JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Postautor: bernadeta1963 » 16 lut 2015, 16:34

Dlaczego miała bym ci nie wierzyć? Najważniejsze,że nam pomaga. :) .
bernadeta1963

Postautor: gaba75 » 16 lut 2015, 17:11

Tak, bardzo mi pomaga.
A dlaczego miałabys mi nie wierzyć, bo spotykam się już przez wiele lat z atakami na moją osobę, więc jestem Ci bardzo wdzięczna za wiarę w człowieka, we mnie.
gaba75

Postautor: juniperus » 17 lut 2015, 10:12

danvue pisze:Zawsze, kiedy w modlitwie odnosiłem się do jakiegoś przyziemnego problemu, nie otrzymywałem porad, jak od przyjaciela. Ale otrzymywałem coś o wiele lepszego.
Niektórzy z was pewnie będą wiedzieli o co chodzi: nie słowa, a raczej coś w formie myśloemocji "Przecież to nie jest ważne.".

A potem rzeczywiście - jak spojrzeć na to logicznie, to rzeczywiście to nie było ważne.
Innymi słowy, nie tyle otrzymałem pocieszenie, a nowy punkt widzenia. To jakby zamiast ratować tonącego, dać mu umiejętność pływania. ;)

To się rozumiemy. :D Właśnie chodzi o to, co zauważyłeś - nie spełnianie zachcianek, ale podarowanie nowego punktu widzenia, a to jest miliony razy cenniejsze niż nasze chwilowe potrzeby. Niech każdy czyta to, co napisałeś i się uczy. :D
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: gaba75 » 21 lut 2015, 12:26

A ja uważam inaczej,Juni, uważam że każdy niech czyta to co chce czytać, i przyswaja to co według niego odpowiednie dla niego.
Teorię należy przekuć na praktykę. I o tym wie doskonale medium, które jest na odpowiednim poziomie. Wielu z Was na tym forum rzeczywiście posiada ogromną ilość wiedzy, ale czy przekuliście ją na praktykę?
Dlaczego niektórzy ludzie, będący jasnowidzami postępuje źle? Mam na myśli wykorzystywanie daru w nieodpowiedni sposób: pobieranie opłat za kontakty, dążenie do wzbogacenia się, etc.
gaba75

Postautor: soldado » 26 lut 2015, 22:46

A ja uważam inaczej,Juni, uważam że każdy niech czyta to co chce czytać, i przyswaja to co według niego odpowiednie dla niego.
Teorię należy przekuć na praktykę. I o tym wie doskonale medium, które jest na odpowiednim poziomie. Wielu z Was na tym forum rzeczywiście posiada ogromną ilość wiedzy, ale czy przekuliście ją na praktykę?

Widzisz, w moim przypadku było dokładnie odwrotnie.
Miałem ogromną ilość doświadczeń z duchami, a wiedze miałem na początku tylko intuicyjną i jakby podawaną mi przez Nich, która tyczyła się danej konkretnej sytuacji.
Teoria w moim przypadku nie nadążała za praktyką, której była ogromna ilość.
Dopiero po jakimś dłuższym czasie zacząłem uzupełniać swoją wiedzę, czytając różne publikacje i książki na ten temat.
Myślę, że każdy z nas jest inny i każdy z nas ma swoją ścieżkę i nie ma jednego utartego schematu.
Wiem też, że wiedza może wyeliminować strach, który towarzyszył mi od samego początku i jakiś czas mi zajęło, żeby go wyeliminować.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: bernadeta1963 » 27 lut 2015, 04:16

Nie wiem , czy gdybym znala teorie wcześniej pomogla by mi w mojej pracy z duchami . myślę , że sugerowała bym się sucha wiedzą teoretyczną i zagubila bym indywidualne podejście do każdego ducha. W swoim dotychczasowym życiu przechodzilam coś w rodzaju szkolenia przeprowadzanego w sposób systematyczny przez moich przewodników duchowych . Poszczególne zjawiska nie przerażaly mnie az tak , ponieważ byly ''dawkowane'' nie chaotycznie , a w pewien sposób usystematyzowane jak wiedza szkolna. Pokazywane mi były różne zjawiska , tak jakby ktoś sprawdzal , czy je odbieram i jaki mają na mnie wpływ . Nic co wywołało by u mnie szok . Dlatego też teraz odbieram niektóre rzeczy jak coś normalnego . Nie wiem czy ucząc się wcześniej z książek też miała bym takie podejście. Myślę , że każde medium jest inne i opiekunowie doskonale wiedzą jak podejść do jego '' szkolenia''. Nie wiem czy teoria nie zaburzyla by mi instynktu obrony przed niektórymi doznaniami . zamiast dzialac zasyanawiala bym się co na ten temat pisalo w tej czy innej książce . Myślę ,że to iż jestem medium było już wcześniej zaplanowane i gdyby opiekunowie chcieli to pewnie najpierw naprowadzili by mnie na lektury , a potem dopiero pokazali to w praktyce. Nie wiem oczywiście , czy jako dusza nie przeszlam szkolenia teoretycznego i uznali , ze to na razie wystarczy. Przy przekazywaniu wiadomości nie zastanawiam się z jakiej części wszechświata jest dany duch . Ważne są informacje dla rodziny , czy pomoc jego samego . Dla mnie wystarczy , że odszedl w spokoju , co potwierdza mój opiekun ja o adres nie pytam .
Nie przeczę ,że wiedza teoretyczna jest potrzebna np teraz chciała bym dowiadywać się czegoś na temat symboli pokazywanych przez duchy . Tego mnie nie nauczyły , każą mi same do tego dochodzić . Tak więc nawet gdybym nie chciala uczę się przez cale życie bo zawsze pokazują mi coś nowego .
bernadeta1963

Postautor: gaba75 » 27 lut 2015, 10:55

Wy mnie nie rozumiecie, ale może to i lepiej.
Niniejszym oświadczam, że tak jak piszą w KD każde słowo ma dla każdego z nas inne znaczenie. Dla mnie teoria, to nie ksiązka w okładce. Teoria to nasza wiedza, jaką posiedliśmy aż do tej chwili.

Ja np dowiedzialam sie niedawno tego, co się ze mną stało. Może to uwarunkowane jest tym, iż posiadam umysł analityczny i wszystko "rozbieram na części pierwsze". Tak powinien według mnie funkcjonować dobry uzdrowiciel. Jesli chce znaleźć przyczynę stanu obecnego swojego podopiecznego musi dążyć do jaknajlepszego poznania go.

Wydaje mi się, że czasem, że wy rozumiecie mnie inaczej. Ale może tak musi być. Ktoś kto będzie chciał zrozumieć - zrozumie i "przebudzi się".
gaba75

Postautor: soldado » 27 lut 2015, 12:57

Nie wiem , czy gdybym znala teorie wcześniej pomogla by mi w mojej pracy z duchami . myślę , że sugerowała bym się sucha wiedzą teoretyczną i zagubila bym indywidualne podejście do każdego ducha. W swoim dotychczasowym życiu przechodzilam coś w rodzaju szkolenia przeprowadzanego w sposób systematyczny przez moich przewodników duchowych . Poszczególne zjawiska nie przerażaly mnie az tak , ponieważ byly ''dawkowane'' nie chaotycznie , a w pewien sposób usystematyzowane jak wiedza szkolna.

A to pozazdrościć Koleżance :)
Ja miałem ,,przyspieszony kurs'', w którym była niezła jazda bez trzymanki :D

Patrząc z perspektywy czasu, terapia wstrząsowa w moim przypadku była najlepszym wyborem ;)

Nie przeczę ,że wiedza teoretyczna jest potrzebna np teraz chciała bym dowiadywać się czegoś na temat symboli pokazywanych przez duchy . Tego mnie nie nauczyły , każą mi same do tego dochodzić . Tak więc nawet gdybym nie chciala uczę się przez cale życie bo zawsze pokazują mi coś nowego .

Poprzez interpretacje symboli, odnajdujemy drogę do własnej duszy, a przez to bardziej rozwijamy się.
Dlatego chcą, żebyś sama to zrobiła.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: gaba75 » 27 lut 2015, 13:40

Ja jej to już mówiłam kilka dni temu. Przekuć teorię na praktykę ma w ten sam sposób, co ja. Wyczuwam że mamy podobną energię, z tą różnicą że Bernadeta, ma więkze doświadczenie. Chylę czoła Berni. Jesteś kimś na miarę Chico Xsaviera.
gaba75

Postautor: bernadeta1963 » 27 lut 2015, 14:23

Wielkie dzięki Gabrysiu za słowa uznania, ale żeby mu dorównać muszę się jeszcze wiele nauczyć :)
bernadeta1963

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm