Typy ludzi

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: Typy ludzi

Postautor: Hansel » 21 maja 2015, 18:07

Tak generalnie przedstawiam pomysły które podpowiada mi moja intulicja a myślę że mogły by mi jakoś pomóc, nie chodzi mi przy tym o to żeby taka klasyfikacja miała być szczególnie dokładna.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 22 maja 2015, 11:47

Wiem Hansel :) Szukasz tylko pomysłu jak łatwiej rozpoznawać ludzi i jak na nich reagować. Ten jest miły, to się do niego uśmiechnę, ten powiedział mi przykrą rzecz, to pokażę mu język. Większość ludzi potrafi sama sobie podzielić resztę na różne typy ludzkie. Mają to naturalnie wbudowane w mózg. My Aspargerowcy sami musimy nauczyć się jak rozróżniać ludzi i dzielić na kategorie. A jest nam tym bardziej ciężej, że nie rozumiemy ironii, sarkazmu, przenośni. Bardzo często gdy ktoś nam powie "Taaa jesteś baaardzo miłyyyy", to jesteśmy szczęśliwi, bo nie czytamy podtekstu, że to było stwierdzenie ironiczne i tak naprawdę osoba, która to powiedziała miała na myśli totalne przeciwieństwo.
Wiem, że ci trudno to opanować. Mnie też było bardzo trudno zrozumieć, że mąż wypowiadając "aleś ty głupiutka" wcale mnie nie obraża, tylko się ze mną droczy na zasadzie "kto się czubi, ten się lubi". Ale da się tego nauczyć :) a z każdym razem będzie ci to przychodziło łatwiej.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 13 lip 2015, 16:27

Xsenia pisze:Wiem Hansel :) Szukasz tylko pomysłu jak łatwiej rozpoznawać ludzi i jak na nich reagować. Ten jest miły, to się do niego uśmiechnę, ten powiedział mi przykrą rzecz, to pokażę mu język.

ostatnio zaczałem praktykować usiechanie sie do ludzi i jako że nie jest to dla mnie łatwe - zawsze uchodziłem za cżlowieka o poważnej twarzy i spojrzeniu zawodowego mordercy - to kiedy mi się udaje widzę efekty. Podziały można wsadzić wtedy w buty Hansel. Ludzi sie rozbraja takim zwyczajnym, szcerym usmiechem (nie mówimy o szczerzeniu zębów ale o ... hmm.. wypogodzeniu twarzy). Uśmiech i uprzejmość i przebijesz wszystko.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 23 sie 2015, 20:40

To co spotyka nas od innych ludzi, to odpowiedź na nasze podświadome nastawienie do danej sytuacji.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 24 sie 2015, 09:30

Psychologicznie mozna podzielic ludzi na rozne typy, np typy choleryczne, sangwinistyczne i flegmatyczne. I mieszanki tych typow. Pogrzeb troche na forach psychologicznych to sie wiecje dowiesz....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Pawełek » 24 sie 2015, 09:34

Mirek pisze:To co spotyka nas od innych ludzi, to odpowiedź na nasze podświadome nastawienie do danej sytuacji.

Według mnie to ciut naciągane :|. Taki przykład: jest zwykły dzień, metro, pełno ludzi i wlatuje terrorysta samobójca ze swoim okrzykiem "Allah akbar" i pozamiatane. No nie powiesz mi chyba że wtedy wszyscy ludzie w metrze podświadomie myśleli o zamachu, jeśli dobrze zrozumiałem to o czym piszesz. Są rzeczy na które raczej nie mamy wpływu.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 24 sie 2015, 14:04

Tacy ludzie mają wewnętrzną agresję i przyciągnęli tego terrorystę.
Ostatnie wydarzenia pokazują, co może się stać, gdy zamachowiec wejdzie do pociagy, w którym poziom podswiadomej agresji jest minimalny.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 24 sie 2015, 15:18

Mirek pisze:Tacy ludzie mają wewnętrzną agresję i przyciągnęli tego terrorystę.
Ostatnie wydarzenia pokazują, co może się stać, gdy zamachowiec wejdzie do pociagy, w którym poziom podswiadomej agresji jest minimalny.

???
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 24 sie 2015, 17:46

Zamachowiec zostaje obezwładniony.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 24 sie 2015, 21:01

Mirek pisze:Zamachowiec zostaje obezwładniony.

Mozna i tak spłycić to zdarzenie, jednakże Twoja teza raczej nei trzyma się kupy gdy weźmiemy pod uwagę następujące trzy elementy

1) zamachowiec już otworzył ogień z broni automatycznej czyli zamachu dokonał.

2) jeden z tych co obezwładniali oberwał kilka razy nożem.

3) wszyscy którzy obezwładniali byli szkoleni do walki a nawet zabijania (żołnierze) => nawet nie musieli mysleć, po prostu zrobili do czego ich szkolono
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm