Czy Duchy mogą same ingerować w nasz świat ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Postautor: charondas » 13 cze 2011, 13:46

Mam na mysli bez naszej 'pomocy' - seansów spirytystycznych.
Skąd się biorą nawiedzone domy, w których np. nie przywoływano Duchów ?
Np. teraz piszac o Duchac, czy jakis Duch nizszego rzedu molgby stwierdzic ze moze mi 'pobroic' w domu bez mojej 'pomocy' ?
charondas

Re: Czy Duchy mogą same ingerować w nasz świat ?

Postautor: Voldo » 13 cze 2011, 14:31

charondas pisze:Czy Duchy mogą same ingerować w nasz świat ?

Powiedziałbym, że ingerencja poprzez seansy jest małą częścią całej ingerencji :)
Niezliczone ilości Duchów są na Ziemi, czy to nas pilnując, czy też nie mogąc się uwolnić od materialnych więzów.
Gdzieś czytałem, że Duchy (oczywiście wyższe) mają pod opieką planety. Być może opiekunem naszej planety jest Jezus? Kto wie.

charondas pisze:Skąd się biorą nawiedzone domy, w których np. nie przywoływano Duchów ?

Duchy, które są bardzo mocno związane z materią, po śmierci nie mogą, lub też nie chcą się uwolnić i pójść dalej. A w związku z tym powstają owe nawiedzone domy.
Duch, który jest związany z materią nie pojmuje tego, że umarł. Wydaje mu się, że wciąż żyje. A co za tym idzie, ma przeświadczenie, że ciągle mieszka w swoim domu. No a w końcu jak ktoś będzie się zachowywał, jak do jego domu wchodzi obca osoba a tym bardziej tam zamieszkuje?

charondas pisze:Np. teraz piszac o Duchac, czy jakis Duch nizszego rzedu molgby stwierdzic ze moze mi 'pobroic' w domu bez mojej 'pomocy' ?

Jeśli chciałby na siebie zwrócić uwagę, w sensie prosić o pomoc, to zapewne mógłby. Duchy niedokonałe przebywają koło nas (więc i mogą wywoływać zjawiska blisko nas) wtedy, gdy na to pozwalamy. Czyli po prostu wtedy, gdy nie zachowujemy się tak, jak należy.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 13 cze 2011, 14:48

charondas pisze:Czy Duchy mogą same ingerować w nasz świat ?
Skąd się biorą nawiedzone domy, w których np. nie przywoływano Duchów ?
Np. teraz piszac o Duchac, czy jakis Duch nizszego rzedu molgby stwierdzic ze moze mi 'pobroic' w domu bez mojej 'pomocy' ?

Oprócz tego co powiedział Voldo warto zauważyć jeszcze że wiele tych informacji o nawiedzonych domach jest bujdą.
Poza tym nawiedzone domy to może na przykład być nawet i luksusowa willa niekoniecznie stara zagrzybiała ciemna chata.
A co manifestacji, z tego co wiem zawsze potrzebne jest odpowiednie medium, ale to medium nie musi być wcale świadome że duch wykorzystuje do wpływania na materię jego fluidy.
Może nawet nie wiedzieć że jest medium.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nustt » 17 cze 2011, 14:58

Mogą ingerować w nasz świat materialny - zadziwiająco skutecznie, robią to myślą, lecz efekty mogą być nawet namacalne materialnie.
Nustt

Postautor: Nikita » 19 cze 2011, 17:07

Bywalam juz w roznych miejscach gdzie byly jakies dziwne zjawiska...np jedno mieszkanie w Szczecinie, gdzie w kuchni naczynia same sie przesuwaly...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Wróć do Pytania i odpowiedzi