Istota Królowej Niebios - Cuda

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Istota Królowej Niebios - Cuda

Postautor: 000Lukas000 » 17 maja 2011, 07:48

Jak pewnie wszyscy wiedzą niedawno miał miejsce "cud", polegał on mniej więcej na tym:
http://fakty.interia.pl/raport/beatyfikacja-jana-pawla-ii/galerie/beatyfikacja-jana-pawla-ii/kolejny-cud-jana-pawla-ii/zdjecie/duze,1457651,1,1052

Co ciekawsze kiedyś miało miejsce jeszcze inne zdarzenie ze słońcem:
http://www.fatima.pl/Cud-slonca,10,a.html

Mnie jednak ciekawi bardziej fenomen tej istoty, oraz jej Pycha, przynajmniej według mnie.
Tytułują ją nieraz królową niebios, ona sama mówi że Cierpiała za Świat, że jest współ odkupicielką razem z Jezusem i oferuje zbawienie.

Podaje się za Biblijną Marię ale ani trochę jej nie przypomina.

"Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy"

"Oto ja służebnica Pańska niech mi się stanie według Słowa Twego"

Ciekawe jest też to że wiele Religii ma Królową Niebios, Boską Matkę, w Starym testamencie też o tym piszę.

„Synowie zbierają patyki, a ojcowie rozpalają ogień, żony zaś zagniatają ciasto, by robić placki ofiarne dla królowej niebios; i wylewa się ofiary płynne innym bogom, aby mnie obrażać.”

zaczerpnięte z Księgi Jeremiasza

W starożytności Królową Niebios czczono pod różnymi imionami (Asztarte, Artemida, Izyda, Isztar, Diana Efeska).

„Zagraża nam tedy niebezpieczeństwo, że nie tylko nasz zawód pójdzie w poniewierkę, lecz również świątynia wielkiej bogini Artemidy będzie poczytana za nic, i że ta, którą czci cała Azja i świat cały, może być odarta z majestatu.
A gdy to usłyszeli, unieśli się gniewem i krzyczeli, mówiąc: Wielka jest Artemida Efeska.”

Zaczerpnięte z Dziejów

Tak jak mówiłem bardzo ciekawe zjawisko, kim ta istota może być?
Jak taki duch może mieć taką siłę?
Przyznam się że ja nie mam bladego pojęcia, oprócz tego że zakładam że jest jakimś duchem.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Re: Istota Królowej Niebios - Cuda

Postautor: Nikita » 18 maja 2011, 08:04

Czytalam niedawno, ze jakas slawan biblistka ( nie pamietam nazwiska) w toku swoich badan oznajmila, ze Bog Jahwe posiadal swa boska malzonke. Na podstawie badan nad Starym Testamentem i na podstawie znalezisk archeologicznych.

Mi sie wydaje, ze jezeli jest BOG bo tego nigdy nie bede pewna( chyba ze dotkne)...to nie jest to mezczyzna ale jest to postac, ktora zawiera w sobie zarowno pierwiastek meski jak i zenski. W naszej epoce patriarchalnej mezczyzni zdominowali wszystkie przejawy zycia spoleczenego i religijnego,...wiec wszytsko jest meskie...a kobieta to sluzaca i poslugaczka...Ale to tylko nalecialosci kulturalne, ktore sie zmieniaja w czasie.

Bog to jest calosc...to Matka i Ojciec...nie mam co do tego watpliwosci.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 18 maja 2011, 08:13

Ja też nie mam wątpliwości że nie można Bogu dopisać żadnej płci.
W końcu nawet duchy uczą nas że duch wciela się to w mężczyznę to w kobietę.
Ale wątpię czy jest podział na Bóg mężczyzna i Bóg kobieta, jedno wyklucza drugie.

Ja zakładam że ta "Królowa Niebios" to jest jakaś niższa istota duchowa, może nie czyni cudów ale tylko ma pewną wiedzę, albo te Cuda to po prostu halucynację (nie wszyscy to widzieli), a wtedy sprawa rozwiązana, ponieważ istota nie posiada żadnej władzy która by jej to pozwoliła robić.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 18 maja 2011, 12:13

Duchy płci nie mają. Bóg, jako że jest najdoskonalszym z Duchów, płci również nie ma.

Wątpię, by Bóg przyjmował jakąkolwiek postać ludzką. Być może jest po prostu wielką, świetlistą kulą energii, której blask mogą wytrzymać tylko Duchy Doskonałe. Być może wygląda inaczej, kto wie.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: tadyszka » 18 maja 2011, 18:56

co do związku z płcią Voldo swiętnie to skomentował.

Bóg jest wszystkim.

A wymyslenie Marii Panny i innych ma na cel by ludzie znajdowali Boga podobnego do siebie. By się z nim utożsamiali. co za paradoks :)
spójrzcie kult maryjny jest bardziej popularny u kobiet niż u meżczyzn.
... Może wojny wciąż wybuchają dlatego, że jeden nigdy w całej pełni nie chce czuć tego, co cierpi drugi...
Bycie empatycznym to widzenie świata oczami drugiego, a nie widzenie własnego odbitego w jego
oczach...

spirytystka na emigracjii
Awatar użytkownika
tadyszka
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 19 maja 2011, 11:03

Biblia zostala napisana przez mezczyzn...dlatego nazwali Boga Ojcem. A Bog to nie tylko Ojciec ale i Matka. .....Jezeli istnieje... ;)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Wróć do Pytania i odpowiedzi