Prawo przyciągania

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Prawo przyciągania

Postautor: Wergiliusz » 14 lut 2011, 14:51

Jakiś czas temu miałem okazję obejrzeć film The Secret, i od tego czasu dosyć mocno zainteresowałem się prawem przyciągania. co więcej zacząłem je stosować w praktyce i widzę jego efekty (oczywiście pozytywne). Jednak ostatnio zastanawiam się nad tym ze spirytystycznego punktu widzenia, jak na razie doszedłem do wniosku że duchy wcale nie zaprzeczają jego istnieniu ponieważ mówią nam aby kierować się Ewangelią a jak wiadomo wspomina ona o prawie przyciągania ("Wszystko o co w modlitwie prosicie stanie się wam tylko wierzcie że to otrzymacie"). Jednak dotychczas przeczytałem tylko Księgę Duchów, Księgę Mediów oraz Życie po Śmierci więc mogą istnieć aspekty tej sprawy o których nie mam pojęcia. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

P.S
gdyby ktoś nie widział The Secret to załączam link z tym filmem
http://mrfire.pl/sekret-polskie-napisy-pelna-wersja/
Wergiliusz

Re: Prawo przyciągania

Postautor: Voldo » 14 lut 2011, 15:32

Po pierwsze to chciałbym się zapytać o co chodzi dokładnie z tym prawem.
Bo wątpię, iż jest to prawo przyciągania ziemskiego :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Wergiliusz » 14 lut 2011, 16:32

Voldo pisze:Po pierwsze to chciałbym się zapytać o co chodzi dokładnie z tym prawem.
Bo wątpię, iż jest to prawo przyciągania ziemskiego :)

Proponuje obejrzeć ten film, dokładnie wyjaśnia o co w tym chodzi.
Wergiliusz

Postautor: Melys » 14 lut 2011, 17:11

Czytałam książkę o tym samym tytule / nie wiem czy to na jej podstawie nakręcono film / Chodzi o przyciąganie pozytywnych zdarzeń. Jeśli czegoś bardzo chcemy to pozytywnym nastawieniem do realizacji to maże się spełnić. Chyba o to chodzi. tak?
Dla mnie to pochodna afirmacji. Czyli wszystko zależy od nas samych - od tego jak sobie to poukładamy w głowie /efekt placebo /
To też po prostu optymizm.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 14 lut 2011, 18:30

Myślę, że sam film i książka mają wiele wspólnego ze spirytyzmem. Myślę też, że spirytyzm nawet dużo lepiej wyjaśnia zasadę działania prawa przyciągania.

W skrócie chodzi o to, że przyciągamy to, o czym myślimy. W spirytyzmie jest podobnie - przyciągamy Duchy, które się z nami identyfikują. Te Duchy wspierają nas w działaniach. Jeśli więc ktoś wpadnie na pomysł, by zbudować np. dom dziecka, będzie o tym intensywnie myślał i w tę stronę działał, przybędą mu z pomocą Duchy, którym ten pomysł będzie bardzo się podobał :) Ale nie tylko to - w spirytyzmie mowa o fluidach, które leczą, wpływają na nas i które również się przyciągają. Jeśli więc ktoś intensywnie myśli o tym, że zachoruje, w końcu tak się stanie, bo będzie przyciągał negatywne fluidy.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 14 lut 2011, 18:31

Domyślam się,że chodzi tu o sprawczą moc myśli-ma to swoje uzasadnienie w tym sensie,że prowadzono pewne badania naukowe,które potwierdziły,iż modlitwa w znaczący sposób wpływa na stan zdrowia chorego-wiele osób poważnie chorych,za które modliło się dużo ludzi w tym samym czasie,doszło do zdrowia lub co najmniej ich stan się bardzo poprawił.
Niewatpliwie cos w tym jest,naukowcy(fizycy kwantowi) zaczynają przebąkiwać,,ze mysl jest zbudowana z takich samych cząstek jak tzw."materia", a rolą obserwatora jest ustalanie pozycji owych cząsteczek(dualizm korpuskularno-falowy).
Na pewno nie mozna tego ot,tak sobie wyśmiać lub pominąć milczeniem.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 16 lut 2011, 15:13

Obejrzalam film...dzieki za linka Wergiliusz...

Mam tez w domu ksiazke pod tym tytulem.

To chyba ma sens....prawo przyciagania...nasze mysli kreuja nasza rzeczywistosc....

Postanowilam sprobowac....

Ostatnio mialam tyle negatywnych mysli i zdarzen....postanowilam to zmienic....biore sie za siebie od dzis....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 16 lut 2011, 19:44

Nikita pisze:postanowilam to zmienic....biore sie za siebie od dzis....

No i to mi się podoba! :)
Życzę powodzenia Nikito :)

A film... Na pewno obejrzę, tylko trochę później.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nangaparbat » 16 lut 2011, 23:35

Prawo przyciagania... mozna nazwac to jakkolwiek a zasada jest iz ZAWSZE tworzymy to o czym myslimy.
Kazda nasza mysl jest tworcza i to ona tworzy "rzeczywistosc" badz tez materialny swiat taki jakim go odbieramy w formie jakiej sie znajdujemy.

Fizycy Kwantowi owszem udowodnili to i tylko kwestia czasu jest kiedy to rozejdzie sie po calym swiecie i dotrze do kazdej rozumnej istoty.

Wergiliuszu polecam Tobie film dokumentalny Mind over Matter oraz What the blip do we know (deep into rabbit hole). Wszystko na tym swiecie jest ze soba scisle powiazane i spirytyzm ma tutaj takze bardz owiele do powiedzenia poniewaz ukazuje inna perspektywe... Nie wazne jest w jaki sposob docierasz do Boga, jakiej religi "uzywasz' badz w jakim kraju zyjesz... Wazne ze poszukujesz Boga/Milosci!!! :")))

Powodzenia i pozdrawiam :")))
Nangaparbat

Postautor: atalia » 17 lut 2011, 13:23

Tak,wszystko we wszechswiecie jest związane niewidzialna siecią pola kwantowego,czyli "wszystko jest we wszystkim", a moze raczej "nic jest w niczym".
atalia
spirytystka
spirytystka

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi