Tzw. USTĘPSTWA - byle do przodu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Tzw. USTĘPSTWA - byle do przodu

Postautor: czarnyMag » 05 paź 2016, 13:45

To Forum ktoś założył! Miał swoje ideały! W coś wierzył! Komuś ufał! :twisted:
no więc ?!
Jak pisząc w oparciu o swoje domniemania, przemyślenia, doświadczenia, sumienie :) Czy "KTOŚ" to weryfikuje?! :lol: Bo ja jednak chciałbym się zderzyć z "BETONEM" wiary lub w oparciu o wiarę w prawdziwość domniemań Pana Szanownego Francuza Kardeca :lol: :lol:
Ktoś nad tym co pisał i w oparciu o "swoje - Jego" (autora i prekursora spirytyzmu) przekonania PANUJE ?! :twisted:
Czym obecnie jest SPIRYTYZM tegoż forum?! Wiarą we wszystko co ludzki umysł wymyśli?! :twisted:
Ktoś tu w ogóle panuje nad czymkolwiek?!
Na dzień dzisiejszy to Forum to po prostu (wysłuchiwacz naszych frustracji) :lol: Mamy problem to Forum spirytyzm.pl nas wysłucha i puści to mimo uszu :) A czy wysłucha to zależy od (...?) Pana "X" który pali fajkę z Panem A. Kardeciem :lol: :lol: :lol:

Tak Was czytają ludzie którzy pierwszy raz czytają "Księgę Duchów czy Ewangelie wg spirytyzmu" I nie "roicie" sobie nic więcej! Opozycja do katolików to obecnie "ateizm" i 99% tej opozycji to "spirytyści" którzy muszą się przedstawiać jako ateiści gdyż coś takiego - "ŚMIECH NA SALI" jak "SPIRYTYZM" NIE ISTNIEJE !!! Zaprzeczysz S P I R Y T Y S T O ?! :lol: :twisted:

Piszę do "założycieli tego Forum" - ZAŁÓŻ RELIGIĘ! Zarejestruj swoją religię albo się pożegnaj z kasą :twisted: :twisted: :twisted:

Na dzień dzisiejszy Aron, Łazariew i Taraszewicz zbiera pianę z A T E IU S T Ó W którzy ateuszami nie są ale za nimi stoi murem tylko ateizm :)

neuron pisze:
czarnyMag pisze:Czym obecnie jest SPIRYTYZM tegoż forum?! Wiarą we wszystko co ludzki umysł wymyśli?!
Ktoś tu w ogóle panuje nad czymkolwiek?!

znaczy pytasz czy leci z nami pilot tak ?? pytasz o wielkiego Admiratora ?? 8-) 8-)

czarnyMag pisze:Na dzień dzisiejszy to Forum to po prostu (wysłuchiwacz naszych frustracji) Mamy problem to Forum spirytyzm.pl nas wysłucha i puści to mimo uszu A czy wysłucha to zależy od (...?) Pana "X" który pali fajkę z Panem A. Kardeciem

Tak Was czytają ludzie którzy pierwszy raz czytają "Księgę Duchów czy Ewangelie wg spirytyzmu" I nie "roicie" sobie nic więcej! Opozycja do katolików to obecnie "ateizm" i 99% tej opozycji to "spirytyści" którzy muszą się przedstawiać jako ateiści gdyż coś takiego - "ŚMIECH NA SALI" jak "SPIRYTYZM" NIE ISTNIEJE !!! Zaprzeczysz S P I R Y T Y S T O ?!

zaprzecze , każdemu zdaniu :) z łatwością ......jeśli tylko zdefiniujemy pojecia

proszę , czekam na propozycję :)

ateizm , już wstępnie podałem kilka aspektów odnośnie terminu oraz wieloznaczeń .......
spirytyzm ......
wiara ........

katolik - katolicyzm ..... kim,czym ...jest ? itp itd :)

Nie ma się na czym oprzeć !!! Coś takiego jak reprezentował Kardec sobą w RP nie istnieje - więcej nie istnieje gdziekolwiek! :twisted:
A więc opierając się na "spirytyzmie" mówisz - JESTEM ATEISTĄ :lol: :twisted:
Ostatnio zmieniony 05 paź 2016, 14:30 przez czarnyMag, łącznie zmieniany 1 raz
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Re: Tzw. USTĘPSTWA - byle do przodu

Postautor: neuron » 05 paź 2016, 14:46

czarnyMag pisze:Opozycja do katolików to obecnie "ateizm" i 99% tej opozycji to "spirytyści" którzy muszą się przedstawiać jako ateiści gdyż coś takiego - "ŚMIECH NA SALI" jak "SPIRYTYZM" NIE ISTNIEJE !!! Zaprzeczysz S P I R Y T Y S T O ?!

jasne że tak ,nie musze byc katolikiem i udawac ateisty zeby zajmowac sie spirytyzmem ,ani nie musze byc w opozycji do czegokolwiek i nadal mam czyste "sumienie" bo nie można jednocześnie twierdzić, że spirytyzm sam w sobie jest nienaukowy (a więc niefalsyfikowalny) i sfalsyfikowany przez naukę. Jeśli jest sfalsyfikowany, to tym samym idea spirytyzmu była i jest naukowa. sama wiara to wciąż za mało , jak napisałem gdzies tam wiara to przyjęcie poglądu nieuzasadnionego ....... sfalsyfikowanie pozwala mi ustawic sie ponad podziałem .....jakim kolwiek.

wykazanie, że kolejne zdjęcie ducha czy przekazu jest fałszywe, dowodzi falsyfikowalności, a więc naukowości jego naukowości ...... i gdzie tu miejsce na religie?wiare?katolicyzm,ateizm i inne takie sprawy ?? tylko dobra wola pozwala przyjac nam jeden z wielu światopoglądów ......

a teraz zdefiniujmy wspólnie oczywiscie same pojecia , ateizm , katolicyzm, religia , co to wszystko ma lub moze miec wspolnego ze spirytyzmem ......... i czy musi miec cokolwiek ?

czarnyMag pisze:Na dzień dzisiejszy Aron, Łazariew i Taraszewicz zbiera pianę z A T E IU S T Ó W którzy ateuszami nie są ale za nimi stoi murem tylko ateizm

tu też bym się kłócił , bo jesli to taki nasz Polski ateizm to ja dziekuje :) a w niedziele do kościoła z mama ,tata,babcią siostra itp itd
:lol: :lol: :lol:

sorry bo może nie jasno sie wyraziłem , piszac o falsyfikalności chciałem powiedziec ze spirytyzm sam w sobie istnieje i już nie tylko jako cos opartego slepo na wierze w coś nie uzasadnionego ale jako i niejako ....nauka ....idea ..... czymkolwiek się okaże ...... to że czegos nie wiemy nie znaczy ze tego nie ma , ze nie potrafimy wyjasnic tego teraz rozni sie od tego ze nie potrafimy wyjasnic tego w ogole .......
Ostatnio zmieniony 05 paź 2016, 14:57 przez neuron, łącznie zmieniany 1 raz
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: neuron » 05 paź 2016, 14:49

czarnyMag pisze:Nie ma się na czym oprzeć !!! Coś takiego jak reprezentował Kardec sobą w RP nie istnieje - więcej nie istnieje gdziekolwiek!
A więc opierając się na "spirytyzmie" mówisz - JESTEM ATEISTĄ

nie jestem pewien czy do końca dobrze Cie jednak rozumiem ....

neuron

Postautor: czarnyMag » 05 paź 2016, 14:53

Bredzisz "braciszku" "Neuron" ja i moja rodzina sięgała nie takich ruskich gierojów :twisted: I sięgniemy dosłownie każdego choć czujemy na "plecach" oddech wyższych duchów :twisted: Komuna była dla moich rajem :lol: "krew płynęła po ścianach" :lol:
a za wszystko odpowiadała nauka i medycyna :lol: :lol: :lol:

Ale czemu jeszcze w RP nie ma religii S P I R Y T Y Z M U ?! :twisted:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: neuron » 05 paź 2016, 15:00

czarnyMag pisze:Ale czemu jeszcze w RP nie ma religii S P I R Y T Y Z M U ?!

a to jest w ogole religia ? bo nie wiem , nie mam pojecia , czy spirytyzm jest religia ? zarejstrowana i uznawana gdzies i przez kogos? nie znam sprawy .....

czarnyMag pisze:Bredzisz "braciszku" "Neuron" ja i moja rodzina sięgała nie takich ruskich gierojów I sięgniemy dosłownie każdego choć czujemy na "plecach" oddech wyższych duchów Komuna była dla moich rajem "krew płynęła po ścianach"
a za wszystko odpowiadała nauka i medycyna

nie rozumiem tego wywodu , zupełnie , nie wiem o co kaman ......sorry , ruskich,gierojów , komuna ?? krew plynela po scianach ?? do czego to i w zwiazku z czym ? bo nie kumam

tak,chyba jednak Cie nie rozumiem, zaczelismy rozmowe o spirytyzmie , w inne przepychanki nie wchodze , nie interesuje mnie komunizm , ruscy , ruskie pierogi (bleee) krew na scianach i wyzsze duchy ...........sorry

o wszystkim innym chetnie pogadam

neuron

Postautor: czarnyMag » 05 paź 2016, 15:09

neuron pisze:
czarnyMag pisze:Ale czemu jeszcze w RP nie ma religii S P I R Y T Y Z M U ?!

a to jest w ogole religia ? bo nie wiem , nie mam pojecia , czy spirytyzm jest religia ? zarejstrowana i uznawana gdzies i przez kogos? nie znam sprawy .....

czarnyMag pisze:Bredzisz "braciszku" "Neuron" ja i moja rodzina sięgała nie takich ruskich gierojów I sięgniemy dosłownie każdego choć czujemy na "plecach" oddech wyższych duchów Komuna była dla moich rajem "krew płynęła po ścianach"
a za wszystko odpowiadała nauka i medycyna

nie rozumiem tego wywodu , zupełnie , nie wiem o co kaman ......sorry , ruskich,gierojów , komuna ?? krew plynela po scianach ?? do czego to i w zwiazku z czym ? bo nie kumam

tak,chyba jednak Cie nie rozumiem, zaczelismy rozmowe o spirytyzmie , w inne przepychanki nie wchodze , nie interesuje mnie komunizm , ruscy , ruskie pierogi (bleee) krew na scianach i wyzsze duchy ...........sorry

o wszystkim innym chetnie pogadam

Pierwsza wypowiedź dotyczy faktu że w niszę nie została dotychczas w rejestrowana religia spirytyzmu w którą tak naprawdę wierzy pokaźny odsetek ludzi którzy są obecnie zmuszani do wypowiadania się jako opozycja do katolicyzmu jako ATEIŚCI!
Druga moja wypowiedź dotyczy tematu który musiałem powielać gdyż był problem z odpowiedzią i zarejestrowaniem mej odpowiedzi (zimne poty mnie spowiły na myśl że "spirytyzm.pl" jest zawiadywana odgórnie przez PiS :lol:

Znowu mi zawiesili wypowiedź więc nie odpowiadam za puentę :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 05 paź 2016, 15:10

Magu, czego Ty człowieku chcesz?

Osoba, która założyła te forum zrobiła to po to by Polacy mogli poznać czym jest spirytyzm i na ten temat dyskutować, to po pierwsze. Po drugie gdyby nie jego samozaparcie to nie mielibyśmy w ogóle przetłumaczonych większości dzieł spirytystycznych w naszym kraju, z którymi de facto spirytyzm jest związany, oraz Ty nie miałbyś gdzie się wyżalać (czyt. to forum).

Po trzecie - ile razy można Ci drogi Magu tłumaczyć, że nie sam Kardec jest autorem KD czy KM tylko pozbierał to w całość z relacji mediów z całego świata. Złe drzewo poznamy po jego złych owocach.

Jeśli zastanawiasz się czy spirytyzm jest religią, to proszę, przeczytaj to: Czy spirytyzm jest religią?

CzarnyMag pisze:Piszę do "założycieli tego Forum" - ZAŁÓŻ RELIGIĘ! Zarejestruj swoją religię albo się pożegnaj z kasą

Jaka religia i jaka kasa? Masz wyżej wytłumaczone w czym spirytyzm jest podobny do religii.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 05 paź 2016, 15:16

Pawełek pisze:Magu, czego Ty człowieku chcesz?

Osoba, która założyła te forum zrobiła to po to by Polacy mogli poznać czym jest spirytyzm i na ten temat dyskutować, to po pierwsze. Po drugie gdyby nie jego samozaparcie to nie mielibyśmy w ogóle przetłumaczonych większości dzieł spirytystycznych w naszym kraju, z którymi de facto spirytyzm jest związany, oraz Ty nie miałbyś gdzie się wyżalać (czyt. to forum).

Po trzecie - ile razy można Ci drogi Magu tłumaczyć, że nie sam Kardec jest autorem KD czy KM tylko pozbierał to w całość z relacji mediów z całego świata. Złe drzewo poznamy po jego złych owocach.

Jeśli zastanawiasz się czy spirytyzm jest religią, to proszę, przeczytaj to: Czy spirytyzm jest religią?

CzarnyMag pisze:Piszę do "założycieli tego Forum" - ZAŁÓŻ RELIGIĘ! Zarejestruj swoją religię albo się pożegnaj z kasą

Jaka religia i jaka kasa? Masz wyżej wytłumaczone w czym spirytyzm jest podobny do religii.

Nie wiem w co wierzysz drogi forumowiczu jeśli chodzi o zarejestrowanie Swego wierzenia - ale coś takiego jak wykrwawienie się na sufit z powodu odmiennej wiary jest możliwe :lol: :lol: :lol: Ale ta "odmienna wiara" oczekuje rejestracji swych Guru :) K.P.W. ? Nie? Problem? Jaki ? :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 05 paź 2016, 15:18

CzarnyMag pisze:Nie wiem w co wierzysz drogi forumowiczu jeśli chodzi o zarejestrowanie Swego wierzenia - ale coś takiego jak wykrwawienie się na sufit z powodu odmiennej wiary jest możliwe :lol: :lol: :lol: Ale ta "odmienna wiara" oczekuje rejestracji swych Guru :) K.P.W. ? Nie? Problem? Jaki ? :lol:

Czego Ty w ogóle oczekujesz od nas?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 05 paź 2016, 15:24

Pawełek pisze:
CzarnyMag pisze:Nie wiem w co wierzysz drogi forumowiczu jeśli chodzi o zarejestrowanie Swego wierzenia - ale coś takiego jak wykrwawienie się na sufit z powodu odmiennej wiary jest możliwe :lol: :lol: :lol: Ale ta "odmienna wiara" oczekuje rejestracji swych Guru :) K.P.W. ? Nie? Problem? Jaki ? :lol:

Czego Ty w ogóle oczekujesz od nas?

Ja, My ogół chce alternatywy! Dlaczego filozofia Kardeca ma zostać tylko filozofią - niech się stanie RELIGIĄ/ALTERNATYWĄ!
Nie rozumie dlaczego ci wszyscy co wierzą obecnie w "spirytyzm" nie mogą przejść formalnie z tzw. katolicyzmu na Was?! Czemu "spirytyzm" który stał się wyznaniem w Brazylii nie może się zarejestrować w Polsce?! Tak formalnie jako wyznanie? Kto powiedział że w Polsce ludzie nie spełnią Waszych warunków przejścia?!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi