Mowa ciała / frenologia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Mowa ciała / frenologia

Postautor: mesjasz » 17 wrz 2016, 17:38

Może ktoś z was zna jakieś szczególne cechy wyglądu zewnętrznego opisujące charakter osoby przedstawianej. Wiem że mapa frenologiczna została podważona choć widzę w niej sporo racji i uważam że została usunięta ponieważ ludzie głupio by się czuli wiedząc ze np. ich czoło pokazuje ich prymitywizm czy proporcje kciuka pokazują mordercę. Może znacie jakieś tiki ludzkie ukazujące cechy charakteru itp. Czasem jak się zamyślę to w lewej ręce(jestem prawo ręczny) palcem serdecznym próbuję wygiąć mały palec do tyłu. Czy to wskazuje jakiś poziom emocjonalny lub coś innego?
A może znacie ciekawe książki w tej tematyce?
Awatar użytkownika
mesjasz

Re: Mowa ciała / frenologia

Postautor: cthulhu87 » 17 wrz 2016, 20:15

Na temat mowy ciała napisano sporo książek (wystarczy wygooglować), natomiast co do frenologii jestem sceptyczny. ;)
Wydaje się, że ludzie zasadniczo przyjmują postawę "do" środowiska (ekstrawersja) lub "od" środowiska (introwersja) i to wpływa na ich zachowanie, przestrzenny dystans do innych ludzi, gesty, reakcje na sytuacje społeczne. Wierzę, że dobry obserwator może na podstawie oznak zewnętrznych, często zresztą nieuświadamianych i niekontrolowanych do końca, powiedzieć wiele o charakterze człowieka.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: Mowa ciała / frenologia

Postautor: Mirek » 17 wrz 2016, 20:27

„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Wróć do Pytania i odpowiedzi