Kim jesteśmy ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Kim jesteśmy ?

Postautor: Damianos500 » 07 maja 2016, 23:59

Witam to znowu dnia . czytam forum i naszła mnie taka myśl . jeżeli wierzyć w reinkarnacje to kim jesteśmy ? Jestem teraz damianem w poprzednim życiu może byłem całkowicie kims innym .. Więc kim jestem ? Czy ten duch (dusza) która jest we mnie jest tylko moja i ja ją rozwijam ? Czy jak to jest ..
Damianos500

Re: Kim jesteśmy ?

Postautor: blackbitch » 08 maja 2016, 07:18

Witaj tez myślę na ten temat myślę że kiedyś napewno byliśmy całkowicie innymi osobami ale cząstka tamtych żyć została w nas jako doświadczenie o którym nie mamy pojęcia ! Myślę że dusza jest tylko twoja i poprzez kolejne życia rozwija się nabiera siły i mocy . Mnie nurtuje jeszcze jedna sprawa skoro reinkarnujemy to kiedy dusza wchodzi w nasze ciało ? Podczas porodu czy przy zapłodnieniu . Ponoć znamy swoje życie przed narodzinami . Hipnoza regresyjna pokazuje poprzednie wcielenia można soe do nich cofnąć ale czy to wiarygodna metoda ? Nie Wiem ...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać – takie jest prawo...
Awatar użytkownika
blackbitch

Postautor: OneNight » 08 maja 2016, 08:36

Dusza nie jest Twoja, ona nie siedzi w Tobie. To Ty siedzisz w swoim ciele i to Ty jesteś tą duszą.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 08 maja 2016, 09:55

Duszy nie tworzy człowiek, to dusza tworzy człowieka. Zatem, gdy tylko pojawia się życie, w jakiejkolwiek postaci tchnienie życia oddziałuje dusza, pojawia się dusza.
danut

Postautor: Damianos500 » 08 maja 2016, 10:18

Czyli nie ma wpływu na rozwój swojej duszy ? Skomplikowane to
Damianos500

Postautor: Pawełek » 08 maja 2016, 10:20

Damianos500 pisze:Witam to znowu dnia . czytam forum i naszła mnie taka myśl . jeżeli wierzyć w reinkarnacje to kim jesteśmy ? Jestem teraz damianem w poprzednim życiu może byłem całkowicie kims innym .. Więc kim jestem ? Czy ten duch (dusza) która jest we mnie jest tylko moja i ja ją rozwijam ? Czy jak to jest ..

Gdy wchodzimy w ciało (my - dusze) to można to porównać to wejścia więźnia do celi. Dusza jest strasznie ograniczona podczas pobytu w ciele materialnym, jednakże wyzwala się każdej nocy. Nie całkowicie, ale wyzwala (jest z nim nadal połączona). Ty się rozwijasz cały czas, jesteś indywidualną duszą, która różni się od innych. Rozwijasz się z każdym nowym wcieleniem. To nie jest Twoja dusza - TY jesteś duszą. Twoje ciało to statek, którym dusza kieruje.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 08 maja 2016, 10:28

Damianos500 pisze:Czyli nie ma wpływu na rozwój swojej duszy ? Skomplikowane to

Możesz rozwijać swoją świadomość, która zapisuje "dysk duszy". Jednak dusza to twoja natura, twój identyfikator, co chciałbyś w nim zmieniać?
danut

Postautor: cthulhu87 » 08 maja 2016, 13:49

Jeśli spojrzysz na swoją przeszłość i pomyślisz, że byłeś już kiedyś Kasią, Wojtkiem, Markiem itd., a teraz jesteś np. Jackiem, możesz dojść do wniosku, że imię to tylko etykietka (dziś takie, w przyszłości inne, nawet za życia możesz je zmienić), a Twoje rzeczywiste istnienie jest głębsze i wykraczające poza doczesność i obecne uwarunkowania.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Damianos500 » 08 maja 2016, 18:12

Pawełek pisze:
Damianos500 pisze:Witam to znowu dnia . czytam forum i naszła mnie taka myśl . jeżeli wierzyć w reinkarnacje to kim jesteśmy ? Jestem teraz damianem w poprzednim życiu może byłem całkowicie kims innym .. Więc kim jestem ? Czy ten duch (dusza) która jest we mnie jest tylko moja i ja ją rozwijam ? Czy jak to jest ..

Gdy wchodzimy w ciało (my - dusze) to można to porównać to wejścia więźnia do celi. Dusza jest strasznie ograniczona podczas pobytu w ciele materialnym, jednakże wyzwala się każdej nocy. Nie całkowicie, ale wyzwala (jest z nim nadal połączona). Ty się rozwijasz cały czas, jesteś indywidualną duszą, która różni się od innych. Rozwijasz się z każdym nowym wcieleniem. To nie jest Twoja dusza - TY jesteś duszą. Twoje ciało to statek, którym dusza kieruje.

o jasno wszystko opisane,więc rozumiem ja to dusza,a ciało to tylko powiedzmy narzędzie.
Damianos500

Postautor: Pawełek » 08 maja 2016, 18:37

Damianos500 pisze:o jasno wszystko opisane,więc rozumiem ja to dusza,a ciało to tylko powiedzmy narzędzie.

Tak - można tak powiedzieć. Przez kolejne Twoje wcielenia przybierasz nowe ciała materialne (narzędzia) dzięki którym możesz funkcjonować w świecie i dalej się rozwijać. Oczywiście po drugiej stronie również można się rozwijać, jednakże reinkarnacja jest jednym z warunków rozwoju i prędzej czy później znów się odrodzimy.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi