Co dzieje sie z duchem w czasie snu?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Co dzieje sie z duchem w czasie snu?

Postautor: Maciej2016 » 20 kwie 2016, 23:39

Czy przebywa on dalej w ciele, czy gdzies wedruje? Czy mozna nauczyc sie swiadomego zapadania w sen i utrzymywania snu kontrola swiadomosci?
Maciej2016

Re: Co dzieje sie z duchem w czasie snu?

Postautor: Darel » 21 kwie 2016, 06:09

Podczas snu Duch odczuwa najwieksza wolnosc, to wlasnie w tym czasie moze oddalic sie do swiata duchowego, w ktorym zameldujemy sie po smierci ciala fizycznego. Na temat swiadomego snienia i technik zapamietywania snu napisano wiele publikacji wiec najlepiej jesli z nich skorzystasz
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Darel

Postautor: Darel » 21 kwie 2016, 07:29

Najlepiej zacytuję odpowiedzi na Twoje pytanie, które zawiera Księga Duchów :)

401. Czy w czasie snu dusza odpoczywa tak samo jak ciało?

-"Nie. Duch nigdy nie jest pozbawiony aktywności. Podczas snu więzy łączące go z ciałem rozluźniają się i jako że ciało go nie potrzebuje, przemierza przestrzeń i nawiązuje bardziej bezpośredni kontakt z innymi Duchami."

403. Dlaczego nie zawsze pamiętamy sny?
- "W czasie, który nazywacie snem, odpoczywa wyłącznie ciało, gdyż Duch jest ciągle aktywny. Odzyskuje wtedy część wolności i nawiązuje kontakt z tymi, którzy są mu bliscy na świecie i na innych. Ale ponieważ ciało jest ciężką i gęstą materią, trudno mu zachować wrażenia, których doświadczył Duch, gdyż ten nie postrzegał ich za pomocą organów ciała"
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Darel

Postautor: Maciej2016 » 21 kwie 2016, 08:33

Dlaczego jednak nie pamietamy tez tego, ze rozmawialismy z kims w nocy? Wtedy dusza i cialo byly razem.
Gdy wybudzamy sie bardzo szybko nie ma motywow powrotow w cialo wtedy jak przy OBE.
No i wreszcie czesto nasze sny odnosza sie np do wydarzen dnia poprzedniego lub ich modyfikacji - tak jakbysmy odtarzali film. Nie zdarzylo mi sie np. nigdy spotkac jakiegos ducha czy samodzielnie inteligentna istote w moich snach a wlasnie i z zapamietywaniem snow nie mam problemow - czyli dla mojego ciala nie stanowi to abstrakcji trudnej do pojecia.
Nie zgadza mi sie to :(

Sent from my Xperia Z Ultra using Tapatalk
Maciej2016

Postautor: Pawełek » 21 kwie 2016, 13:48

Wiele ludzi uważa że nie ma snów. Prawda jest taka, że każdy z nas ma codziennie sny, tylko nie wszyscy je pamiętają. Możesz wyćwiczyć zapamiętywanie snów poprzez prowadzenie tzw. "dziennika snów".
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 21 kwie 2016, 16:42

403 . Dlaczego nie zawsze pamiętamy
sny?
- " W czasie , który nazywacie snem ,
odpoczywa wyłącznie ciało , gdyż
Duch jest ciągle aktywny. Odzyskuje
wtedy część wolności i nawiązuje
kontakt z tymi, którzy są mu bliscy na
świecie i na innych. Ale ponieważ
ciało jest ciężką i gęstą materią,
trudno mu zachować wrażenia ,
których doświadczył Duch , gdyż ten
nie postrzegał ich za pomocą
organów ciała"

Ja nie pamiętam co jadłem na śniadanie, a postrzegałem je za pomocą organów ciała.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2016, 17:42 przez OneNight, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Maciej2016 » 21 kwie 2016, 16:45

Ja pamietam moje sny. Nie maja w sobie nic z duchowosci. Zwyczajnie lacza w sobie watki rozmow, osob i wydarzen dni poprzednich.

Sent from my Xperia Z Ultra using Tapatalk
Maciej2016

Postautor: Xsenia » 22 kwie 2016, 08:20

Maciej2016 pisze:Ja pamietam moje sny. Nie maja w sobie nic z duchowosci. Zwyczajnie lacza w sobie watki rozmow, osob i wydarzen dni poprzednich.

ja niestety tez pamiętam większość moich snów. I dodam tylko, że ja śnię o dniach poprzednich, przyszłych, niemających odwzorowania w rzeczywistości lub totalnie fikcyjnych.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 22 kwie 2016, 08:24

Xsenia pisze:
Maciej2016 pisze:Ja pamietam moje sny. Nie maja w sobie nic z duchowosci. Zwyczajnie lacza w sobie watki rozmow, osob i wydarzen dni poprzednich.

ja niestety tez pamiętam większość moich snów. I dodam tylko, że ja śnię o dniach poprzednich, przyszłych, niemających odwzorowania w rzeczywistości lub totalnie fikcyjnych.

I to też warto analizować, bo zwykle umysł wypuszcza treści nieświadome w formie marzeń sennych (często symbolicznych, ale nie tak, jak uczą tego ezoterycy i senniki), aby się z nich oczyścić i żeby w nim szkodliwie nie zalegały. Moim zdaniem sny mają przede wszystkim znaczenie psychologiczne.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 22 kwie 2016, 08:36

Cthulhu padłabym gdybym miała analizować każdy mój sen. Wczoraj miałam ich chyba z 5. Analizuję tylko te, które wbijają mi się w mózg. Resztę zapominam do czasu aż przyśni mi się znowu ten sam sen.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi