Ziemska mentalność

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Ziemska mentalność

Postautor: czarnyMag » 24 lut 2016, 16:27

Ciekawi mnie od pewnego czasu czemu Ziemianie postrzegają Świat jak życie na planecie Ziemia? Czy to jest jakiś mentalny ogranicznik duchowy? Dlaczego na pojęcie demon Ziemianin odpowiada "mitologiczny stwór z wierzeń" lub "niższy duch"? Czyżby Ziemianie uważali że duchy wcielają się tylko na ziemi? Czyżby Ziemianie byli tylko ograniczeni do istot ziemskich? Czyżby Ziemia była jedynym miejscem wcieleń w ograniczonym pojmowaniu duchów wcielanych na Ziemi? Czyżby duchy "dyktujące" odpowiedzi Kardekowi były tylko duchami Ziemskimi z zamontowanym ogranicznikiem?!
Bo ja nie rozumie. Uważacie ludzie że forma "ludzka" jest jedyną formą materialnego wcielenia? Czy żadne medium (z Was) nigdy nie miało kontaktu z wcielonym w innej formie materialnej niż ludzka?! Widział ktokolwiek ducha w postaci innej niż człowiek? :) Ktokolwiek przeżył śmierć kliniczną? Był tam w tym tunelu "autostradzie dusz"?!
Ciekawi mnie ponadto dlaczego te duchy "dyktujące" Kardekowi odpowiedzi były "przykute mentalnie" do Ziemi? Mówiły o duchu po śmierci który zginął na wojnie, o pojedynkach i śmierci w nich o samobójstwach i o........................ZIEMI! To one nigdzie indziej nie były??????????????????! a i że trzeba być dobrym :lol: może na Ziemi tak (taki ziemski "płytki" ogranicznik dla "owiec" :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Re: Ziemska mentalność

Postautor: Nikita » 24 lut 2016, 17:36

wydaje sie, ze wiekszosc dusz to Ziemianie ale s atez grupy dusz z innych konstelacji gwiezdnych, np stare religie jak wierzenia staroegipskie, hinduizm czy judaizm pochodza z innych ukladow gwiezdnych.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: czarnyMag » 24 lut 2016, 17:54

Nikita pisze:wydaje sie, ze wiekszosc dusz to Ziemianie ale s atez grupy dusz z innych konstelacji gwiezdnych, np stare religie jak wierzenia staroegipskie, hinduizm czy judaizm pochodza z innych ukladow gwiezdnych.

ale rozmawiając tu z medium usłyszałem "oni" proszą o kontakt z żywymi by coś wyjaśnić, proszą o pomoc o naprostowanie czegoś a tzw. "oni" to Kowalski który w piwnicy zadekował miotłę która akurat jest do kompletu z szufelką którą jego wnusia zamierza wywalić do śmieci :) i to jest już kontakt z bytem niematerialnym z którym A.K. przeprowadził wywiad :)
Ale z bytem z innej planety już nie bo z skąd "zmarły Kowalski" miałby wiedzieć co się dzieje na innej niż Ziemia planecie - jeszcze by się pogubił.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Nikita » 24 lut 2016, 21:23

DUsza nie ma pelnej pamieci swoich poprzednich wcielen...ja mysle, ze sa wsrod Ziemian na pewno osobniki pochodzace z innych planet.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Pablo diaz » 24 lut 2016, 21:50

Kardec komunikował się z wielooma duchami z innych planet np. z Mozrtem ,który jedną inkarnację spędził na Ziemi ,a zasadniczo jest Jowiszanem.

Na planecie Jupiter ,gdzie mieszkam muzyka jest wszędzie:
W szumie wody w szeleście liści w śpiewie wiatru.Kwiaty wyśpiewują i szepczą: wszystko tworzy melodyjne dzwięki.
Natura jest tak wspaniała!
Wszystko jest inspiracją i pragnieniem,aby być przy Bogu.
Nie mamy instrumentów, tu rośliny i ptaki są chórzystami.
Myśl komponuje melodię ,a słuchacze radują się muzyką bez jej
słuchania,bez uciekania się do słów i to na niezmierzone odległości.
A w światach wyższych jest jeszcze bardziej wzniośle.

Wolfgang Amadeus Mozart

Opis miejsca,gdzie mieszka Mozart jest jak jego muzyka wzniosła i pełna czułości.Mozart odcieleśnił się sześćdziesiąt sześć
lat przed wydaniem Księgi Duchów.Mozart w historii spirytyzmu był często obecnym duchem.
Poza tym,że został wywołany przez Allana Kardeca podyktował fragment sonaty i narysował swój dom na Jupiterze,który
zaprojektował Duch Bernard Palissy.
W Revue Spirite z maja 1858r.Allan Kardec opublikował dwa komunikaty mediumiczne tego austryjackiego kompozytora.
Wolfgang Gottlieb Mozart jest w pełni rozpoznany z jego preferencjami,miłością do muzyki,jego radością,wdzięcznością do
życia i wielkich emocji kiedy mówi o Bogu.
W tekstach publikowanych w ,,Rodzinnych rozmowach pozagrobowych,,z Revue Spirite,Mozart początkowo odpowiada na dwadzieścia osiem pytań stawianych przez tych,którzy go wywołali.Spośród nich tylko trzy ostatnie mówią o jego osobowości.
W innych odpowiada na pytania ogólne o życiu w świecie duchów. Kardec zauważa,że jego słowa oddają niezwykłą
analogię z odpowiedziami udzielonymi przez inne duchy w tym tych ,które zawarte zostały w ,,Księdze Duchów,,
Na zadane pytanie o muzykę w świecie ,w którym żyje,mówi ,że dla człowieka ziemskiego byłoby trudnym do zrozumienia ,
ponieważ brak mu jeszcze odpowiednich zmysłów.Na waszej planecie wy komponujecie muzykę,tutaj wszystkie melodyjne dzwięki wypowiadane są przez naturę.Kardec zapytał :Czy mógłbyś zagrać na pianinie?
Mozart odpowiedział:oczywiście,że mógłbym,ale nie chcę ,to jest bezużyteczne.
Kardec wskazuje,że duchy poważne nie lubią jak poddawane są próbie.Dwa ostatnie zdania dialogu to czysta rozrywka,ale z drugiej
strony Kardec nieznacznie prowokuje kompozytora mówiąc:
Że jednak to spotkanie byłoby świetnym powodem do gry na fortepianie.
Ale Mozart uciekając wyjściem typowym dla takiego geniusza mówi:
Czy wy nie wierzycie?(w końcu godzi się na grę)
Podyktowany fragment sonaty Mozarta opublikowany został przez Paryskie Towarzystwo Studiów Spirytystycznych zainteresowani
mogą go nabyć w biurze Revue Spirite w Galerie d'Orléans 31, koszt 2 franki.Kopie sonaty były wśród publikacji spirytystycznych,które zostały spalone w Auto de Fe de Barcelona (Kościół katolicki) 09 października 1861r.

Mediumistyczna sonata podyktowana przez Mozarta dla Towarzystwa Studiów spirytystycznych w Paryżu.

https://www.youtube.com/watch?v=BJm1RvM8B1E
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 24 lut 2016, 23:51

czarnyMag pisze:Ciekawi mnie od pewnego czasu czemu Ziemianie postrzegają Świat jak życie na planecie Ziemia? Czy to jest jakiś mentalny ogranicznik duchowy? Dlaczego na pojęcie demon Ziemianin odpowiada "mitologiczny stwór z wierzeń" lub "niższy duch"? Czyżby Ziemianie uważali że duchy wcielają się tylko na ziemi? Czyżby Ziemianie byli tylko ograniczeni do istot ziemskich? Czyżby Ziemia była jedynym miejscem wcieleń w ograniczonym pojmowaniu duchów wcielanych na Ziemi?

Hej, no na wszystkie te pytania jest odpowiedź w Księdze Duchów , - podsumowując te informacje - odpowiedź jest krótka , nie ma żadnego mentalnego ogranicznika :). Zachęcam Cię do przeczytania KD.

Pablo na jednym z wątków tłumaczy fragmenty książki o wygnańcach z Capeli - buntowniczych duchach przeniesionych z innej planety na Ziemię itd.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 25 lut 2016, 14:42

Krzysztoff pisze:Hej, no na wszystkie te pytania jest odpowiedź w Księdze Duchów , - podsumowując te informacje - odpowiedź jest krótka , nie ma żadnego mentalnego ogranicznika :). Zachęcam Cię do przeczytania KD..

Czytałem KD! (dawno ale czytałem). Te duchy w KD są bardzo "ziemskie" - mówią tylko o tym co wiedzą może nie wszyscy ale "Ziemianie".

Krzysztoff pisze:Pablo na jednym z wątków tłumaczy fragmenty książki o wygnańcach z Capeli - buntowniczych duchach przeniesionych z innej planety na Ziemię itd.

To będę musiał sobie koniecznie znaleźć! Bo właśnie to, te byty które przyszły na Ziemię z niższych światów są bardziej interesujące niż te wyższe gdyż o nich jest prawie zero wiedzy pisanej.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 25 lut 2016, 14:46

Nikita pisze:DUsza nie ma pelnej pamieci swoich poprzednich wcielen...ja mysle, ze sa wsrod Ziemian na pewno osobniki pochodzace z innych planet.

Według KD chyba ma w stanie niematerialnym - tak mi "chodzi po głowie" i dlatego się zastanawiałem czemu te wypowiedzi duchów z seansów A.K. są takie ziemskie? Ale Pablo i Krzysztof właśnie mi uświadomili że są wypowiedzi duchów z poza Ziemi - muszę to sprawdzić (przeczytać).
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Mirek » 14 cze 2016, 06:48

To dopiero nazywa się ziemska mentalność. Boki zrywać ze śmiechu :)
https://www.youtube.com/watch?v=TfVQCbGfExI
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 14 cze 2016, 14:35

No to wcieleni na Ziemi - słyszał ktoś o takim świecie gdzie za honor i życie jest taki slogan: "JESTEM RÓWNY DO RÓWNYCH I RÓWNI SĄ DO MNIE"?!
Ja pochodzę mentalnie z takiego świata! :twisted:
...ostatnio gdzieś w okolicy obecnej Albanii się wcielałem jako wyznawca proroka...ale coś poszło chyba nie tak :lol:
...ale w pamięci i w "astralu" dominuje we mnie: "równy do równych"! :mrgreen:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi