danut pisze:Wina i kara to pojęcia typowo ludzkie i są bezpośrednio związane z hierarchią. Dominacja jednych nad drugimi wyraża się w słowach - "to ja ustanawiam prawo i będę cię karał". A tu prawo życia i śmierci całkowicie inaczej się ma do tych ludzkich ustaleń, choćby dlatego że nie żyjemy tylko tu i teraz i tylko tym jednym życiem.

danut pisze:Pod kątem spirytyzmu?.. ale mnie to drażni- zapytaj lepiej skąd spirytyści mieliby mieć te wiadomości o jakichś karach, z czyich i jakich wynurzeń, by to zaczerpnęli??Proponuje wrócić do źródła powstanie tego typu przekonań, bo zapewne żaden samobójca im tego nie powiedział.

danut pisze:Pod kątem spirytyzmu?.. ale mnie to drażni- zapytaj lepiej skąd spirytyści mieliby mieć te wiadomości o jakichś karach, z czyich i jakich wynurzeń, by to zaczerpnęli??Proponuje wrócić do źródła powstanie tego typu przekonań, bo zapewne żaden samobójca im tego nie powiedział.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości