Teozofia a Hinduizm i Spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Teozofia a Hinduizm i Spirytyzm

Postautor: Hansel » 12 gru 2015, 11:54

Teraz mnie ten problem zastanowił jak właściwie powstała Teozofia ? Ona akurat bardzo dobrze pasuje do Hinduizmu
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Teozofia a Hinduizm i Spirytyzm

Postautor: cthulhu87 » 12 gru 2015, 12:03

Hansel pisze:Teraz mnie ten problem zastanowił jak właściwie powstała Teozofia ? Ona akurat bardzo dobrze pasuje do Hinduizmu

To byłby taki hinduizm w wersji europejskiej, okrojony, z dodatkiem gnostycyzmu.
Teozofia to w gruncie rzeczy próba wyłowienia z różnych systemów religijnych i filozoficznych pierwiastków wspólnych i uniwersalnych. Na ile to się udało, ciężko powiedzieć. Nawet jeśli uznamy, że udało się to zebrać do kupy, nie znaczy to jednak jeszcze, że te idee odzwierciedlają rzeczywistość i stanowią coś więcej ponad interesującą syntezę. Mnie ciężko się przekonać do teozofii, mimo kilku ciekawych pomysłów np. idei kolektywnych dusz zwierząt, o czym była jakiś czas temu dyskusja na forum... a nie mogę się przekonać głównie ze względu na życiorysy twórców teozofii: Bławatska była oszustką i podrabiała zjawiska mediumiczne, Leadbether był oskarżany o pedofilię itd.... Obok poglądów jednak ważne jest, co osoby wygłaszające te poglądy sobą reprezentują.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 12 gru 2015, 13:56

cthulhu87 pisze: a nie mogę się przekonać głównie ze względu na życiorysy twórców teozofii: Bławatska była oszustką i podrabiała zjawiska mediumiczne, Leadbether był oskarżany o pedofilię itd.... Obok poglądów jednak ważne jest, co osoby wygłaszające te poglądy sobą reprezentują.
Mam tutaj podobne odczucia Allan Kardec czy Leon Denis byli zupełnie innymi ludźmi ...

Poza tym Hinduistyczny panteizm jest po prostu regresją w stosunku do wiary w Boga osobowego...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 12 sty 2017, 13:07

cthulhu87 pisze:
Hansel pisze: idei kolektywnych dusz zwierząt
To znaczy że według nich np kilka lwów posiada tą samą duszę ?
Awatar użytkownika
Hansel

Wróć do Pytania i odpowiedzi