Reinkarnacja – genialne kłamstwo szatana??

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Reinkarnacja – genialne kłamstwo szatana??

Postautor: Hansel » 30 lip 2015, 06:56

https://dzieckonmp.wordpress.com/2012/0 ... o-szatana/

Niech mi ktoś powie skad oni biorą pomysły na takie tytuły ,,genialne kłamstwo szatana,, Ważdym razie jak jak należało by zripostować taki tekst ?

W każdym razie ja myślałem że czasy kiedy religie Wschodu były uważane za demoniczne już mineły...
Ostatnio zmieniony 30 lip 2015, 07:18 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Reinkarnacja – genialne kłamstwo szatana??

Postautor: Achill » 30 lip 2015, 07:16

po co ripostować - głową muru nie przebijesz, a z slepym fanatyzmem ciężko się walczy
poza tym o s. Michaela Pawlik juz była tu gdzies dyskusja

z pobieznego przejrzenia dostrzegam jeden bład logiczny.
Wiara w reinkarnację znosi odpowiedzialność i wolną wolę człowieka. W tamtejszej duchowości nie ma przykazań. Jedyną normą postępowania jest prawo silniejszego, naturalna selekcja, walka o byt i prawo karmy czyli „dług” dobrych lub złych

pogrubione fragmenty - teza i rzekomy dowód. Pomijając spore uproszczenie takiego przedstawienia. Rzecz w tym , że własnie prawo karmy motywuje do starań o bycie lepszym. Jesteś dobry, to w następnym wcieleniu będziesz mniej "karmicznie" obciążony. Jesteś zły - to obciążenie jest większe. trudno w takim ujęciu mówic o braku odpowiedzialności, wolnej woli itp itd

I na tym dowodzie braku zrozumienia podstaw filozofii wschodnich poprzestańmy, aby już nie pogrążać siostry bardziej.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 30 lip 2015, 07:21

Achill pisze:poza tym o s. Michaela Pawlik juz była tu gdzies dyskusja
Powiem wam że ja się naprawdę zastanawiam czy ona przypadkiem nie potrzebuje pomocy psychiatrycznej...

Achill pisze:I na tym dowodzie braku zrozumienia podstaw filozofii wschodnich poprzestańmy, aby już nie pogrążać siostry bardziej.
Tego właśnie nie jestem w stanie zrozumieć: ona spędziła w Indiach tyle czasu i nic nie zrozumiała z kultury tamtych ludzi ? Matka Teresa z Kalkuty była zupełnie inna...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 30 lip 2015, 09:03

Wszędzie znajdziesz ludzi którzy nie maja zamiaru niczego rozumieć, bo oni już wszystko wiedzą. Są nie omylni i tylko głoszą swoje prawdy. znajdują się w jakims obcym sobie środowisku i tylko głoszą bo wszyscy inni sa źli, głupi, zacofani.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 30 lip 2015, 09:36

Myślę, że tu nie chodzi o ignorancję, zacofanie i głupotę, ale o własne interesy, którym służy celowe zafałszowanie obrazu tej koncepcji, aby zniechęcić do niej ludzi i przedstawić jako coś złego. Weźmy chociaż ten fragment: "Jedyną normą postępowania jest prawo silniejszego, naturalna selekcja, walka o byt" - to jakieś abstrakcyjne łączenie darwinizmu (i to w wersji zwulgaryzowanej) z omawianą ideą. Ciekawe to jest zwłaszcza dlatego, że religie wschodu mają o wiele większy szacunek do życia zwierząt jako do istot czujących, niż zachodnie chrześcijaństwo.

Warto też poddać pod rozwagę, co proponuję się w zamian? Czy krytyk ma coś ciekawego do zaproponowania, co lepiej wyjaśnia zawiłości ludzkiego losu? Co bardziej przemawia do zdrowego rozsądku współczesnego człowieka? Może potrafi wyjaśnić problem cierpienia i śmierci dzieci? Albo upośledzenia jednych i uprzywilejowania innych? Skądże: w miejsce argumentacji jest tylko manipulacja i żonglowanie cytatami biblijnymi ;) .

W ogóle zabawne jest to ewangelizowanie mieszkańców Indii przez katolików. Od wieków próbują to robić i jak dotąd nie bardzo im to wychodzi, a hinduizm i buddyzm stoją tam doskonale, jak dawniej. Kościół zresztą się przeliczył, bo trafił tam na wielowiekowe tradycje i bogatą kulturę, a nie bandę dzikusów, których można siłą ochrzcić ;) Indie zawsze były zbyt duże i zbyt ludne, aby Europejczycy mogli je kontrolować w takim stopniu, jak np. Hiszpanie, którzy zhołdowali Meksyk.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 30 lip 2015, 10:23

cthulhu87 pisze:... aby Europejczycy mogli je kontrolować w takim stopniu, jak np. Hiszpanie, którzy zhołdowali Meksyk.

akurat tam dokonali tego w dużej mierze siła.
skutkiem tej ewangelizacji trzeba było ściagać Afrykanczyków do Ameryki, bo rodowitych, silnych Indian zdolnych do cięzkiej pracy bylo po nawróceniu tyle co kot napłakał.

cthulhu87 pisze:Myślę, że tu nie chodzi o ignorancję, zacofanie i głupotę, ale o własne interesy, którym służy celowe zafałszowanie obrazu tej koncepcji, aby zniechęcić do niej ludzi i przedstawić jako coś złego.

w szerszym ujęciu musze się zgodzić, jeśli jednka chodzi o nią to:
Czy myślisz, że siostra Pawlik jest tego świadoma? Mnie się wydaję, że póki mówi źle o tamtej kulturze i tamtych ludziach to jej pozwalają się wypowaidać. Uciszą ja jak tylko rpzestanie to być na rękę.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 30 lip 2015, 11:09

Zresztą tak mnie zastanowił pewien fakt. W każdych pracach chrześcijańskich na temat reinkarnacji, spirytyzmu, czy czegokolwiek innego co jest niezgodne z ich nauką, są takie argumenty a nie inne. W sensie że podają cytaty z biblii i myślą że wszystko gra. A powód jest taki, że innych argumentów nie dadzą, bo nie mają pojęcia jak je udowodnić według mnie. Jak mają podać logiczne argumenty (jak to podaje świetnie spirytyzm) jak samo chrześcijaństwo nie trzyma się logiki? :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 30 lip 2015, 11:53

Achill pisze:w szerszym ujęciu musze się zgodzić, jeśli jednka chodzi o nią to:
Czy myślisz, że siostra Pawlik jest tego świadoma? Mnie się wydaję, że póki mówi źle o tamtej kulturze i tamtych ludziach to jej pozwalają się wypowaidać. Uciszą ja jak tylko rpzestanie to być na rękę.
Np kiedy zeświruje jeszcze bardziej ? Mamy przecież jak najbardziej przykład ks Natanka który uciszyć sę nie dał...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 30 lip 2015, 12:16

Hansel pisze:
Achill pisze:w szerszym ujęciu musze się zgodzić, jeśli jednka chodzi o nią to:
Np kiedy zeświruje jeszcze bardziej ? Mamy przecież jak najbardziej przykład ks Natanka który uciszyć sę nie dał...

oj tam. wierzysz w to co Ci podają. Natanek jest im na rękę, ajkby chcieli go usunąc to by nie grzał stołka.
Przecież wystarczy przenieść w zacisze odpowiednio oddalonego do siedzib ludzkich klasztoru, najlepeij tam gdzie internet nie dochodzi ;)
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 30 lip 2015, 12:30

Achill pisze:oj tam. wierzysz w to co Ci podają. Natanek jest im na rękę, ajkby chcieli go usunąc to by nie grzał stołka.
To mnie właśnie zastanawia...

Zreszta Natanek to jest w porównniu do Pawlik, Zwolińskiego albo Pawlewicza to jest nawet sympatyczną, mądra i zrównoważoną osobą
Awatar użytkownika
Hansel

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi