Przedmioty związane z religiami - mit czy nie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Przedmioty związane z religiami - mit czy nie

Postautor: OneNight » 15 lip 2015, 17:04

W internecie aż roi się od poradników "jak wywołać ducha". Rzeczą oczywistą jest, że to nie zabawa, ale chyba w każdym takim poradniku jest napisane, że z pokoju należy usunąć wszelkie krzyże, pentagramy i wszystko co związane z jakąkolwiek religią, bo utrudnia to, a nawet uniemożliwia kontakt. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
OneNight

Re: Przedmioty związane z religiami - mit czy nie

Postautor: Edi » 15 lip 2015, 17:13

OneNight pisze: ale chyba w każdym takim poradniku jest napisane, że z pokoju należy usunąć wszelkie krzyże, pentagramy i wszystko co związane z jakąkolwiek religią, bo utrudnia to, a nawet uniemożliwia kontakt. Co o tym myślicie?

A ile ich przeczytałeś ??

w internecie jest mnóstwo śmieci na które lepiej nie zwracać uwagi.

I nie bawić się samemu w seanse
Awatar użytkownika
Edi

Postautor: Pawełek » 15 lip 2015, 17:19

Osobiście uważam że to raczej dużego znaczenia nie ma dla ducha.

Tak na marginesie... OneNight, czemu się pytałeś o to jak się obronić przed demonami/złymi duchami skoro wierzysz tylko w naukę?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: bernadeta1963 » 15 lip 2015, 17:21

Nie czytałam tych poradników . Do mnie duchy są przysyłane nawet gdybym siedziała przy krzyżu lub obrazie o tematyce religijnej . Dosyć często mam kontakt z duchami moich sąsiadów , którzy byli Żydami . Wcale to im nie przeszkadza co u mnie wisi na ścianie .
Może jeśli ktoś chce wywołać to ma jakieś znaczenie ,chociaż nie wiem dlaczego . A co z duchami , które pojawiają się np na cmentarzu w obecności tylu krzyży ?
bernadeta1963

Postautor: OneNight » 15 lip 2015, 17:24

Nie napisałem TYLKO i przestań się czepiać moich poglądów. Skoro wierzę w życie pozagrobowe, to mam powód, nie sądzisz?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 15 lip 2015, 17:25

Edi pisze: OneNight pisze:
ale chyba w każdym takim poradniku jest napisane, że z pokoju należy usunąć wszelkie krzyże, pentagramy i wszystko co związane z jakąkolwiek religią, bo utrudnia to, a nawet uniemożliwia kontakt. Co o tym myślicie?

:P To chyba dobry przykład, jak metodą głuchego telefonu powstają różne niestworzone historie :D

Spirytyści oczywiście stoją na stanowisku, że niepotrzebne są żadne rekwizyty, krzyże, pentagramy, świeczki itd. do komunikacji z duchami. I o tym można przeczytać w wielu pracach spirytystycznych. Nie znaczy to jednak w żadnym razie, że obecność tych przedmiotów w pomieszczeniu utrudnia kontakty i że trzeba je usunąć. To w sumie ciekawe, jak od tej pozornie niewinnej informacji ktoś przeszedł do porady, aby "oczyścić" pokój z tych przedmiotów.

Poza tym wszystkim opisano w parapsychologii zdolność nazywaną psychometrią. Polega ona na tym, że medium bierze do ręki jakiś przedmiot związany z osobą zmarłą albo zaginioną, i w jego umyśle pod wpływem tego przedmiotu zaczynają pojawiać się wiadomości otrzymane drogą pozazmysłową. Nie ma tu jednak mowy o żadnym okultyzmie, ceremoniale religijnym, magii itd., gdyż traktuje się to jako zjawisko naturalne.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 15 lip 2015, 17:28

Ale ciekawe skąd im się to wzieło. Po co tworzyć mity i potem je rozprzestrzeniać, aby okłamywać ludzi.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Edi » 15 lip 2015, 17:31

Jak dobrze pamiętam to bodajże w Księdze Mediów było napisane co nieco o tym.
Mianowicie, że ubiór, miejsce i dodatkowe przedmioty nie mają związku z wywoływaniem duchów.
Co innego jeśli ma to znaczenie np z przygotowaniem się lub skupieniem (np zdjęcie osoby może pomóc skupić myśli przy niej, krzyż lub figurka sakralna pomóc w modlitwie, skupieniu i poczuciu bezpieczeństwa).
Awatar użytkownika
Edi

Postautor: Pawełek » 15 lip 2015, 17:37

OneNight nie czepiam się Twoich poglądów. Właśnie wręcz przeciwnie, jestem bardzo ciekaw jakie je masz.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 15 lip 2015, 17:47

Nie mam zamiaru się nimi dzielić, bo nie widzę w tym sensu. Dzięki wszystkim za pomoc.
Bernadeta, duchy od zawsze tak do ciebie przychodziły?
Awatar użytkownika
OneNight

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi