Czy niewierzący może się kontaktować z duchami?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy niewierzący może się kontaktować z duchami?

Postautor: OneNight » 14 lip 2015, 18:43

Napiszę z pamięci fragment księgi mediów, bo zastanawia mnie on trochę, a książki nie mam przy sobie.
Czy do kontaktu z duchami potrzebna jest wiara?
-Wiara w boga tak....

Pisało tam mniej więcej coś takiego. Niedawno pytałem się na tym forum, czy niewierzący może być medium i otrzymałem odpowiedź, że tak. Teraz niewiem co myśleć. Czy duchy są nietolerancyjne dla ludzi niewierzących? Czy może chodziło o to, że swój przyciąga swoich, a więc wierzący do wierzących i do kontaktu z tymi akurat duchami potrzebna jest wiara?
Awatar użytkownika
OneNight

Re: Czy niewierzący może się kontaktować z duchami?

Postautor: Pawełek » 14 lip 2015, 18:47

Osobiście uważam że nie trzeba być wierzącym. Myślę że Kardecowi chodziło o to że osobie która wierzy w Boga, łatwiej będzie do tego podejść gdy będzie wiedział że nad nim czuwa. Ale jako takich przeciwwskazań niema. Prosty przykład: dzieciaki wywołujące dla zabawy duchy, co się potem kończy nie za dobrze.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 14 lip 2015, 19:02

Dzieciaki wywołujące duchy. A wziąłeś pod uwagę, że wierzących jest więcej, a ateiści w większości nie wierzą w życie pozagrobowe, więc by nie próbowali?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 14 lip 2015, 19:04

Ale dzieciaki które wywołują duchy dla zabawy również nie wierzą, bo w przeciwnym razie by tego nie robiły.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 14 lip 2015, 19:09

Jeśli mi się uda, to będę żywym dowodem na twoje słowa, no chyba że zabiją mnie duchy niższe :D
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 14 lip 2015, 19:11

Dla zabawy się tego nie robi. Duchy niższe wyczuwają to i same sobie potem robią "jaja".

Ps. W co wierzysz? Wierzysz w życie pozagrobowe?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 14 lip 2015, 19:35

OneNight pisze:Czy do kontaktu z duchami potrzebna jest wiara?

wiara? Ale w co?
wiara w duchy? powiedziałbym, że to konieczne ale moze jakieś duchy lubia zaskakiwać niedowiarków
wiara że sie uda? przydaje się
wiara w boga? ... a czy to coś zmienia? no chyba, że chcesz - wybaczcie - wywołac boga.

generlanie KArdec jest dla mnie rpoblematyczny własnei przez odgórne zalożenie istnienie boga. Co jest dziwne, bo w kazdym innym temacie dokonuje dość dogłebnej analizy i logicznej wykładni przedstawianych pojęć i zjawisk. I mimo tego naukowego jednak podejścia do tematu - traktowanie pojęcia boga jest bliskie dogmatyczności.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: OneNight » 14 lip 2015, 19:53

Dlaczego jak ktoś pisze o wywoływaniu duchów, myślicie że robi to dla zabawy. Mam wrażenie, że boicie się tego, jakby każdy duch był zły.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Achill » 14 lip 2015, 20:37

myśle, że w śiadomomości popularnej - przecięnego czlowieka funkcjonują pewne stereotypy budowane przez przemysł filmowy gdzie wywoływaniem duchwo zajmują się głwonei dzieci albo jakeis predyspozycje sa wynikiem zabaw... itd itp.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 14 lip 2015, 21:40

Myślę, że najważniejsza jest dobra wola i zdrowa ciekawość (cele poznawcze). Osoby mogą być (a może nawet powinny) sceptyczne, ale posiadające umysł otwarty i niezacietrzewiony.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi