Kolejność czytania książek

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Kolejność czytania książek

Postautor: Pawełek » 12 lip 2015, 21:30

Za niedługo będę się zaopatrywał w dzieła Allana Kardeca, ale nie jestem jeszcze pewny w jakiej kolejności je kupować i czytać, dlatego prosiłbym Was o radę :) Aktualnie planuję tak je rozłożyć:

Księga duchów -> Czym jest spirytyzm? -> Ewangelia według spirytyzmu -> Niebo i piekło według spirytyzmu -> Geneza -> Dzieła pośmiertne
Oraz w między czasie Księgę mediów bez żadnej kolejności.

Czerwony - nieprzeczytane
Zielony - przeczytane

Tak tak, wiem. Moja wiedza jest uboga :oops:
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Re: Kolejność czytania książek

Postautor: cthulhu87 » 12 lip 2015, 21:47

Pawełek pisze:Tak tak, wiem. Moja wiedza jest uboga :oops:

Nie martw się. Po przeczytaniu "Księgi Duchów" i tak wiesz więcej na temat spirytyzmu niż 99,9% Polaków :D

Między poszczególnymi lekturami poleciłbym też książki Leona Denis - może nie dowiesz się z nich więcej niż z książek Kardeca, ale pisane są fajnym, literackim językiem, który może być dobrą odskocznią od suchego, naukowego stylu Kardeca. Moją pierwszą spirytystyczną książką było przedwojenne wydanie "Życia po śmierci: wykładu filozofii duchów" Leona Denis, na którą natknąłem się przypadkiem w antykwariacie ;) . Warto też sięgnąć po "Wielką Zagadkę" i "Po co żyjemy" tego autora.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 13 lip 2015, 08:35

Pawełek pisze:Tak tak, wiem. Moja wiedza jest uboga

Bez przesady. Nie od razu Rzym zbudowano. :)
Nie czuj się winny, że czegoś nie przeczytałeś. Nikt ci tu nie zrobi egzaminu ze spirytyzmu. Zresztą spirytyzm trzeba samemu rozważać w duszy, a nie "wkuwać na pamięć". :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 13 lip 2015, 08:53

Dziękuje za rady :) W sumie to tak we wnętrzu siebie nie mogę się doczekać "Ewangelii" i "Nieba i piekła", czuję że pewnie mi się strasznie spodoba zawarta tam wiedza ;) Ewangelię z tego względu że jest tam o prawie moralnym z tego co czytałem w innych źródłach, a "Niebo i piekło" bo jestem ciekawy jak to połączyli.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Wróć do Pytania i odpowiedzi