Wywoływanie... Jezusa (?)

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Wywoływanie... Jezusa (?)

Postautor: Pawełek » 06 maja 2015, 21:31

Większość osób z tego forum, łącznie ze mną, "wyznaje" doktrynę spirytystyczną. Z tego powodu, że jeszcze nie zagłębiłem się całkiem w cały spirytyzm zwracam się z pytaniem do "zawodowców" w tych tematach.

Jak wiemy, według spirytyzmu Jezus jest uznawany za człowieka, w którego wstąpił najwyższy duch jaki do tej pory był na ziemi (Księga duchów). Czyli w pewnym sensie możemy stwierdzić, że był jak my - z krwi i kości - tylko że z kompletnie inną duszą która miała wyższy poziom moralności.

Podczas seansów wywoływania duchów, gdy staramy się wywołać ducha wyższego, słyszy nasze wołanie ale może zdecydować czy chce nas odwiedzić czy nie (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić). Więc wróćmy do sedna.

Czy jest możliwe przywołanie duszy Jezusa Chrystusa? Jeśli nie to dlaczego?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Re: Wywoływanie... Jezusa (?)

Postautor: fruwla » 06 maja 2015, 22:45

Swieta Faustyna Kowalska nie byla spirtystka, a mimo tego Jezus sie z nia kontaktowal.I nie tylko z nia, z wieloma innymi tez. Cztalam jej pamietniki.
Miliony ludzi na calym swiecie codziennie zaprasza Jezusa do swojego zycia przez modlitwe , a takze laczy sie z Jezusem poprzez przjmowanie Komunii Swietej.
Z tego co opisalam powyzej wynika ze, kontakt z Jezusem jest jak najbardziej mozliwy, ale wiadomo, ze Jezus sam wybiera osoby ktore czyni ogniwem kontaktowym po uprzednim obdarzeniu ich darami Ducha.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Mirek » 07 maja 2015, 05:04

W NT jest instrukcja, jak wywołać Jezusa, którą osobiście podał:
"Gdy choć dwóch się zbierze w Imię Moje, tam Ja będę pośród nich."
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Luperci Faviani » 07 maja 2015, 07:51

Wywołanie Ducha Jezusa jest możliwe, ale czy Chrystus zechce zamanifestować się w taki sposób? Według mnie jest to mało prawdopodobne. Wydaje mi się, że dla istot bardzo rozwiniętych modlitwa (przesyłanie myśli) jest wystarczająco wyrazistą formą komunikacji. Nawet wśród ludzi, osoby bardzo uduchowione nie potrzebują organizować seaansów spirytystycznych by "podyskutować" np. z Jezusem.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Medium99 » 07 maja 2015, 14:06

W piśmie piszę, że Jezus pojawi się w sądzie ostatecznym. Myślę, że jest to możliwe ale na pewno jest jakaś "kara" za zakłócanie życia zmarłym.
Medium99

Postautor: Pawełek » 07 maja 2015, 15:26

Dziękuje Luperci Faviani, o taką odpowiedź mi konkretnie chodziło. Właśnie zależało mi na tym czy można dosłownie przywołać Jego ducha w taki sam sposób jak inne dusze podczas seansu. Miałem oczywiście świadomość o modlitwie, komunii świętej, itp :)

Wszystkim dziękuje za odpowiedź ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 08 maja 2015, 00:06

Moja osobista teoria jest tutaj taka że Jezus był jedynie Medium przez które przemawiał Duch który przedstawił się ludiom jako ,,Chrystus,, bo to był pierwotnie religijny tytuł królów, kapłanów-lewitów i proroków – osób namaszczonych (pomazanych) olejem.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Luperci Faviani » 08 maja 2015, 11:30

Pawełek pisze:Dziękuje Luperci Faviani, o taką odpowiedź mi konkretnie chodziło. Właśnie zależało mi na tym czy można dosłownie przywołać Jego ducha w taki sam sposób jak inne dusze podczas seansu. Miałem oczywiście świadomość o modlitwie, komunii świętej, itp :)

Wszystkim dziękuje za odpowiedź ;)

Równocześnie trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że taki Duch nie przyjdzie na seans zorganizowany z czystej ciekawości. Jestem wręcz przekonany, że gdy młodzież zabawiająca się tabliczką oui-ja wywoła Jezusa, to w rzeczywistości będzie to jakiś niski Duch jedynie podający się za Zbawiciela i przy odrobinie szczęścia seans zaowocuje tylko otrzymaniem jakichś durnych komunikatów, a nie opętaniem.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Pawełek » 08 maja 2015, 23:24

Mam tego świadomość ;) Wiem że prawdopodobnie by z tego nic nie wyszło. Ciekawiło mnie to czysto teoretycznie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: gaba75 » 12 maja 2015, 11:23

Mirku,
czy możesz mi rozszerzyć skrót NT. Bardzo mnie interesuje to, co napisałeś"Gdy choć dwóch się zbierze w Imię Moje, tam ja będę pośród nich"?
gaba75

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi