Wolna wola

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Wolna wola

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 12:46

Jak można pogodzić wolną wolę z doktryną spirytyzmu zakładającą niemożność cofania się w rozwoju moralnym?
To gdzie ta wolna wola?
A może ona jest, ale tylko w czynieniu dobra :lol:
Awatar użytkownika
stefan12

Re: Wolna wola

Postautor: Nikita » 19 sty 2015, 13:50

a co dla Ciebie oznacza cofniecie sie w rozwoju?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 14:00

Czy jeśli teraz chciałbym wziąć broń i zabić kilkudziesięciu lub kilkuset ludzi (mówię to czysto hipotetycznie, panów z ABW proszę o spokój ;) ) to czy mam wolną wolę aby tego dokonać, pomimo tego, że w swoim rozwoju moralnym już dawno opuściłem poziom morderców?

Czy jeśli bym tego dokonał, to spirytyści orzekliby, że napewno musiałem być duchem niskim, bo nie możliwe jest cofanie się w swoim rozwoju moralnym? :twisted:
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Krzysztoff » 19 sty 2015, 14:21

możliwość z pewnością jest ale nikt tego nie robi - bo było by to nielogiczne

skoro nauczysz się żyć w harmonii z innymi i wiesz że takie postępowanie nie przysparza cierpień tobie oraz innym - to po co miał byś zacząć postępować inaczej - przerabiałeś już to i wiesz, że złe zachowania powodują cierpienie
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 14:27

Mógłbym zostać skuszony przez jakiegoś złego ducha.

Albo chciałbym przetestować czy prawo wolnej woli jest ponad prawem ewolucji, czy też na odwrót :D
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 19 sty 2015, 14:31

Ja widzę to trochę inaczej. Wg mnie nie ma czegoś takiego jak rozwój moralny. Jest natomiast moralność. Przez naszą wolna wolę możemy ją mieć lub nie. Przecież istnieje możliwość, że pomimo moralności możemy zostać zdemoralizowani. Skoro nie można się cofnąć w jakimkolwiek postępie, czy rozwoju, to nasuwa się wniosek, że moralność nie jest postępem a stanem jaki nabywamy podczas naszego rozwoju duchowego i osobistego. Tak samo dzieje się z miłością. Nie ma postępu w miłości. Albo się ją ma albo nie ma.
I jest to możliwe aby zacząć zabijać mając kiedyś wysoka moralność, ponieważ nasze granice wytrzymałości psychicznej można złamać.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 14:44

Mirek pisze:Skoro nie można się cofnąć w jakimkolwiek postępie, czy rozwoju, to nasuwa się wniosek,

Pytanie skąd ten pewnik? I co, jeśli to błędne założenie?

Co do miłości i moralności to również bym polemizował.
Jeśli kocham moją rodzinę, a nie kocham sąsiadów, a tym bardziej nieprzyjaciół, to kocham, czy może to co czuje do mojej rodziny wcale nie jest miłością, bo kochać można prawdziwie tylko wszystkich?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Achill » 19 sty 2015, 14:51

moim skromnym zdaniem wygląda to tak:
rozwój morlany jest niczym nauka w szkole - uczysz sie jak żyć w zgodzie z sobą i innymi

osoba slabo rozwinieta morlanie nie dostrzega mozliwosci np. pokojowego zalatwienia konfliktow. wiec wybor ogranicza sie do dobrego, zlego i gorszego. tyle ze dla takiej soosby wszystkie trzy opcje moga wygladac na takie same.
osoba rozwinieta z kolei nie widzi sensu w stosowaniu krzywdzacych metod jako ze te niekrzywdzace dają lepsze rezultaty. zatem wachlarz mozliwosci jest o wiele wiekszy i automatycznie bardziej skoncentorwany na dobrych rozwiazaniach
jest to spójne, i wolna wola w zadnym z tych wypadkow nie cierpi. Po prostu nalezy pamietac, ze nasza wolna wola operuje w obrebie posiadanej przez nas wiedzy na temat otacząjącego nas świata. skoro neiwiele wiemy to i wyborów zbyt wielu nie mamy.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: stefan12 » 19 sty 2015, 15:01

Trudno nam samym dywagować o ewolucji wynikającej z kolejnych inkarnacji, bo nie mamy w obecnym życiu do nich dostępu, ale jeśli ograniczyć się do obecnego życia, to można znaleźć wiele przykładów na upadek moralny osób wydawałoby się, które osiągnęły wysoki poziom. Jeśli można upaść w ramach jednej inkarnacji, to dlaczego niby byłoby to niemożliwe porównując dwie ze sobą?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Achill » 19 sty 2015, 15:28

stefan12 pisze:można znaleźć wiele przykładów na upadek moralny osób wydawałoby się, które osiągnęły wysoki poziom.

Na przykład? bo mnie jakoś nikt do głowy nie przychodzi.
Jeśli można upaść w ramach jednej inkarnacji, to dlaczego niby byłoby to niemożliwe porównując dwie ze sobą?

a można upaśc w ramach jednej ?
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi