Potęga podświadomości

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Potęga podświadomości

Postautor: Ethno » 13 gru 2014, 20:32

Szukałem tematu o książce "Potęga podświadomości" Josepha Murphiego i nic nie znalazłem na forum.Bardzo ciekawi mnie opinia spirytystów na jej temat , proszę przedstawcie swoje zdanie na jej temat.
Zachęcam do dyskusji :)

(jeśli zły dział proszę odesłać do właściwego :D )
Awatar użytkownika
Ethno

Re: Potęga podświadomości

Postautor: Mirek » 13 gru 2014, 21:04

Nie jestem spirytystą lecz wyrażę swoją opinię.
Warto czytać książki tego autora, nie tylko "Potęgę podświadomości" ale też inne.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 13 gru 2014, 22:48

Jak kto lubi...mnie ta ksiazka nie urzekla bo ja nie lubie takiej manipulacji.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 13 gru 2014, 22:50

Czy możesz wskazać tą manipulację?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: gaba75 » 14 gru 2014, 00:06

Zgadzam się z Tobą Nikita, mnie też treść tej książki nie urzekła. Czytałam ją lata temu. Dokładnie rok temu kolega ojca mojej drugiej córki był nią zafascynowany. Dla mnie to również manipulacja.

Ja tam wolę poznawanie i anlizę a co za tym idzie, czytuję wszystko, ale nie wszystko przyjmuje do swojego życia. W KD natknęłam się na wzmiankę o podświadomosci. Teraz piszę spontanicznie- więc niewiem na ile dobrze zrozumiałam w KD podświadomość określana została jako Duch. Jeśli więc podświadomość to Duch, to biada tym, ludziom którzy traktują podświadomość jako zabawkę.
gaba75

Postautor: Obserwator » 14 gru 2014, 03:02

Podświadomość zawiera wszystkie informacje na temat naszych doświadczeń i poprzednich wcieleń. Jest niejako uśpiona, po to, abyśmy skupili się Tu i Teraz. To tam najprawdopodobniej kryje się wiedza, która uaktywnia się po deinkarnacji, abyśmy w pełni ocenili swoje postępy i niepowodzenia. Podświadomość to uśpiona przez materię część nas.
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 14 gru 2014, 10:03

To o czym piszesz Obserwatorze, to nasza nadświadomość. Podświadomość to organ wykonawczy naszej świadomości. Podświadomość nie odrôżnia prawdy od fałszu. To ona jest odpowiedzialna za to co spotyka nas w życiu. To ona inicjuje proces samoleczenia organizmu. Ma jeszcze wiele innych funkcji.
Kto nie wykorzystuje świadomie swojej podświadomości, to żyje jakby spał.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pablo diaz » 14 gru 2014, 12:24

Mysle .ze najwiekszym bledem dla nas to stan kiedy wyzbywamy sie wlasnej samoswiadomosci .Walczymy wtedy poniewaz podswiadomie czujemy .ze nie jestesmy soba i zyjemy nie tak jak powinnismy .Jest to dysharmonia powinnismy zapytac samego siebie-nad czym musze popracowac ,jaki aspekt mnie samego i mojego zycia nie jest zgodny
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Obserwator » 15 gru 2014, 07:24

Mirek pisze:To o czym piszesz Obserwatorze, to nasza nadświadomość. Podświadomość to organ wykonawczy naszej świadomości. Podświadomość nie odrôżnia prawdy od fałszu. To ona jest odpowiedzialna za to co spotyka nas w życiu. To ona inicjuje proces samoleczenia organizmu. Ma jeszcze wiele innych funkcji.
Kto nie wykorzystuje świadomie swojej podświadomości, to żyje jakby spał.

Dziękuję za sprostowanie Mirku :)
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 15 gru 2014, 08:54

Nikita pisze:Jak kto lubi...mnie ta ksiazka nie urzekla bo ja nie lubie takiej manipulacji.

Ponawiam pytanie: Możesz podać przykłady manipulacji w tej książce?
Awatar użytkownika
Mirek

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi