Ambicja

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Ambicja

Postautor: Nikita » 24 paź 2014, 12:07

Czy ambicja to cos dobrego czy raczej cos co powoduje zlo i cierpienie? Ostatnio naszla mnie taka mysl aby pracowac wedle swoich umiejetnosci a nie wedle swojej ambicji...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Re: Ambicja

Postautor: cthulhu87 » 24 paź 2014, 12:36

Myślę, że ambicja jest ważnym środkiem do rozwoju, szczególnie intelektualnego, ale nie tylko, bo może dotyczyć też samorealizacji w odniesieniu do projektów służących innym ludziom.
Bez ambicji nie ma motywacji, a bez motywacji nie wykorzystamy należycie swoich umiejętności. Ze złem mamy do czynienia wtedy, kiedy skupiamy się wyłącznie na sobie i przestajemy zwracać uwagę na innych ludzi i ich potrzeby. :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 24 paź 2014, 13:20

Np. Ambicja żeby być skromnym :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 24 paź 2014, 13:33

Jednak przerost ambicji moze doprowadzić do wielu złych zjawisk, jak np. depresja a w skrajnych przypadkach nawet do samobójstw.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 24 paź 2014, 14:48

Najgorsza wersja ambicji, to niespełniona ambicja rodzica, którą ma spełnić dziecko.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 24 paź 2014, 20:50

To wszytsko zalezy od celu. Jeżeli masz ambicje być dobrym człowiekiem, to jest ok, jesli byc po prostu pazerna egoistką to raczej kłoci się to z ideą rozwoju duchowego.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 24 paź 2014, 21:18

Dlaczego od razu pazerną egoistką i skąd ta forma? Ja to już nie mam żadnych światowych ambicji.
Chodziło mi po prostu o to, że niektórzy np. chcą zostać artystami czy sportowcami nie mając wystarczajacych uzdolnien i ta ambicja ich spala.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Achill » 24 paź 2014, 22:12

Forma jak najbardziej słuszna - nie chciałem już tego rozciągać bo to można długo gadać ale to wręcz cytat z takiej jednej mojej ambitnej koleżanki ktroa ise własnie tak zdefiniowała.

człowiek ambitny znajduje motywacje do przezwyciężenia wszelkich przeciwności, wiec brak uzdolnień nei powinien być problemem
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 25 paź 2014, 11:29

Niejednokrotnie jest problemem i to wielkim, bez talentu można zostać jedynie przeciętniakiem w danej dziedzinie , a o wielkich osiagnięciach nie może tu być mowy. Niektórym ludziom ciężko się z tym pogodzić, stąd depresje i załamania nerwowe.
Achill, przykład z naszego podwórka - no zostań tu człowieku bez uzdolnien medium spirytystycznym! :? Ambicje można tu sobie w buty wsadzić! :cry:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 25 paź 2014, 11:33

Ludzie ambitni czesto gdy zaczynaja osiagac sukcesy zmieniaja sie na niekorzysc...np. nie poznaja starych znajomych....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi