Jednak definicja szatana zakłada że będzie on pragnął zła przez całą wieczność . Bez tego założenia to po prostu duch który tymczasowo jest zły.
Skoro wiemy że szczęście to harmonia i dobro a zło wywołuje cierpienie , logicznym jest że stworzenie istoty (czy istot) których "wolna wola" ciągnie ich zawsze w stronę zła, jest skazaniem tych istot na nieskończone cierpienie. To jest sprzeczne z koncepcją Boga miłosiernego.
Czyja to koncepcja? Zgodnie z chrześcijańską koncepcją, szatan nie został stworzony jako zła istota, był Aniołem, zbuntował się. Bóg nie stworzył zła, ani istoty, której wolna wola ciągnie zawsze w dół. To zaprzecza koncepcji wolnej woli, oznaczałoby z góry zaprogramowaną rolę.
Popatrzmy analogicznie na człowieka, który ma wolną wolę, czyni zło i pomimo nawoływań, próśb, gróźb czy też kar nadal chce to zło czynić. Zaraz padnie odpowiedź, że w następnym wcieleniu będzie miał kolejną szanse się poprawić. OK. A dlaczego zakładasz z góry, że szatan się nie nawróci w pewnym momencie, np. widząc że przegrał swoją walkę i jednak dobro zwyciężyło? Może to będzie za miliony albo miliardy lat i w naszym ludzkim rozumieniu to jest wieczność, ale nie w boskim.
Zgadzam się co do koncepcji piekła, a w zasadzie wiecznego potępienia - że go nie ma, bo to kłóci się z koncepcją Boga miłosiernego. Ale sam fakt istnienia osobowego zła - szatana wg. mnie zupełnie się nie kłóci. Wręcz potwierdza koncepcję miłosierdzia Bożego, bo Bóg jako wszechmogący mógłby zgładzić szatana natychmiastowo, lecz tego nie zrobił. Dlaczego? Może czeka na niego również?
Zastanawia mnie, dlaczego skoro Kardec potwierdza istnienie Aniołów, to neguje istnienie anty-Aniołow czyli szatana i inne demony.
Nie chodzi mi o to, by mieć usprawiedliwienie dla złych czynów ludzi, bo pochodzą one od szatana. Mamy wolną wolę i sami podejmujemy decyzję, ale działamy w otoczeniu. I tak jak twierdzę, że w moim życiu działy się rzeczy, które pochodziły od Anioła i wpłyneły pozytywnie na dalszy bieg życia, a wręcz były zaprzeczeniem wolnej woli, bo moją decyzją był wybór zła, które zostało zablokowane przez opiekuna, tak i jest ta druga negatywna strona, która działa w odwrotnym kierunku.