OOBE niebezpieczne?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

OOBE niebezpieczne?

Postautor: Slav » 27 maja 2014, 08:24

Witam po dłuższej nieobecności :). Ostatnio zaciekawiła mnie kwestia OOBE, czyli podróży mentalnych w oderwaniu od ciała. Według innych pomagają poznać swoje własne ja, umożliwiają samodoskonalenie. Według innych niebezpieczne, zwodnicze, narażają naszą duszę na spotkanie w tzw. astralu różnych złośliwych bytów. Jak Wy to widzicie?
'' Życie i śmierć to właściwie to samo....
...Ale dopiero po śmierci.''

- Władysław Grzeszczyk
Awatar użytkownika
Slav

Re: OOBE niebezpieczne?

Postautor: Xsenia » 27 maja 2014, 08:29

Doświadczenie czyni mistrza.
Jednak jeśli robisz coś bez żadnych wskazówek, pomocy, to możesz sobie nieźle zaszkodzić. Próbuj, ale z dużą ostrożnością. Takie moje zdanie :)
A jak już się nauczysz, to przyjdę do ciebie po lekcje :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Darel » 27 maja 2014, 09:43

OOBE ma to do siebie, że wchodząc w ten stan musimy zdawać sobie sprawę, że nie podlegamy już prawą znanym nam na ziemi, a tym które panują w świecie astralnym. Kiedyś czytałem, bodajże u pana Moody'ego, że podczas kiedy opuszczamy nasze ciało, a nie mamy silnej woli i motywacji by do niego wrócić, zdarzyć się może że do takiego ciała zamiast nas wejść będzie chciał złośliwy duch nieposiadający ciała :? Myślę że pan uczony w tym fragmencie przegiął, ale faktycznie nie są to zjawiska w pełni bezpieczne.
Mnie zdarzają się samoczynnie takie praktyki natomiast zazwyczaj kończą się one tym że jakaś larwa astralna przyczepia się do mnie i stara się zabawić moim kosztem. Tym niemniej życzę powodzenia :)
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Darel

Postautor: Krzysztoff » 27 maja 2014, 13:14

Instytut Monroe się chwali że u nich podczas cwiczeń nie było żadnych wypadków związanych z uszczerbkiem na zdrowiu

teraz czytam książkę Moena "swiadome podróże w niefizyczne światy" i zaraz zaczynam ćwiczyć :) , możemy się wymienić doświadczeniami :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: orystes » 05 cze 2014, 19:27

Krzysztoff pisze:Instytut Monroe się chwali że u nich podczas cwiczeń nie było żadnych wypadków związanych z uszczerbkiem na zdrowiu
teraz czytam książkę Moena "swiadome podróże w niefizyczne światy" i zaraz zaczynam ćwiczyć :) , możemy się wymienić doświadczeniami :)

Ale zarówno Monroe jak i Moen każde zaawansowane ćwiczenie zaczynają od technik zabezpieczających (Monroe - tzw. balon energii rezonansowej a Moen taki kokon też energetyczny). Dodatkowo Monroe uczył swego rodzaju afirmacji którą spirytyści nazwaliby modlitwą o ochronę. Żaden z nich nie zalecał wychodzenia bez uprzedniego przygotowania.

S.K.
orystes

Postautor: Mirek » 26 cze 2014, 20:35

Tu jest przykład, do czego może doprowadzić OOBE:
http://m.youtube.com/watch?v=1Cp10mI8y74
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 26 cze 2014, 21:59

do zaczątków stygmatów ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 26 cze 2014, 22:11

Do obsesji, że stał się wybrancem. Poleca jeszcze obejrzeć sobie inne jego filmy.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: orystes » 29 cze 2014, 15:52

Mirek pisze:Do obsesji, że stał się wybrancem. Poleca jeszcze obejrzeć sobie inne jego filmy.

No popatrz jest sporo osób którym się wydaje że są kimś innym np. oklepanym Napoleonem lub innym wybrańcem a o oobe nie słyszały.
Łączenie zaburzeń psychicznych z ćwiczeniami to zwykłe nadużycie żeby nie powiedzieć próba manipulacji światopoglądowej.
Powinieneś teraz wykazać że wszyscy inni są zdrowi a zaburzenia występują tylko u osób które ćwiczyły.
A nie przyszło ci na myśl że z człowiekiem już wcześniej coś niedobrego się działo ?

Slawek
orystes

Postautor: Mirek » 29 cze 2014, 17:10

Dobrze Sławku, że to sprostowałeś. Nie wiedziałem, że znadz go osobiscie i tak długo.
Awatar użytkownika
Mirek

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi