Czy mozemy nasze cierpienie ofiarowac za zmarlych ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy mozemy nasze cierpienie ofiarowac za zmarlych ?

Postautor: charondas » 17 mar 2013, 15:58

j.w cierpimy i czy mozemy nasze przykre przezycia/cierpienia ofiarowac za zmarlych ?
charondas

Re: Czy mozemy nasze cierpienie ofiarowac za zmarlych ?

Postautor: goska82 » 17 mar 2013, 17:30

O jakiego rodzaju cierpieniach mówisz? O tych po ich odejściu czy innych,nie związanych ze śmiercią?
goska82

Postautor: charondas » 17 mar 2013, 17:58

o cierpieniach ktore nam sie przytrafiaja na codzien - choroby, przeciwnosci itp itd np. ktos ma depresje
charondas

Postautor: 000Lukas000 » 17 mar 2013, 18:21

Nikt nie może ofiarować własnych cierpień za kogoś innego, z prostej przyczyny.

Ktoś popełnia błąd, sprowadza na siebie konsekwencję tego błędu, konsekwencję sprowadzają cierpienie na tą osobę, musi więc zrozumieć błąd i podjąć kroki by zmienić swoją sytuację i przyszłość a w ten sposób uniknąć dalszego cierpienia.

Przyczyna i skutek, nie ma więc możliwości by kogoś przed tym uchronić, a na pewno nie masz takiej możliwości jako żyjący w stosunku do duchów.

Jedyną opcją jest więc tylko modlitwa, która może załagodzić cierpienie w każdym przypadku i dodać sił gdy osoba zrozumiała swoje błędy i chce je naprawić.

PS: Nasze ziemskie cierpienia w znacznej większości przypadków jest spowodowane właśnie tym prawem odnoszącym się do nas.

Np. ktoś ma depresję, która w istocie spowodowana jest nędzą duchową i zbyt dużym przywiązaniem do materii (w innym wypadku depresja nie może nas dopaść, jest to choroba duszy). Jak chcesz więc konsekwencjami naszych własnych błędów uchronić innych od konsekwencji ich błędów
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: goska82 » 17 mar 2013, 18:40

Bardzo ciekawa koncepcja Lukasie. Depresja= nędza duchowa,hmmm... i wyjątków nie ma?
goska82

Postautor: Nikita » 17 mar 2013, 18:57

Moim zdaniem w depresje moze wpasc kazdy nawet bardzo rozwiniety czlowiek....to zalezy ile na siebie wezmiemy i czy temu podolamy...czasem za duzo wzielismy i potem ciezko to uniesc..

Jest tez ciekawa nauka Eckharta Tollego o ciele bolesnym....cialo bolesne to wszystkie nasze negatywne emocje, mysli i doswiaczenia zebrane w czasie licznych wcielen a drzemiace w podswiadomosci i co jakis czas budzace sie i domagajace sie nowego pokarmu czyli naszych negatywnych stanow.. Sam Tolle posiadal wielkie cialo bolesne , ktore doprowadzilo go do wielkiej depresji...a owa depresja plus wielka dojrzalosc duszy doprowadzilo go do oswiecenia...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 17 mar 2013, 19:15

goska82 pisze:Bardzo ciekawa koncepcja Lukasie. Depresja= nędza duchowa,hmmm... i wyjątków nie ma?

Nie ma, rozwinięty duch może doświadczać załamania, dołków, ale nigdy nie dostanie depresji. Rozwój duchowy, patrzenie w przyszłość z tym związaną jest skuteczną ochroną przed depresją. Mimo iż czasem osoby próbują przed nami uchodzić za rozwiniętych duchowo a w istocie gdy przyjdzie odpowiednia chwila mówią i zachowują się inaczej.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: goska82 » 17 mar 2013, 21:27

Lukas,powiem tak. Na pewno po części masz rację. Jednak to,co uderza w twoich wypowiedziach to całkowita posucha emocjonalna w stosunku do drugiego człowieka. Wiem,wiem...nie o uczucia tu chodzi,ale o wiedzę. Musisz jednak wiedzieć,że czasem do drugiej osoby trzeba podejść chociażby z odrobiną serca,a nie tylko z cytatami i wiedzą teoretyczną.
Wybacz,ale jako,że jestem osobą ,która zawsze mówi to,co myśli pozwoliłam sobie na tę uwagę. Ludzie tu oczekują pomocy,mają i małe i ogromne problemy,a Ty walisz jakąś nędzą duchową :shock:
Masz pojęcie jak potężnych tragedii doświadczają ludzie? To są chwile w życiu kiedy WSZYSTKO :!: bierze w łeb...i wierz Mi,że wiedza i świadomość siebie niestety czasem też.
goska82

Postautor: Krzysztoff » 18 mar 2013, 09:35

goska82 pisze:Lukas,powiem tak. Na pewno po części masz rację. Jednak to,co uderza w twoich wypowiedziach to całkowita posucha emocjonalna w stosunku do drugiego człowieka. Wiem,wiem...nie o uczucia tu chodzi,ale o wiedzę. Musisz jednak wiedzieć,że czasem do drugiej osoby trzeba podejść chociażby z odrobiną serca,a nie tylko z cytatami i wiedzą teoretyczną.
Wybacz,ale jako,że jestem osobą ,która zawsze mówi to,co myśli pozwoliłam sobie na tę uwagę. Ludzie tu oczekują pomocy,mają i małe i ogromne problemy,a Ty walisz jakąś nędzą duchową :shock:
Masz pojęcie jak potężnych tragedii doświadczają ludzie? To są chwile w życiu kiedy WSZYSTKO :!: bierze w łeb...i wierz Mi,że wiedza i świadomość siebie niestety czasem też.

Gosiu , może właśnie trochę mniej emocji .... Padło konkretne pytanie i padła konkretna odpowiedź Lukasa , moim zdaniem 100% trafna
niestety taka prawda że cierpienie uczy cięrpiącego, bez owej nauki nie jest żadną wartością .
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 18 mar 2013, 13:11

Zmarłym możesz ofiarować modlitwę. Z Twoich cierpień nie będą miały pożytku.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi