Wiedza innych.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Wiedza innych.

Postautor: |Coca|Cola| » 21 gru 2012, 16:05

Czy jesteście zawiedzeni widząc ,że ludzie idą w złym kierunku - nie znają spirytyzmu ? Głupie takie pytanka :-) :kardec:
Awatar użytkownika
|Coca|Cola|

Re: Wiedza innych.

Postautor: 000Lukas000 » 21 gru 2012, 16:52

może nie chodzi o to że nie znają spirytyzmu, bardziej o to jak postrzegają zjawiska manifestacji i w jaki sposób do nich podchodzą
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: |Coca|Cola| » 21 gru 2012, 17:05

000Lukas000 pisze:może nie chodzi o to że nie znają spirytyzmu, bardziej o to jak postrzegają zjawiska manifestacji i w jaki sposób do nich podchodzą

tak ,oczywiście oraz naturalnie.
Awatar użytkownika
|Coca|Cola|

Postautor: Nikita » 21 gru 2012, 17:18

Nie tylko spirytyzm pokazuje droge w dobrym kierunku...jest wiele roznych sciezek...nawet katolik jak jest szczery w swoich poszukiwaniach moze znalezc Boga...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 21 gru 2012, 18:01

Ludzie mogą nawet nie znać określenia "spirytyzm", najważniejszym jest, by zrozumieli, że nie wolno krzywdzić braci ( i sióstr ) mniejszych i większych.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 21 gru 2012, 20:06

Minęło półtora wieku od powstania filozofii spirytystycznej i część postulatów głoszonych przez spirytystów doczekała się realizacji pomimo faktu, że spirytyzm pozostał raczej na marginesie najbardziej masowych ruchów społecznych. To świadczy albo o dobrej intuicji Kardeca, albo o mądrości jego rozmówców :). Mnie osobiście cieszy kilka rzeczy:

- stopniowe likwidowanie kary śmierci
- postępująca emancypacja kobiet
- mniej konfliktów zbrojnych, a przynajmniej próby rozwiązywania ich poprzez rozmowy i dialog (koniec z barbarzyńską zasady, która trwała aż do połowy XX wieku - "wojna przedłużeniem polityki"
- coraz szersza akceptacja dla idei reinkarnacji, przede wszystkim na poziomie racjonalnego dyskursu (badania naukowe).

Z naszych doświadczeń wynika, że ilość niekoniecznie przekłada się na jakość, więc masowość spirytyzmu nie wydaje mi się zbyt pociągająca.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 26 gru 2012, 12:48

Ostatnio stwierdzilam, ze przynaleze do niszowej czesci spoleczenstwa a unikam masowosci...masa zle mi sie kojarzy...z glupota przede wszystkim. A niszowosc kojarzy mi sie pozytywnie....jestesmy w mniejszosci ale tej bardziej swiatlej... ;)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: juniperus » 04 sty 2013, 13:27

Twoje pytanie wcale nie jest głupie. Mnie osobiście przykro jest patrzeć, jak ktoś, jak to określiłeś, idzie w złym kierunku. Czasem staram się pomóc, naprowadzić, coś podpowiedzieć. Nie posługuję się wtedy moimi doświadczeniami w sferze kontaktów z duszami, jako argumentami. Jest to sfera dla wielu ludzi niepoznana i niezrozumiała. Konieczność naprawy argumentuje bardziej "przyziemnymi" przesłankami. Są silnie powiązane ze spirytyzmem, ale ubrane w realia codzienności. Mówiąc po ludzku staram się pokazać człowiekowi jak niszczy siebie i innych swoim zachowaniem. Można tylko tyle zrobić. Trzeba pamiętać, że całego świata nie da się naprawić...
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Wróć do Pytania i odpowiedzi