Takimi kategoriami można potępić policjanta , który zastrzelił bandytę w obronie zakładnika.
Belial71 pisze:Faktycznie brzmi absurdalnie osobiście jak by ktoś próbował skrzywdzić moją rodzinę zabiłbym go bez wahania nie patrząc na konsekwencje . Podczas procesu i tak była by to okoliczność łagodząca to za wiele bym nie dostał. To samo tyczy się wojny wiadomo że jak ja nie zabiję wrogiego żołnierza to on zabije mnie a jeśli nawet nie to moi koledzy mnie zabiją jako dezertera lub zdrajcę . Wydaje mi się że nie każde zabicie jest złem . Jeśli np. grasuje w Twojej okolicy seryjny morderca , który zabił już kilka osób i wiadomo że zabije jeszcze dużo a udało Ci się go złapać i jedyną możliwością jest g zabić bo tak się składa że innej nie masz on ma pistolet i Ty tylko jemu się akurat zaciął to co robisz ? Czekasz aż odblokuje broń ? Czy strzelasz mu w łeb ? Zabijając go ratujesz życie kilku lub kilkunastu potencjalnym ofiarom zbrodniarza . Takimi kategoriami można potępić policjanta , który zastrzelił bandytę w obronie zakładnika.

ja natomiast pisałem o pijanym sąsiedzie i nie było w tym ironiiBelial71 pisze:Napisałem konkretnie o co mi chodzi nie o "pijanego sąsiada " . Twoja ironia jest tu niepotrzebna .
Belial71 pisze:Czyli wychodzi na że nie można nawet bronić swojego kraju , bo czynna obrona jest równoznaczna z zabijaniem najeźdźców. Co do przykładu z zakładnikiem to był też tylko przykład czasami na podjęcie decyzji nie ma czasu . Idąc dalej to wychodzi że życie napastnika jest więcej warte od naszego bo broniąc swojego trzeba bardzo uważać żeby go nie odebrać agresorowi. To poproszę o możliwy sposób wygrania np. II Wojny Światowej bez zabijania Niemców w tym wypadku . Dalej ponawiam swoje pytanie : Jak nazwiecie tych wszystkich , którzy w obronie wolności i życia swoich rodaków zabijali nieprzyjaciół nie wiem : powstańców warszawskich , żołnierzy września 1939 r. czy rycerzy z pod Grunwaldu czy wszystkich innych , którzy zbrojnie wystąpili przeciw terrorowi , dzięki którym mówimy teraz po polsku a nie po niemiecku czy rosyjsku Zabójcami ? Twierdzicie że postępowali źle ? Piszę tu tylko o polskich przykładach ale na całym świecie takich przykładów jest bez liku.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości