cierpienie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

cierpienie

Postautor: nuta » 25 paź 2012, 09:06

Jak wytłumaczyć tyle cierpienia na świecie,bo gdyby je zsumować,to będzie go więcej niż szczęścia ?- Nagroda po drugiej stronie nie przemawia do mnie
nuta

Re: cierpienie

Postautor: Belial71 » 25 paź 2012, 09:25

Nikt nie wie co nas czeka po drugiej stronie , czy jest tam jakaś nagroda , pustka , niebo itd. Zresztą jaka miała by być ta nagroda ? Jak wynagrodzić cierpienia więźniów Nazistowskich Obozów Zagłady ? Czy innych tego typu instytucji. Osobiście jak już kiedyś pisałem myślę że Bóg to nie jest sama miłość i dobro . A tłumaczenie że wojny czy inne tego typu sprawy są spowodowane bo Bóg dał nam tak zwaną wolną wolę jest wygodnym tłumaczeniem kreowanym przez ludzi , którzy uważają Boga za nieskończoną dobroć i doskonałość. Bo np taki Hitler dysponujący wolną wolą chciał wojny i ją rozpętał a przeciętny "Kowalski" też dysponujący wolną wolą nie chciał tej wojny a jednak ona wybuchła i nie miał na to wpływu i np. nasz "Kowalski" ginie w mękach na tej wojnie dysponując tak samo jak Hitler wolną wolą. Jednak są inne sprawy , które nie zależą od wolnej woli , choroby , kataklizmy głód w pewnych regionach świata.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: cthulhu87 » 25 paź 2012, 10:01

"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Belial71 » 25 paź 2012, 10:10

Dobrze ale to jest tylko teoria Leibniza , skąd wiemy że tak jest. Miał własne zdanie na ten temat i opisał je tak jak uważa i czuje. Najbardziej nie lubię twierdzenia "Żyjemy w najlepszym ze światów" to trąci zarozumialstwem skąd możemy to wiedzieć ?
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: cthulhu87 » 25 paź 2012, 10:15

Teorii jest mnóstwo. Może i nie mamy pewności, że tak jest, ale też nie mamy pewności, że tak nie jest. Tak naprawdę istota tkwi w osobistych przekonaniach - wybierajmy to, co rozum akceptuje.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2012, 10:37

Belial71 pisze:Najbardziej nie lubię twierdzenia "Żyjemy w najlepszym ze światów" to trąci zarozumialstwem skąd możemy to wiedzieć ?

Żyjemy w jednym z najniższych światów, jesteśmy dziećmi we wszechświecie.
I tutaj podobnie, dziecko nie rozumie wszystkiego i nie raz może na siebie sprowadzić ból i cierpienie, mimo ostrzeżeń rodziców.

Ludzie myślą egoistycznie, mają różne możliwości i też ich egoizm ma różną siłę rażenia. Hitler miał duże znaczenie tu na ziemi, więc sprowadził cierpienie na bardzo wielu ludzi, przeciętny kowalski jednak nie ma takiego pola rażenia. Zdarzali się ludzie którzy też mieli duże pole rażenia ale byli dobrzy, i wnieśli duży postęp, jednak takich jest o wiele mniej, co jest normalne na świecie niższym.

A zło wokół nas? Też ma tu znaczenie egoizm, ale ten mniejszy, ten który jest w nas, sami może nie krzywdzimy ale ilu z nas nie poda ręki potrzebującemu albo nie zareaguje gdy ktoś kogoś atakuje lub kradnie? Sami więc jesteśmy winni tej sytuacji, i gdybyśmy reagowali inaczej świat by diametralnie inaczej wyglądał.

Żaden rodzic nie upilnuje dziecka jeśli to mu ucieknie spod opieki, podobnie i człowiek odrzucił Boskie prawo zapisane w sumieniu, nie może więc mieszać Boga w konsekwencję swoich własnych działań, prawo przyczyny i skutku jest nieubłagane, gdy wsadzisz rękę do ognia to zawsze się poparzysz i będzie bolało, czy to Bóg jest temu winny? Nie, ty, bo mogłeś nie pchać ręki w ogień.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: oran » 25 paź 2012, 11:48

Od wieków człowiek szuka odpowiedzi,przyjmuje rożnego rodzaju tłumaczenia, cierpienia.
Czy są możliwe?-wskazanie odpowiedzi z danymi jakimi dysponujemy ?-nie sądzę.Chrześcijaństwo i nie tylko tłumaczy cierpienie w bardzo różny sposób (w skrócie nazwał bym, demagogiczny),jedni mówią "tajemnica Boza"inni "panem tego świata jest szatan..."a inni jeszcze tłumaczą jakąś szczątkową wiarą w reinkarnacje.I jakiej by zasady nie przyjąć nic do końca owego cierpienia nie tłumaczy.Oczywiście w tedy,gdy Boga uznamy za osobę.Inaczej by to wyglądało,gdyby rozszerzyć Boga na Absolut,przyczynę, wszelkich skutków-Żródło,wszelkiego życia,a nie Boga osobowego......

Oczywiście to człowiek tworzy cierpienie dla siebie,dla zwierząt ale nie tylko.....zgadza się wsadzając rękę do ognia zawsze się poparzymy,ale jest też tak,że nie wsadzamy ręki do tego ognia a mimo to sie poparzymy...ponadto,cierpienie to nie tylko egoistyczny człowiek,cierpienie jest wszędzie,czy pies nie cierpi gdy się boi,gdy wpadnie pod auto,czy jak jest katowany,czy po prostu chory....I PO CO TO WSZYSTKO ?-cierpieć żeby zdobywać doświadczenie ?A czy Bóg taki jak niektórzy Go opisują może spokojnie na to wszystko patrzeć i Go to nie wzrusza ?W przeciwieństwie do Lukasa ja nie wiem jak jest,dziś myślę tak, być może jutro będę myślał inaczej,bo jedyną moja pewną odpowiedzią jest -nie wiem.POZDRAWIAM.
oran

Postautor: nuta » 25 paź 2012, 12:08

Lukas,jak to się ma do umierającej dwulatki,jakie prawo zdążyła odrzucić ?
nuta

Postautor: atalia » 25 paź 2012, 12:14

A tyle się tu już pisało o prawie przyczyny i skutku oraz wielości wcieleń, ufff... :(
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 25 paź 2012, 12:26

nuta pisze:Lukas,jak to się ma do umierającej dwulatki,jakie prawo zdążyła odrzucić ?

Obrazek

polecam! Znajdziesz tam odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi