Medium

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Medium

Postautor: MateuszS » 14 paź 2012, 21:59

Czy da się tego jakoś nauczyć? Jeśli tak to w jaki sposób?
... nic ...
MateuszS

Re: Medium

Postautor: cthulhu87 » 14 paź 2012, 22:35

W najnowszym kwartalniku spirytystycznym ukaże się artykuł o rozwijaniu zdolności medialnych w zakresie pisma automatycznego. Wiele wskazówek znajdziesz też w Księdze mediów Allana Kardeca
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Belial71 » 15 paź 2012, 05:28

Technicznie może i da się ale chyba to nie wystarczy , trzeba mieć w sobie to "coś" tak mi się wydaje.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: 000Lukas000 » 15 paź 2012, 09:31

A co ja mówiłem o medialności? :) Jak się nie ma wiedzy to jak spacer przez warszawę z opaską na oczach i nausznikami w uszach. Pierwsze powinieneś zdobyć dużą wiedzę teoretyczną by móc rozwijać te zdolności. Owszem jest wielu lekkomyślnych ludzi którym się udaje, ale są też tacy którym się nie udaje, lub myślą że im się udało a w istocie padli ofiarą oszustwa.

Medialność można rozwinąć, ale nigdy osoba nie posiadająca tego daru nie osiągnie takiej łatwości w komunikacji jak osoba z darem.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Belial71 » 15 paź 2012, 10:15

Nie wiem czy chcesz zgłębiać tą wiedzę żeby "wywoływać duchy" ? Jeśli tak to musisz liczyć się z tym że może to przynieść inny finał niż się spodziewasz. Znam osobiście jedno takie "medium książkowe " , które od dawna "bawi się " w seanse spirytystyczne , na dobre mu to nie wychodzi. Opisałem to w dziale "Czy seanse spirytystyczne mogą być niebezpieczne" .
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: Zbyszek » 15 paź 2012, 21:11

Chciałbym poprawić ważny błąd. Duchów nie należy „wywoływać”, gdyż takiej formy wyrażania używają tylko osoby o malej wiedzy spirytystycznej. Grupy mediumiczne, tworzone są latami i zbiegiem czasu, otrzymują odpowiednia opiekę ze Świata Duchowego, który takie seanse przygotowuje i prowadzi. Tylko bracia duchowi decydują, kto i w jakiej liczbie, będą obecni na spotkaniu. Takie seanse są bezpieczne, bo są odpowiednio zabezpieczone. Kontakty znajomych, rodziny są spontaniczne, nigdy nie wiadomo kto i kiedy będzie obecny.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Belial71 » 16 paź 2012, 05:41

Jak zwał tak zwał to tylko słowo , nigdy nie uważałem się za eksperta , ale nie zaprzeczysz że dużo ludzi , którzy nie mają odpowiedniej wiedzy i innych predyspozycji organizują seanse spirytystyczne i może się to skończyć bardzo nieprzyjemnie.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: Nikita » 17 paź 2012, 18:10

faktem jest, ze ten boom na seanse juz sie skonczyl...kiedys w XIX i na poczatku XX wieku to sie sporo organizowalo...a teraz? teraz materializm wzial gore...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Zbyszek » 18 paź 2012, 22:40

Belial71 pisze: może się to skończyć bardzo nieprzyjemnie.

Wszystko zależy od wiedzy i przygotowania, tak jak piszesz. Wydawało by się ze zwykle Passes/Fluidoterapia/, nie są zagrożeniem. Ale organizowane w miejscach nieodpowiednich i bez odpowiednich wiadomości mogą doprowadzić do kłopotów. W przypadku opętania, możemy uwolnić opsesora, który może być zagrożeniem dla nas.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 19 paź 2012, 16:25

MateuszS pisze:Czy da się tego jakoś nauczyć? Jeśli tak to w jaki sposób?

Są różne formy mediumizmu i wymagają one różnego stopnia zdolności mediumicznych. Można nauczyć się wykorzystywać swój potencjał, ale ten potencjał trzeba już mieć. Jak już ktoś wspomniał - literatura. Nie ma sensu wywarzać otwartych drzwi, szczególnie, że można się nieźle pokiereszować. Książki pomogą Ci zorientować się, czy posiadasz jakieś wrodzone zdolności, jeśli jeszcze ich nie zauważyłeś.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Wróć do Pytania i odpowiedzi