dzwoneczki

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

dzwoneczki

Postautor: sawwing » 14 sie 2012, 07:18

Witam.
powiedzcie mi,czy dzwięk czegoś na wzór dzwoneczków chińskich w miejscu w którym takiego dzwięku absolutnie nie powinno być może coś oznaczać?Coś kiedyś obiło mi się na ten temat o uszy i dręczy mnie to teraz
sawwing

Re: dzwoneczki

Postautor: Sebastian » 14 sie 2012, 09:28

Przede wszystkim należy dokładnie się zastanowić czy aby na pewno nigdzie w pobliżu nie było żadnego potencjalnego źródła dźwięku (ktoś mógł np. zadzwonić takimi dzwoneczkami w przejściu w kamienicy i idzie dźwięk do góry). Jeśli jakimś cudem faktycznie jest w 100% niemożliwe, aby takowy dźwięk usłyszeć w tamtym miejscu w tamtym czasie i jeśli faktycznie przypuszczałoby się, iż jest to jakaś manifestacja to rodzaj dźwięku nie ma jakiegoś wyjątkowego znaczenia.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Re: dzwoneczki

Postautor: konrad » 26 sie 2012, 20:31

Odkładając głupie żaty na bok, ja jak zawsze proponuję w takim przypadku następującą analizę (można stosować do dowolnego przypadku rzekomych lub rzeczywistych manifestacji duchów).

1) Czy manifestację da się wytłumaczyć w przyziemny sposób? dźwięk może być wywoływany przez jakieś zwierzątko, sąsiada, telewizor? Mi zdarzyło się np. słyszeć głosy ptaków w mieszkaniu, ale okazało się, że pochodzą one z jakiejś strony internetowej, która była wówczas otwarta.
2) Czy manifestacja ma znamiona inteligentne? Czy dźwięk "próbuje" zwrócić naszą uwagę, reaguje na nasze działania itp. Jeśli nie ma tego typu zjawisk, trzeba wrócić najczęściej do punktu pierwszego i przeanalizować dobrze przyczyny. W takim przypadku to raczej nie duchy się manifestują, więc przyczyna powinna być raczej typowo fizyczna.

W opisanym przypadku mamy za mało przesłanek, żeby przypisać to zjawisko duchom. Myślę, że mogło mieć jakąś inną przyczynę.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Wróć do Pytania i odpowiedzi