zmory

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: zmory

Postautor: artur » 14 kwie 2011, 11:02

SPIRYTYZM
www.infobiblia.nadzieja.pl

Spirytyzm to pogląd uznający istnienie duchów oraz dusz zmarłych i możliwość kontaktu z nimi, najczęściej przy pomocy mediów, czyli osób szczególnie w tej dziedzinie uzdolnionych, które pośredniczą w przekazie informacji z zaświatów. Co Bóg mówi na temat spirytyzmu? Biblia mówi: „Nie będziecie się zwracać do wywoływaczy duchów ani do wróżbitów. Nie wypytujcie ich, bo staniecie się przez nich nieczystymi; Ja, Pan, jestem Bogiem waszym.” 3 MOJŻ. 19,31 (BW)

Spirytyzm był bardzo popularny wśród ludów pogańskich w czasach Starego Testamentu. Kiedy Izraelici mieli wejść do ziemi obiecanej — Kanaanu, Bóg ostrzegał ich, przed tymi pogańskimi praktykami. Biblia mówi: „Gdy tedy wejdziesz do ziemi, którą Pan, Bóg twój, ci daje, nie naucz się czynić obrzydliwości tych ludów; niech nie znajdzie się u ciebie taki, który przeprowadza swego syna czy swoją córkę przez ogień, ani wróżbita, ani wieszczbiarz, ani guślarz, ani czarodziej, ani zaklinacz, ani wywoływacz duchów, ani znachor, ani wzywający zmarłych; gdyż obrzydliwością dla Pana jest każdy, kto to czyni...” 5 MOJŻ. 18,9-12 (BW)

Ludzie szukają porady u mediów posiadających paranormalne zdolności. Jakie jest prawdziwe źródło wiadomości przekazywanych przez spirytystów? Wydarzenie w życiu Apostoła Pawła rzuca pewne światło na ich prawdziwe pochodzenie. Biblia mówi: „A gdyśmy szli na modlitwę, zdarzyło się, że spotkała nas pewna dziewczyna, która miała ducha wieszczego, a która przez swoje wróżby przynosiła wielki zysk panom swoim. Ta, idąc za Pawłem i za nami, wołała mówiąc: Ci ludzie są sługami Boga Najwyższego i zwiastują wam drogę zbawienia. A to czyniła przez wiele dni. Wreszcie Paweł znękany, zwrócił się do ducha i rzekł: Rozkazuję ci w imieniu Jezusa Chrystusa, żebyś z niej wyszedł. I w tej chwili wyszedł.” DZ. AP. 16,16-18 (BW)

Kiedy złe duchy, czyli upadłe anioły, które kiedyś żyły razem z Bogiem w niebie, zbuntowały się razem z Szatanem przeciwko Bogu zostały zrzucone na Ziemię. Biblia mówi: „I wybuchła walka w niebie: Michał i aniołowie jego stoczyli bój ze smokiem. I walczył smok i aniołowie jego, lecz nie przemógł i nie było już dla nich miejsca w niebie. I zrzucony został ogromny smok, wąż starodawny, zwany diabłem i szatanem, który zwodzi cały świat; zrzucony został na ziemię, zrzuceni też zostali z nim jego aniołowie.” OBJ. 12,7-9 (BW)

Bóg potępia i zakazuje uprawiania spirytyzmu, gdyż w trakcie seansów spirytystycznych nawiązywany jest kontakt ze złymi duchami. Co więcej, w czasach Izraela ludzie uprawiający takie praktyki ponosili śmierć. Biblia mówi: „A jeżeli mężczyzna albo kobieta będą wywoływać duchy lub wróżyć, to poniosą śmierć.” 3 MOJŻ. 20,27 (BW). „A gdy wam będą mówić: Radźcie się wywoływaczy duchów i czarowników, którzy szepcą i mruczą, to powiedzcie: Czy lud nie ma się radzić swojego Boga?” IZAJ. 8,19 (BW)
artur

Postautor: konrad » 14 kwie 2011, 12:04

artur pisze:
konrad pisze:"Kobieta nie będzie nosiła ubioru męskiego, a mężczyzna nie ubierze szaty kobiecej, gdyż obrzydliwością dla Pana jest każdy, kto to czyni." (5 mojżeszowa lub Powt.prawa 22.5)"

2.

cytat powyższy dotyczy homoseksualizmu Konradzie

Arturze, nie. Cytat powyższy dotyczy noszenia przez kobiety ubioru męskiego, a przez mężczyzn szaty kobiecej.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 14 kwie 2011, 12:09

artur pisze:SPIRYTYZM
http://www.infobiblia.nadzieja.pl

Spirytyzm to pogląd uznający istnienie duchów oraz dusz zmarłych i możliwość kontaktu z nimi, najczęściej przy pomocy mediów, czyli osób szczególnie w tej dziedzinie uzdolnionych, które pośredniczą w przekazie informacji z zaświatów. Co Bóg mówi na temat spirytyzmu? Biblia mówi: „Nie będziecie się zwracać do wywoływaczy duchów ani do wróżbitów. Nie wypytujcie ich, bo staniecie się przez nich nieczystymi; Ja, Pan, jestem Bogiem waszym.” 3 MOJŻ. 19,31 (BW)

Po sześciu dniach Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i brata jego Jana i zaprowadził ich na górę wysoką, osobno. Tam przemienił się wobec nich: twarz Jego zajaśniała jak słońce, odzienie zaś stało się białe jak światło. A oto im się ukazali Mojżesz i Eliasz, którzy rozmawiali z Nim. (Mt 17, 1-4)

Pytanie: z kim rozmawiał Jezus?
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 14 kwie 2011, 13:30

konrad pisze:
artur pisze:SPIRYTYZM
http://www.infobiblia.nadzieja.pl

Po sześciu dniach Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i brata jego Jana i zaprowadził ich na górę wysoką, osobno. Tam przemienił się wobec nich: twarz Jego zajaśniała jak słońce, odzienie zaś stało się białe jak światło. A oto im się ukazali Mojżesz i Eliasz, którzy rozmawiali z Nim. (Mt 17, 1-4)

Pytanie: z kim rozmawiał Jezus?

wiadomo, wbrew zakazom Pisma Świętego, czyli Boga Ojca Jezus był spirytystą a Ty to na nowo odkryłeś. Wniosek, Jezus jest za spirytyzmem ale chrześcijańwo tego jakoś nie ogarnęło.. albo utajniło....
artur

Postautor: Voldo » 14 kwie 2011, 14:03

Nie kłamiąc... Nie chce mi się czytać wywodów z Bilbii...
Ale chcę dodać krótkie notki od siebie.

artur pisze:demonów

Pierwotnie pojęcie (...) stanowiło zarówno pozytywne jak i negatywne określenie nadludzkiej istoty – demony bywały groźne, ale i dobrotliwe (jako takie pełniły na przykład funkcję duchów opiekuńczych – w takim rozumieniu pisali o demonach m.in. Platon, Sokrates, Heraklit).

artur pisze:A chyba jako człowiek inteligentny i oczytany wiesz przecież, że chrześcijaństwo uważa spirytyzm za wchodzenie w kontakt z szatanem. Całe chrześcijaństwo tak uważa.

Chrześcijaństwo? Zacytujesz mi słowa Jezusa który mówi, że spirytyzm to wchodzenie w kontakt z szatanem? Ale słowa Jezusa, nie kogoś kto myśli coś o czymś i pisze to 50 lat później ;)
Czy nie mówi tak katolicyzm? Wiesz, to różnica.

Dziękuje i życzę miłego dnia :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 14 kwie 2011, 23:33

artur pisze: Jezus powtarzał, że tylko poprzez Niego możesz wejść do domu Jego Ojca. Czyli wielbiąc Jezusa wielbisz Boga. Czyli nie ma innej drogi. a wg chrześcijaństwa spirytyzm to kontakt z demonami. Jak demon może uczyć Cię wielbić Jezusa?

Dla mnie jedyna religia jaka, zawsze istniała była chrześcijańska, nigdy nie szukałem innej, tak jak ty to opisujesz, gdyż dla mnie zawsze istniał jeden Bóg, zmienia się tylko nazwa i formy wiary. Choć popieram teorie spirytystyczna, nie mam żadnych ograniczeń, by wstąpić do kościoła, i w ciszy pomodlić się do Boga. Dla mnie tłumaczenia kościelne, wydawały się od dziecka, wielkimi bredniami, które wymyślała “Firma Kościelna” dla lepszego panowania nad biednym nieoświeconym ludem. Lata poszukiwań i rożnych przemyśleń doprowadziły mnie na drogę spirytystyczna, której jestem w trakcie poznania. W tej chwili nie wiem czy kiedykolwiek będę uczestniczył w seansach spirytystycznych, gdyż to nie jest moim celem. Jest dużo ośrodków spirytystycznych, które odrzucają kontakty z duchami, skupiając się tylko na osobistym rozwoju.
Moim codziennym zadaniem jest skupianie się na błędach, i w miarę sil, o które proszę Boga, staram się poprawić. Jeżeli mam kontakt, z demonem to na pewno z tym dobrym, gdyż zmusza on mnie, do przebaczania, pomocy i wielbienia Boga.
Jeżeli kogoś interesuje temat omdleń osób, u księży charyzmatyków, powinien przestudiować temat energii ciała. Nagły odpływ lub przypływ energii powoduje omdlenia. Szczególnie narażone są osoby o niskim stanie energetycznym. Istnieją osoby/ wampiry energetyczne / które ściągają energie z danej osoby powodując osłabienie. Dlatego tym sposobem można przekonać do siebie,bardzo dużo ludzi, którzy nie maja o tym żadnego pojęcia.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 15 kwie 2011, 08:37

„w Biblii jest wyraźnie napisane, że jest to dla Boga.......... Nie chcę nikogo urazić.”

Arturze ja też nie chce cię urazić, ale pozwól że zacytuje ci kilka fragmentów pisma świętego ażebyś zobaczył że według nauk Chrześcijańskich sami egzorcyści idą na naukami demonów.

Tutaj masz co nieco o Celibacie oraz Poście

Wersy zaczerpnięte z 1 Listu do Tymoteusza

"Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów. 2 [Stanie się to] przez takich, którzy obłudnie kłamią, mają własne sumienie napiętnowane. 3 Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, [nakazują] powstrzymywać się od pokarmów, które Bóg stworzył, aby je przyjmowali z dziękczynieniem wierzący i ci, którzy poznali prawdę."

"Biskup więc powinien być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, rozsądny, przyzwoity, gościnny, sposobny do nauczania, 3 nie przebierający miary w piciu wina, nieskłonny do bicia, ale opanowany, niekłótliwy, niechciwy na grosz, 4 dobrze rządzący własnym domem, trzymający dzieci w uległości, z całą godnością. 5 Jeśli ktoś bowiem nie umie stanąć na czele własnego domu, jakżeż będzie się troszczył o Kościół Boży?"

Odnośnie kultu Obrazów i Wizerunków

Zaczerpnięte z księgi powtórzonego prawa

Przeklęty każdy, kto wykona posąg rzeźbiony lub z lanego metalu - rzecz obrzydliwą dla Pana, robotę rąk rzemieślnika - i postawi w miejscu ukrytym". A w odpowiedzi cały lud powie: "Amen".

Oraz księgi wyjścia, 2 przykazanie które zostało usunięte przez kościół katolicki z katechizmów

"Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą."

O oto odnośnie Różańca z Ewg. Mateusza

"A modląc się, nie bądźcie wielomówni jak poganie; albowiem oni mniemają, że dla swej wielomówności będą wysłuchani. Nie bądźcie do nich podobni, gdyż wie Bóg, Ojciec wasz, czego potrzebujecie, przedtem zanim go poprosicie."

A teraz przypomnij sobie dokładnie obraz Jezu ufam tobie i przeczytaj oto ten wers z 1 listu do Koryntian

czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny
nosić długie włosy

To tylko po to by ukazać ci żebyś pierwsze zgłębił wiedzę a później zaczął krytykować, a jak mądrość mówi Cudze chwalicie własnego nie znacie.

Albo jak powiedział Jezus

Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Albowiem jakim sądem sądzicie, takim was osądzą, i jaką miarą mierzycie, taką i wam odmierzą. A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego.

Z Szacunku do tych ludzi, którzy dobrze zachowują zasady Miłości które uczył Jezus nie będę się z tobą przekomarzał ale powiem tylko tyle, pierwsze zapoznaj się z tematami na które zabierasz głos, tyczy się to zarówno spirytyzmu jak i zasad Chrześcijaństwa
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 15 kwie 2011, 09:57

Z prawdziwą przyjemnoscia przeczytałam mądre i wywazone wypowiedzi Zbyszka i Lukasa.
Pozdrawiam. :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: artur » 15 kwie 2011, 14:24

wiara to jest wiara. Kiedy rozumem zaczynamy coś ogarniać zaczynamy kombinować i interpretować. Istnienia Boga nie da się udowodnić naukowo, ogarnąć Go rozumem również nie da. Żeby zbudować dom stawiamy fundamenty na mocnej skale. My wybieramy kierując się różnymi przesłankami. Ja buduję swój dom na Jezusie i zgodnie z Nowym Testamentem. Uznaję Nowy Testament za swój drogowskaz a szczególnie słowa samego Jezusa w nim zawarte. Jezus rzekł, że droga do Jego Ojca prowadzi tylk przez niego samego i że innej drogi nie ma. Uznaję więc, że Jezus jest jedynym zbawicielem wszechświata i moim Bogiem. Bo jak mówił Jezus wielbiąc jego wielbisz Boga.
W związku z tym Nowy Testament jest jedyną księgą przekazującą Słowo Boże czyli Słowa Jezusa, których podważać mi nie wolno. To jest fundament mojej wiary. Ale Jezus urodził się wśród narodu wybranego przez Boga. Bóg wybrał naród żydowski, uratował go z niewoli i przekazał mu przez proroków swoją wolę. Historia tułaczki narodu żydowskiego, przykazania Boże, prawa nadane dla Izraelitów zawiera Stary Testament. Stary Testament jest również uznawany przez Chrześcijan za Słowo Boże.
Jezus jednak w swoich naukach wprowadził pewną rewolucję. Faryzeusze ściśle stosowali się do nakazów Starego Testamentu a Jezus to troszkę wywracał. Stary testament wprowadzał bardzo ale to bardzo drastyczne prawo dla Izraelitów w porównaniu z obecnie obowiązującym w Europie. Jezus jak wiemy uratował cudzołożnicę od ukamienowania, mimo, że chciano ją ukamienować zgodnie z prawem, mówiąc, że jeżeli któreś z was jest bez winy, niechaj pierwszy rzuci kamieniem. Żydzi rozwodzili się, dając sobie listy rozwodowe. Jednak Jezus powiedział, że każdy kto się rozejdzie i wchodzi w nowy związek małżeński cudzołoży. Wprowadził tym samym dla chrześcijan nieformalny duchowy zakaz rozwodów. Nie wspominam o fundamentalnym przykazaniu abyśmy się wzajemnie miłowali. Dla nas chrześcijań fundamentem są nauki Jezusa. Ale nie zmienia to faktu, że chrześcijanie uważają Stary Testament za fundament fundamentu. Jezus mówił, że nie przyszedł zmieniać praw. On je niejako uzupełnił i przez to nabrały one innego charakteru. Nie stosujemy przecież tych radykalnych jak Żydzi sposobów przygotowywania posiłków. Ale to nie zmienia faktu, że przykazania Boga dane Mojżeszowi są nadal aktualne. Może różne prawa nakazane wtedy Izraelowi straciły moć na skutek upływu tych tysięcy lat i ewolucji chrześcijaństwa. Ale są one niejako wg mnie drogowskazem przy domniemaniu co jest Bogu miłe a co nie. I temu służy wg mnie analiza Starego Testamentu. Oczywiście, możesz punktować, wskazywać okrutne prawa Starego testamentu i pytać się "czy Bóg może być taki groźny i niemiłosirny ?" Jakoś tak się składa, że ani Żydzi ani chrześcijanie wszystkich wyznań, czyli setki milonów ludzi na świecie, nikt nie poddaje w wątpliwość słów tam zawartych jako Słów płynącyh od samgo Boga. Ta księga jest fundamentem wiary milardów ludzi którzy zyli i będą życ na ziemi. Ta księga a nie "ewangelia wg spirytyzmu". Ale jak sami zauważyliści słowa można interpretować szeroko i cała mądrość to interpretować zgodnie z intencją autora. A że to nie jest proste świadczy chociażby fakt rozbicia chrześcijaństwa na tak wiele odłamów.
Każdy interpretuje po swojemu. Zielonoświądkowcy uwazają, jeżeli się nie mylę, że człowiek nie ma duszy. I udowodnią Ci cytatami, że tak jest. Ale są pewne sprawy co do których wszyscy chrześcijanie są zgodni. A mianowicie, że istnieje szatan - zbuntowany anioł oraz, że spirytyzm to rozmowa z demonami a nie zmarłymi.

I powtarzam to Wam jeszcz raz. Nie mówię tego aby Was obrazić. Mówię to aby wam uświadomić, że chrześcijaństwo i spirytyzm wzajemnie się wykluczają. Bo nie można pobierać nauki od szatana a modlić się do Jezusa.
Jedno wyklucza drugie. A "ewangelia wg spirytyzmu" to inaczej nazywając "ewangelia wg szatana". To jest opinia chrześcijaństwa. Jeżeli jesteś spirytystą i chcesz nim być dalej to musisz zaakaceptować to, że Każdy ale to Każdy kościół chrześcijański potępia spirytyzm a swoje dzieci chce przed naukami spirytystów chronić. Pisząc to nie chodzi mi aby Was obrazić ale usystematyzować Wam intelektualnie pewne prawdy.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011, 14:33 przez artur, łącznie zmieniany 1 raz
artur

Postautor: Voldo » 15 kwie 2011, 14:33

artur pisze:Jedno wyklucza drugie. A "ewangelia wg spirytyzmu" to inaczej nazywając "ewangelia wg szatana". To jest opinia chrześcijaństwa. Jeżeli jesteś spirytystą i chcesz nim być dalej to musisz zaakaceptować to, że Każdy ale to Każdy kościół chrześcijański Was potępia a swoje dzieci chce przed Waszymi naukami chronić. Pisząc to nie chodzi mi aby Was obrazić ale usystematyzować Wam intelektualnie pewne prawdy.

Dobrze, jesteśmy potępieni, spoko.
Byleby do naszych domów nie wpadła krucjata i nas nie spaliła, jak to miłosierni chrześcijanie robili w średniowieczu :)
(Czy Chrystus nawoływał do krucjat czy do miłości względem bliźniego? Hm...)

Chociaż i tak nadal nie wiem, czy to chodzi o chrześcijan, czy o katolików... Zresztą, nieważne. Jesteśmy potępieni.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi