Ciekawostki oraz błędy w Biblii

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Ciekawostki oraz błędy w Biblii

Postautor: stefan12 » 09 sty 2014, 12:31

W mojej głowie rodzi się pewna koncepcja dotycząca Starego Testamentu.
Oczywiście stworzenie świata jak i naszej Ziemii bezsprzecznie przypisuje Bogu - temu prawdziwemu, wszechmocnemu Stwórcy.

Ale co do dalszych działań, które postaci starotestamentowe przypisują jako boskie - mam nieodparte wrażenie, że ta boskość nie pochodziła od Boga, ale od stworzeń innych cywilizacji kosmicznych, które człowiek na tamtym etapie rozwoju mógł jedynie uważać za boskie.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Xsenia » 09 sty 2014, 18:34

Ocelotic pisze:Nawet na wierzchołkach wysokich szczytów, tj. Mount Everest! Niemal wszystkie łańcuchy górskie na całym świecie mają warstwy skalne, które zawierają szczątki świadczące o istnieniu życia morskiego. Tzn. że na tych miejscach musiały być podobne warunki z obecnością POTOPU.

Czy ty wiesz skąd są góry? Czy wiesz jak się one tworzą? Czy wiesz jak powstały Himalaje? Chyba nie, więc ci to w skrócie wytłumaczę. Himalaje powstały (i ciągle rosną) przez zderzenie się dwóch płyt tektonicznych (Indyjskiej i Euroazjatyckiej). I nie jest tak jak w przypadku Kalifornii, że jedna płyta wsuwa się pod drugą, tylko obie napierają na siebie i powstają pofałdowania i wypiętrzanie się terenu. Ten teren, który się teraz wypiętrza był kiedyś morzem i stąd można spotkać muszle wysoko w górach, a nie z powodu ogólnoświatowego POTOPU!!!
Poczytaj, proszę, czasem też coś innego, a nie tylko Biblię.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 000Lukas000 » 10 sty 2014, 20:32

Xsenia pisze:
Ocelotic pisze:Nawet na wierzchołkach wysokich szczytów, tj. Mount Everest! Niemal wszystkie łańcuchy górskie na całym świecie mają warstwy skalne, które zawierają szczątki świadczące o istnieniu życia morskiego. Tzn. że na tych miejscach musiały być podobne warunki z obecnością POTOPU.

Czy ty wiesz skąd są góry? Czy wiesz jak się one tworzą? Czy wiesz jak powstały Himalaje? Chyba nie, więc ci to w skrócie wytłumaczę. Himalaje powstały (i ciągle rosną) przez zderzenie się dwóch płyt tektonicznych (Indyjskiej i Euroazjatyckiej). I nie jest tak jak w przypadku Kalifornii, że jedna płyta wsuwa się pod drugą, tylko obie napierają na siebie i powstają pofałdowania i wypiętrzanie się terenu. Ten teren, który się teraz wypiętrza był kiedyś morzem i stąd można spotkać muszle wysoko w górach, a nie z powodu ogólnoświatowego POTOPU!!!
Poczytaj, proszę, czasem też coś innego, a nie tylko Biblię.

Xseniu tobie powtórzenie informacji nic nie da, bo już to wiesz. ;) Kolega natomiast jeśli jest jego czas, musi sam przełamać stare schematy, to da się zrobić tylko samodzielnie od wewnątrz. My od zewnątrz nic nie zdziałamy.
Kiedyś używałem dokładnie tego samego argumentu, podejrzewam nawet że z zapartym tchem ogląda wykłady Kenta Hovinda bo i ja tak robiłem. :)

I z doświadczenia wiem że wasze święte boje nic nie dadzą, jeżeli osoba zakończyła swoje poszukiwania i osiadła na gruncie który jej odpowiada na obecny czas, choćby się upierała że 2+2 jest 8 to wy nie zmienicie tego i nie zdołacie jej przetłumaczyć że to się równa 4?

Więc zadajcie sobie jeszcze raz pytanie, co chcecie osiągnąć???

Niech się kształci w wiedzy która na obecny poziom jest dla niego POŻYTECZNA, która pozwoli mu poczuć Boga. My wspierajmy tych ludzi pewnymi moralnymi wskazówkami, by mogła osiągnąć jeszcze lepsze skutki, i nic ponad to. Choć jest to dla nas trudne.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 10 sty 2014, 20:47

Lukas to nie do końca tak, jak piszesz. W tym miejscu popieram stanowisko cthulhu87. Jeśli ktoś ma fałszywy obraz rzeczywistości, to powinno się takiej osobie otworzyć oczy i pokazać prawdę. Moje posty nie mają na celu odwodzić kogokolwiek od jego wiary!!! Aż dziwi mnie, że ktoś mógł je tak odebrać. Zawsze uważałam i uważam, że każdy ma prawo do własnych wyborów i własnej religii, i może wierzyć w co chce. Ale nie można przyklaskiwać poglądom, które mają się nijak do udowodnionej historii. Biblia jest księgą wierzeń, nie jest potwierdzonym historycznym źródłem, co nie oznacza, że nie może w niej być przekazów prawdziwych historycznie. :) Ale jeśli coś już udowodniono, że działo się tak a nie inaczej (wypiętrzanie Himalajów), to dlaczego mam się zgadzać na poglądy, że to Potop umieścił muszle w górach?? Jeśli ktoś się myli mam prawo mu o tym powiedzieć. On ze swojej strony może myśleć i wierzyć w co chce :) Poza tym, powstanie Himalajów według mnie tylko potwierdza doskonałość Boga. Przecież mogło być tak jak w Kalifornii, i jedna płyta mogła wsuwać się pod drugą i nie byłoby tych wspaniałych , cudownych i przerażających gór :) A ich wielkość, i ogrom tylko uświadamia, jak ludzie są mali. :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 10 sty 2014, 21:51

Zgadzam się w 100% z Lukasem
Jedyne co możemy zrobić to okazać koledze odrobinę życzliwości lub poszukać takich tematów w których się zgadzamy.

Nie sądzę żeby poglądy Ocelotica były dla kogoś szkodliwe. Jak powstały himalaje mówią naukowcy, publikacje, podręczniki. To forum w tym temacie nie jest źródłem wiedzy.

Spirytyści szczycą się swoją otwartością i tolerancją na inne poglądy, księga mediów mówi że powinno się szanować każde szczere wyznanie. Więc myślę że to dobra okazja do ćwiczenia owej tolerancji :), życzliwości.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 10 sty 2014, 23:29

Widzę, że Xsenia też już nie może wytrzymać tego bełkotu :)
000Lukas000 pisze:Więc zadajcie sobie jeszcze raz pytanie, co chcecie osiągnąć???

Jak o mnie chodzi, już odpowiadałem na to pytanie w tym wątku. Kilkakrotnie :)

Krzysztoff pisze:Nie sądzę żeby poglądy Ocelotica były dla kogoś szkodliwe.

Ja myślę, że jest przeciwnie. Już całe elaboraty tu o tym pisałem, żeby uzasadnić swoje stanowisko :)

Jak powstały himalaje mówią naukowcy, publikacje, podręczniki. To forum w tym temacie nie jest źródłem wiedzy.

Myślę, że każdy tekst pisany jest źródłem jakiejś wiedzy. A czasami nawet - jak się okazuje - również niewiedzy.
Spirytyści szczycą się swoją otwartością i tolerancją na inne poglądy, księga mediów mówi że powinno się szanować każde szczere wyznanie. Więc myślę że to dobra okazja do ćwiczenia owej tolerancji :), życzliwości.

Co nie znaczy, że Księga mediów ma w tym punkcie słuszność. Książki spirytystyczne to nie "święte krowy" :). A czemu niekoniecznie ma słuszność? Myślę, że nie powinniśmy mylić tolerancji wobec poglądów z obojętnością na głupotę czy niewiedzę, czy celową manipulację (ew. 3 in 1)...

Każdy z nas ma takie samo, równe prawo do wypowiedzi. Dyskusja nie polega tylko na przytakiwaniu. W sumie, to nie widzę potrzeby, aby jedni forumowicze dyktowali innym co mają prawo krytykować, a czego nie... ;) Ocelotic może krytykować mnie za herezję i przechodzenie na czerwonym świetle, albo nawet za gorsze rzeczy. Ma takie prawo i nic mi do tego. I ja też mam takie prawo. ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 11 sty 2014, 00:32

cthulhu87 no nie mogę, a już myślałam, że mam w tobie niezłego oponenta :), a tutaj zgadzam się w 100% z twoją wypowiedzią :D No co to się dzieje na tym świecie ;)
Tak samo, jak wychowanie dzieci nie polega tylko na poklepywaniu ich po główkach i przymykaniu oczu na ich wybryki i mówienie głupstw, tak samo dyskusja nie polega na wiecznym zgadzaniu się z oponentem i utwierdzaniu go w mylnych wiadomościach. Jeśli ktoś czegoś nie wie, to zawsze może się nauczyć. :) Na naukę nigdy nie jest za późno.
000Lukas000 pisze:My wspierajmy tych ludzi pewnymi moralnymi wskazówkami, by mogła osiągnąć jeszcze lepsze skutki, i nic ponad to.

Czyli tutaj na forum rozmawiamy tylko i wyłącznie o doskonaleniu swojego ducha i reszta jest nieważna? A wręcz nie powinniśmy mówić na żaden inny, nie związany ze spirytyzmem temat? czy naprawdę tego tutaj chcecie?
Nie wiem jak to jest z wami, ale ja rewiduję swoje poglądy poprzez dyskusję i wysłuchiwanie (w tym przypadku, przez przeczytanie) argumentów innych ludzi. Analizuję je we własnym umyśle i albo się z nimi zgadzam albo nie. A jeśli się nie zgadzam, to szukam argumentu dlaczego nie. Według mnie na tym polega dyskusja i doskonalenie siebie. A temat jest obojętny. Ale najwidoczniej niektórym mnogość tematów jest nie na rękę, ciekawe dlaczego? Najważniejsze według mnie to uczyć się, poznawać fakty, poznawać wiedzę. Rozumiem, że nie każdy musi mieć mój pęd do wiedzy. Niektórym może wystarczać to co wiedzą, szczęśliwi ludzie :)
Lukas a skąd wiesz, że akurat twoja, czy innych moralność jest tą dobrą, którą trzeba szerzyć? Całkiem niedawno, na wątku o wegetarianizmie, dyskutowaliśmy z wegetarianami o moralności. I mam nadzieję, że wytłumaczyłam im, że są różne pojęcia zasad moralnych, i każdy odbiera je inaczej. Zabicie zwierzęcia dla wegetarian jest niemoralne, a dla mnie jako mięsożercy jest do przyjęcia, bo uważam, że tak mnie Bóg stworzył i nie będę Go poprawiać. Jak więc widać, mamy odmienne zasady moralne w tym temacie. Czy któreś z nich jest złe? nie, są tylko inne. I teraz moje pytanie do ciebie: dlaczego uważasz, że twoje zasady moralne są najlepsze?
Krzysztoff pisze: Jak powstały himalaje mówią naukowcy, publikacje, podręczniki. To forum w tym temacie nie jest źródłem wiedzy.

Krzysiu nieraz żeby napisać tu posta, szukam odpowiedzi w Biblii, w Księdze Duchów, na Wikipedii i na mnóstwa różnych stron w internecie. Kalatala zaskoczyła mnie raz informacją, że Jezus był wegetarianinem i przytoczyła przypowieść o tym. Nie znam całej Biblii na pamięć, ale z tego co mnie pamięć nie myliła, to Jezus właśnie był mięsożercą. Poszukałam fragment w Biblii, któremu to przypisano tą przypowieść, a tam czarno na białym, jak to Jezus zżera paschę, czy też w innych wydaniach baranka wigilijnego. :) Ale zastanowiło mnie skąd ten fragment. I zaczęłam grzebać w internecie. Znalazłam, odpisałam Katalacie i nauczyłam się czegoś, i ja, i mam nadzieję, że ona :D
Dlaczego negujecie dążenie do wiedzy? Owszem, to forum nie jest dla historyków, ale może parę zdań tutaj spowoduje, że ktoś zainteresuje się tematem, pogrzebie w internecie, w książkach i się czegoś nauczy. Czy to takie złe?

Krzysztoff pisze:Spirytyści szczycą się swoją otwartością i tolerancją na inne poglądy, księga mediów mówi że powinno się szanować każde szczere wyznanie. Więc myślę że to dobra okazja do ćwiczenia owej tolerancji , życzliwości.

Do wszystkich forumowiczów, jeśli kiedykolwiek poczuliście się dotknięci przez którykolwiek z moich postów, to BARDZO, BARDZO przepraszam. Nigdy nie mam na celu obrażanie kogokolwiek. Staram się tylko wypowiedzieć w danym temacie i przekazać wiedzę, którą zdobyłam. Jeśli przekazuję ją w sposób zbyt twardy, to wystarczy mi o tym powiedzieć, a postaram się złagodzić wypowiedzi. Wbrew pozorom krytyka mile widziana :)
I tolerancję mam na bardzo wysokim poziomie, ja naprawdę potrafię większość rzeczy zaakceptować :) I staram się być też życzliwa, ale wiem, że nie zawsze mi to wychodzi. :? Dlatego przepraszam za moje zbyt twarde wypowiedzi.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 000Lukas000 » 11 sty 2014, 15:10

Xsenia pisze:Lukas to nie do końca tak, jak piszesz. W tym miejscu popieram stanowisko cthulhu87. Jeśli ktoś ma fałszywy obraz rzeczywistości, to powinno się takiej osobie otworzyć oczy i pokazać prawdę. Moje posty nie mają na celu odwodzić kogokolwiek od jego wiary!!! Aż dziwi mnie, że ktoś mógł je tak odebrać. Zawsze uważałam i uważam, że każdy ma prawo do własnych wyborów i własnej religii, i może wierzyć w co chce. Ale nie można przyklaskiwać poglądom, które mają się nijak do udowodnionej historii. Biblia jest księgą wierzeń, nie jest potwierdzonym historycznym źródłem, co nie oznacza, że nie może w niej być przekazów prawdziwych historycznie. :) Ale jeśli coś już udowodniono, że działo się tak a nie inaczej (wypiętrzanie Himalajów), to dlaczego mam się zgadzać na poglądy, że to Potop umieścił muszle w górach?? Jeśli ktoś się myli mam prawo mu o tym powiedzieć. On ze swojej strony może myśleć i wierzyć w co chce :) Poza tym, powstanie Himalajów według mnie tylko potwierdza doskonałość Boga. Przecież mogło być tak jak w Kalifornii, i jedna płyta mogła wsuwać się pod drugą i nie byłoby tych wspaniałych , cudownych i przerażających gór :) A ich wielkość, i ogrom tylko uświadamia, jak ludzie są mali. :)

Nie rozumiecie jak to działa, walczycie z wiatrakami, nie możecie do tych ludzie tak dotrzeć.
Z wielkim trudem do tego wracam i z ogromnym wstydem ale może wam to uświadomi w jakiej klatce umysłowej człowiek się potrafi znajdować, i nikt z zewnątrz nie ma do niej klucza. :?

http://forum.interia.pl/szukaj/forum,q,rum007,cType,1

rum007 to był mój nick :( :roll: :oops: :roll:

Z trudem przeszło mi to przez klawiaturę, i pomyśleć że to tylko kilka lat temu.
Ale może zrozumiecie że nic oprócz negatywnych emocji które w tych ludziach zasiejecie nie zdziałacie.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 11 sty 2014, 21:21

000Lukas000 pisze:Ale może zrozumiecie że nic oprócz negatywnych emocji które w tych ludziach zasiejecie nie zdziałacie.

Nie Lukasie :) Jesteś najlepszym przykładem, że zasianie ziarenka prawdy, powoduje, że człowiek zaczyna się zastanawiać, jaka ta prawda jest. I tylko o to chodzi :) Że zajmuje to kilka lat? Nie szkodzi :)
Powiem ci też, że sama należałam do Oazy przez 3 lata i doszłam do 2 stopnia. Wierz mi, jeśli powiem, że również byłam indoktrynowana i to bardzo. I do prawdy też docierałam bardzo powoli :)
Poza tym ludzie tutaj nie chcą w nikim siać negatywnych emocji, ale w końcu jakiś powód musiał istnieć, że ludzie o poglądach Ocelotica tutaj trafiają. Oni szukają prawdy, i nie widzę powodu, by jej im nie dawać :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: kalatala » 11 sty 2014, 22:07

Zgadzam się z Xsenią w 1000 procentach :!:
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi