II Wojna Światowa

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: II Wojna Światowa

Postautor: oran » 14 cze 2011, 22:29

Zachwianie wiary myślę, że to naturalne.Dlaczego-dlatego że wszyscy się tu opieramy na tym, co przeczytamy lub od kogoś usłyszymy? Niestety większości nie jest dany taki dar, jak np.Divaldo, co dla mnie z punktu widzenia poziomu, na jakim żyje nie jest sprawiedliwe.
(być może kiedyś wyda się to oczywiste i jasne)
Dla mnie tak jak dla Cthulhu87 ważniejsze jest istnienie po śmierci ciała i znowu z poziomu mojej obecnej świadomości nie chciałbym ponownie inkarnować na ziemi.
Boża sprawiedliwość może nie być do zrozumienia dla nas maluszków. Sens wielo istnień albo nie to zapewne bardzo łatwy do rozwiązania problem przez Boga.
Cieplutko pozdrawiam.
oran

Postautor: cthulhu87 » 14 cze 2011, 22:44

Myślę, że spirytyzm nie nadaje się na "wiarę" - albo coś akceptujemy, bo rozum nam to podpowiada, albo puśćmy to w diabły bez żadnego lęku i szukajmy lepszych rozwiązań. Najważniejsze to dążenie do prawdy, jaka by nie była. Nie może być mowy o "zachwianiu wiary", jeśli rzecz dobrze przeanalizujemy, chyba że Atalia ma na myśli wiarę w sensie religijnym, a nie wiarę w znaczeniu zaufania do efektów doświadczenia czy racjonalnego rozważania jakieś sprawy.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 15 cze 2011, 08:04

Racjonalnie(co bardzo lubię)rzecz rozwazajac,reinkarnacja wydaje się oczywistością.Jednakze jakies ziarenko niepewnosci zawsze kiełkuje-myśle,że w kwestiach duchowych jest to raczej nieuniknione,jako że wszystkie rozwazania na ten temat są aprioryczne z natury rzeczy...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 15 cze 2011, 08:19

atalia pisze:Offtop swoja droga,ale kwestia jest bardzo ważna.Ja,na przykład ,ostatnio pomyślałam sobie,że z tą reinkarnacją to zadnej rewelacji nie ma-życie w stanie wcielonym jest ciężkie i obfituje w tragedie ,w zwiazku z tym nie wiem,czy chciałabym znów inkarnować.
Ale znów wyłania się tu problem sprawiedliwości Bozej,o czym nadmienia c87.Trudno jest wierzyć w to,by Bóg tak nierówno obdarowywał swoje dzieci w czasie jedynego życia w ciele fizycznym :?:

Pocieszę cię Atalio, pracuj dużo dla rozwoju duchowego, staraj się zawsze pomagać a kiedyś dostaniesz się na takie światy gdzie będą ludzie tylko pokroju Jana Pawła, Matki Teresy itp.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: animus » 15 cze 2011, 09:48

000Lukas000 pisze:kiedyś dostaniesz się na takie światy gdzie będą ludzie tylko pokroju Jana Pawła, Matki Teresy itp.

Piękna wizja Lukasie i bardzo realna. Światy o którym piszesz Ty, o którym pisze Chico choćby w książce "Nasz Dom" czy przykłady innych światów, gromadzących dusze o coraz wyższym poziomie świadomości, coraz bardziej oczyszczonych, doskonalszych , to jednak, jak mi się teraz zdaje, tylko kolejne przystanki w tej trudnej drodze rozwoju, ale jakże ciekawe, jak bogate we wszelkie treści, w możliwości i różnorodność form istnienia.
Przystanki, a później dalej i dalej i dalej...
Szczęśliwego i bogatego w doświadczenia Dnia życzę Wam/Nam Kochani. Oczywiście Dnia obfitego w takie doświadczenia, które są dla Nas i Naszego rozwoju najlepszymi.
Pozdrawiam serdecznie!:)
m.
animus

Postautor: atalia » 15 cze 2011, 10:49

Jeszcze o reinkarnacji(mocno offtopuję,za co przepraszam)-to jak zwykle gorący temat.
Jesli załozymy,ze reinkarnacja nie istnieje, a człowiek żyje w ciele tylko raz,Bóg nie jest nieskonczenie sprawiedliwy,co wynika z załozenia.Czy mozliwym jest,by Bóg nie był nieskonczenie sprawiedliwy?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 15 cze 2011, 19:27

Kim jest Bog jest dla mnie zagadka bo ten dualny swiat , ktory cechuje sie walka o byt wcale nie jest takim doskonalym miejscem...nie chce tu byc a musze....czy to jest wolny wybor? O nie....to nie ma nic wspolnego z wolna wola...zyjemy w swiecie zaprojektowanym przez Wielki Umysl i nie mamy zadnego innego wyjscia...nawet nie wolno popelniac samobojstwa bo spotka nas kara...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 15 cze 2011, 19:36

Nikita pisze:nie chce tu byc a musze....czy to jest wolny wybor? O nie....to nie ma nic wspolnego z wolna wola...

I tutaj Cię zaskoczę. Chcesz tu być :)
Jeśli byś nie chciała, to byś tu nie była, kto wie, może byś cierpiała niewyobrażalnie w niższych sferach, ale byś tu nie była.
Mamy w końcu wiele dowodów na to, że jako Duchy rozumiemy to, co dla wcielonych jest czymś bezsensownym. Duchy znają głęboki sens cierpień. My, wcieleni, niekoniecznie.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: animus » 15 cze 2011, 19:48

No jak Cię nie lubić Voldo, kiedy tak mądrze prawisz.:)
Dla Ciebie też pozdrowionka!:)
m.
animus

Postautor: Nikita » 16 cze 2011, 07:42

Mowisz Voldo, ze chce tu byc, ze moglabym byc w nizszych swiatach? ale problem w tym, ze ja chce byc w tych wyzszych!!!

Jestesmy marionetkami rzuconymi na teatr jakim jest uniwersum...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi