Błagam o pomoc!!!

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Błagam o pomoc!!!

Postautor: Ewa Fortuna » 01 lis 2010, 13:36

Slav pisze:Może zwróć się do świeckiej egzorcystki - nazywała się bodaj Wanda Prątnicka? Nie wiem czy zajmuje się tylko opętaniami osób czy też odsyłaniem duchów. Ta pani ponoć pomaga na odległość. Ile w tym prawdy - nie wiem.

Ona pomogła mojej rodzinie i mojemu znajomemu. Wdzięczna jej bede do konca życia :D
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: Voldo » 01 lis 2010, 14:19

Opętania... Wiele razy było mówione, że nie ma czegoś takiego jak opętanie.
No chyba, że mówimy tutaj nie o opętaniu w sensie wniknięciu innej duszy do ciała człowieka, a o ingerencji w wolną wolę człowieka.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Slav » 01 lis 2010, 15:23

Czyli egzorcyzmy to jedna wielka bajka? Ja tak nie uważam. Zdarzały się przypadki opętań, również takie potwierdzone przez kościół jako autentyczne. Kiedyś, w ciemnych czasach owszem - wiele chorób psychicznych przypisywano demonom itd., ale jestem pewien, że historia zna przypadki opętań. Voldo jestem rozczarowany tym, że tak łatwo to odrzucasz wierząc przecież w świat duchowy.
'' Życie i śmierć to właściwie to samo....
...Ale dopiero po śmierci.''

- Władysław Grzeszczyk
Awatar użytkownika
Slav

Postautor: Voldo » 01 lis 2010, 16:21

"Potwierdzone przez kościół" - hm, wiesz... Dla mnie to wiele nie znaczy.

Co masz na myśli, że odrzucam?
Odrzucać odrzucam to, że druga dusza może wejść do ciała już "zamieszkiwanego".
Jeśli chodzi o wpływanie duszy A na wolę duszy B - zgodzę się, iż jest to możliwe.

Egzorcyzmy... Krzyżyki, woda święcona czy inne takie nic Duchom nie robią. Szczera modlitwa za kogoś, na kogo wolę oddziałuje drugi Duch - to owszem pomaga.
Chociaż niech każdy wierzy w to, co chce.

Chociaż to i tak się wszystko sprowadza do tego, jak pojmujemy słowo "opętanie".
Bo ludzki język jest na tyle niedoskonały, że albo przypisujemy czemuś kilka znaczeń, albo jedno słowo może mieć kilka znaczeń i to wprowadza w błąd...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Slav » 01 lis 2010, 17:11

O ile wiem to często bywało wręcz odwrotnie. Sama modlitwa niestety nie pomagała (przynajmniej nie wystarczająco), a dopiero cały rytuał składający się na egzorcyzm (będący właściwie modlitwą za duszę opętanego) pomagał. Widocznie te krzyżyki, woda święcona jakąś tam siłę oddziaływania mają. Pozdrawiam Cię serdecznie.
'' Życie i śmierć to właściwie to samo....
...Ale dopiero po śmierci.''

- Władysław Grzeszczyk
Awatar użytkownika
Slav

Postautor: Voldo » 01 lis 2010, 17:29

Wg mnie, siłę oddziaływania to może mają, ale na tego, kto się modli. I przez nie modli się żarliwiej.
Ale, jeśli uważasz, iż jest inaczej - Twoja własna sprawa, ja nie będę Cię przekonywał do zmiany zdania :) W końcu każdy z nas ma prawo wierzyć w to, co zechce.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 01 lis 2010, 18:07

Slav pisze:O ile wiem to często bywało wręcz odwrotnie. Sama modlitwa niestety nie pomagała (przynajmniej nie wystarczająco), a dopiero cały rytuał składający się na egzorcyzm (będący właściwie modlitwą za duszę opętanego) pomagał. Widocznie te krzyżyki, woda święcona jakąś tam siłę oddziaływania mają. Pozdrawiam Cię serdecznie.

Gdy nasze dziecko się źle zachowuje, modlitwa za jego duszę nie zawsze da efekt i sprawi, że nagle stanie się grzeczne. Czasem pomaga, gdy dziecko dostanie lanie, ale najlepszym rozwiązaniem jest po prostu rozmowa i wyjaśnienie mu, że robi źle itp.

Taki egzorcyzm można porównać więc do tego przysłowiowego lania, które czasem przyniesie efekt, czasem nie... Pomoc spirytystyczna to natomiast rozmowa, bez żadnych formułek i przyrządów typu krucyfiksy, święte księgi itp.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Melys » 01 lis 2010, 18:36

mniej ważne są deklaracje, przysięgi, przedmioty i miejsca. Ważne jest to co nosi się w sercu, w głowie. Kocha się codziennie nie tylko gdy dajesz kwiaty, nie tylko w wigilie przy życzeniach. Dusze nie potrzebują pomników i złotych krzyży, wody święconej czy specjalnego stroju i formułek. Potrzebują naszej miłości, troski..... wiary.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 01 lis 2010, 19:00

KIedys przesluchalam zapiski i nagrania z egzorcyzmow Emily Rose....i wtedy uwierzylam , ze opetania sa faktem.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: troll1 » 02 lis 2010, 10:36

Poczytaj na stronie której link podałem w temacie kiedy seans, tam znajdziesz rady i osobę która w takich przypadkach pomaga, ewentualnie http://www.tajne.org/forum/1_wiat_Tajemnic.html (Kris ) on się zajmuje też takimi przypadkami, chyba ze za kasę chcesz to wpisz w google " seans spirytystyczny tarot" tam kilka ofert za kasę będzie.
spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi