prosba o pomoc

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: prosba o pomoc

Postautor: Voldo » 29 lip 2010, 12:42

Co również warto powiedzieć...
Nie istnieje coś takiego jak opętanie w sensie "wniknięcia" Ducha do czyjegoś ciała.
Bo tak często opętanie jest postrzegane.
Duch oddziałuje na wolę danej osoby, ale nie wnika w nią.
Ponieważ w jednym ciele nie może być dwóch dusz.

Kto rozmawiał - prawdziwe media.
Oczywiście, jak napisał LF, wiele jest oszustów, którzy to chcą zarobić na ludzkim nieszczęściu, mówiąc, że mogą porozumieć się ze zmarłym za określoną kwotę, a tak naprawdę wszystko wymyślają.
Więc w tym temacie trzeba bardzo uważać.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: vinitor » 29 lip 2010, 12:45

Luperci Faviani pisze:Opętaniem są nagminne, uciążliwe manifestacje Ducha, które mogą przybierać różne formy i nie muszą być oszustwami.

Jeżeli informacje, jak wymienione wyżej, przeznaczone są dla początkujących, to podanie źródła nie byłoby złym pomysłem. Jak mi wiadomo paradox2604 ma już do dyspozycji "Księgę Duchów" i "Księgę mediów".
W takim właśnie momencie wypada zachęcić do poszukania w nich fragmentów
przybliżającymi poznanie tego czy innego problemu. Zapoznawanie się z tymi dwoma pozycjami potrafi dostarczyć wiele ciekawych zagadek, o ile ma się nastawienie, że nie wszystko jest takie jasne jakby się wydawało.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: artur » 29 lip 2010, 12:56

a mnie zastanawia dlaczego żaden ze słynnych spirytystów nie wywołał do tej pory Ducha Jezusa.Skoro wg spirytyzmu Jezus nie jest Bogiem to czyż nie było by najlepiej skonsultować wielu kwestii z nim samym? Ja nie słyszałem o takim przypadku.
Za to słyszałem o objawieniach boskich Jezusa wśród wielbicieli i grzesznie błądzących. Nie mówiąc już o objawieniach Matki Bożej.
artur

Postautor: Voldo » 29 lip 2010, 13:05

artur pisze:a mnie zastanawia dlaczego żaden ze słynnych spirytystów nie wywołał do tej pory Ducha Jezusa

Być może już próbowali, ale próby się nie powiodły.
Poza tym - co za różnica, czy wywołamy Ducha Jezusa czy Ducha Stanisława, jeśli będą na tym samym stopniu rozwoju?
Jeśli weźmiemy np. trzy Duchy Wyższe, to będą one nam przekazywać te same nauki. Tak samo piękne i mądre.
Jest też jedna możliwość - Jezus mógł być Duchem Czystym, a te raczej rzadko komunikują się z ludźmi. Jeśli w ogóle.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 29 lip 2010, 13:44

Voldo pisze:
artur pisze:a mnie zastanawia dlaczego żaden ze słynnych spirytystów nie wywołał do tej pory Ducha Jezusa

Być może już próbowali, ale próby się nie powiodły.
Poza tym - co za różnica, czy wywołamy Ducha Jezusa czy Ducha Stanisława, jeśli będą na tym samym stopniu rozwoju?
Jeśli weźmiemy np. trzy Duchy Wyższe, to będą one nam przekazywać te same nauki. Tak samo piękne i mądre.
Jest też jedna możliwość - Jezus mógł być Duchem Czystym, a te raczej rzadko komunikują się z ludźmi. Jeśli w ogóle.

Konrad twiedzi, że czytał teksty spirytystyczne mówiące o tym, że Jezus jest opiekunem ludzkości i ziemii a wg spirytyzmu Jezus był najwyżej rozwiniętym Duchem, który był na ziemi. Dlatego uważam, że to olbrzymia różnica czy wywołamy Ducha Jezusa czy ducha Stanisława... Dziwię się , że Ty nie widzisz różnicy.
artur

Postautor: Voldo » 29 lip 2010, 14:09

artur pisze:Konrad twiedzi, że czytał teksty spirytystyczne mówiące o tym, że Jezus jest opiekunem ludzkości i ziemii a wg spirytyzmu Jezus był najwyżej rozwiniętym Duchem, który był na ziemi. Dlatego uważam, że to olbrzymia różnica czy wywołamy Ducha Jezusa czy ducha Stanisława... Dziwię się , że Ty nie widzisz różnicy.

Ale gdzie jest tu różnica?
Jeśli Jezus i Stanisław będą Duchami Wyższymi, to czymże będą się różnić ich nauki?

Jeśli bralibyśmy pod uwagę rozmowę z Jezusem i ze Stanisławem kiedy byliby oni w swoich materialnych ciałach - wtedy rzeczywiście mogłaby być pewna różnica.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 29 lip 2010, 16:12

Voldo pisze:
artur pisze:Konrad twiedzi, że czytał teksty spirytystyczne mówiące o tym, że Jezus jest opiekunem ludzkości i ziemii a wg spirytyzmu Jezus był najwyżej rozwiniętym Duchem, który był na ziemi. Dlatego uważam, że to olbrzymia różnica czy wywołamy Ducha Jezusa czy ducha Stanisława... Dziwię się , że Ty nie widzisz różnicy.

Ale gdzie jest tu różnica?
Jeśli Jezus i Stanisław będą Duchami Wyższymi, to czymże będą się różnić ich nauki?

Jeśli bralibyśmy pod uwagę rozmowę z Jezusem i ze Stanisławem kiedy byliby oni w swoich materialnych ciałach - wtedy rzeczywiście mogłaby być pewna różnica.

idąc tym tokiem myślenia i spłycając temat możemy stwierdzić, że nie ma różnicy między bełtem do posiłku a dobrym chilijskim winem. To ma spirytus i to ma spirytus.
artur

Postautor: cthulhu87 » 29 lip 2010, 17:02

Niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę, ale zdaje się, że spirytyzm traktuje objawienia jako manifestacje Duchów. Pytanie rzecz jasna o ich weryfikację. Czy Jezus św. Faustyny to ten sam, co Jezus Josepha Smith jr.?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 29 lip 2010, 17:22

artur pisze: ... że nie ma różnicy między bełtem do posiłku a dobrym chilijskim winem ...

Dlaczego wino ma być z Chile ?

:shock:
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 29 lip 2010, 18:36

A czy wzięliście może pod uwagę to,że wspaniały "Kurs cudów"jest NAPRAWDĘ przesłaniem Jezusa?
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi