Przykład człowieka nie rozwijającego się

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Przykład człowieka nie rozwijającego się

Postautor: danut » 08 gru 2015, 15:48

To ja Ci Xseniu pogrubię całe zdanie może uda ci się wyłapać jego sens "Jakie powinnam znaleźć rozwiązanie, by było ono słuszne? - zobaczyć prawdę, mieć oczy otwarte, nie pozwolić się jej oszukiwać i rzucić ją jej w twarz, głośno ją tam gdzie trzeba oznajmić w odpowiednią godzinę - uratowałabym wtedy komuś życie! "

Bez komentarza - prawda uratowałaby komuś życie i tą ją( prawdę) atakujesz.
danut

Postautor: Achill » 08 gru 2015, 16:01

chodziło oto że zemsta nie może iśc w parze z obroną. Jest to nielogiczne. i przykłady które podałaś na to właśnie wskazuję. albo obrona albo atak /zemsta.
obrona wymaga działania w momencie powstania zagrożenia, eliminację zagrożenia ukierunkowanego w daną osobę. Za co ma się ta osoba mścic skoro jeszcze nie zostaal skrzywdzona? to tylko takie tam rozważania.

owszem sa przypadki beznadziejne. pytanie czy to tylko kwestia tego ze nie posiadamy dość wiedzy aby temu zaradzić, czy może tego że przez dwadzieścia kilka lat odsiadki tej osoby nie robiono nic aby ją zresocjalizować? Dziś może być za późno na tłumaczenie niemal 70-latkowi, że to co zrobił jest złe, zwłaszcza jeśli za rok czy dwa ma wyjść. Co mu zależy? czy będzie czy nie będzie się chciał zmienić to przecież już niczego nie zmieni.
Przypadki beznadziejne to przypadki nadające się do leczenie psychiatrycznego - niestety taka jest prawda, to sa ludzie tak zatwardziali w swoim pojmowaniu rzeczywistości czyli tak od niej oderwani, że nie nadający się do życia w społeczeństwie.
i nie mówię o ludziach czerpiących przyjemność ze złych poczynań - dla tych jest nadzieja, tylko o tych którzy uznają swoje wyczyny za samą dobroć.
W pierwszym wypadku mamy do czynienia z błędnym pojmowaniem przyjemności, w drugim z kimś żyjącym we własnym świecie.
prawda tez jest taka, że każdego można złamać, każdy ma jakiś czuły punkt, ale czasem potrzeba czasu żeby do tego dotrzeć. Zrozumieć dana osobę, jej sposób myślenia wgryźć się w jego psychikę i dopiero wtedy można próbować coś działać.

Podzielę się jeszcze jednym spostrzeżeniem znajomych. wiesz co najbardziej łamie tych zbrodniarzy? To że ktoś rozmawia z nimi jak z równym człowiekiem. szczerą wiarą że jeśli zechcą będą potrafili się zmienić. Nikt im nie obiecuje złotych gór, wiedzą, że to ciężka praca nad sobą, ze wsparciem psychologów. Ale oni wiedzą, że "zgrzeszyli" i to ciężko. w głębi serca pogardzają samym sobą - od momentu kiedy dokonali zbrodni - gdyby było inaczej nie kryliby się z nia. nie zacierali śladów, nie kryli się.
Kluczowe jest więc przywrócenie im własnej godności. Danie im na powrót tego co sami sobie zabrali. Wielu po odbyciu kary zaczyna rozumieć, jak jest to ważne, że jakakolwiek zbrodnia odbiera właśnie poczucie własnej wartości. Niestety niedojrzale wolne społeczeństwo poza zasluzoną karą woli takich wytykac palcami aniżeli pomóc.

Niecaly miesiąc temu miałem okazje rozmawiać z chłopakiem który wyszedł z więzienia po kradzieży. młody chłopak, silny, zdrowy - chłop jak dąb... i płakał jak dziecko wiesz czemu? bo obiecal sobie, że nie wróci do złodziejki, a na wolności skończyły mu się pieniądze, pracy nie mógł dostać, a jak dostał na czarno to mu wypłacali jakies ochlapy "bo to przecież patologia". Traktowali jak śmiecia. Do domu nie chciał wracać, bo tam tylko alkohol. Tak załamanego człowieka to ja w życiu nie widziałem, a starał się jak mógł.
W końcu udało mu się znaleźć robote w budowlance - przez znajomych i trzeba było za chłopaka poręczyć.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 08 gru 2015, 16:07

Achil - w ich mniemaniu oni chronią swoich bliskich! Bronią ich przed tymi, którzy są dla nich zagrożeniem, a gdy rzeczywiście im ktoś wyrządził krzywdę szukają za to i dla nich zadośćuczynienia. Każdy z podanych wyżej przykładów tak to sobie będzie tłumaczył i tym się kierował. Dalej podajesz bardzo ciekawe spostrzeżenia, dołączę do nich w wolnym czasie.
Ostatnio zmieniony 08 gru 2015, 16:22 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 16:18

Xsenia pisze:Najwyższy czas przejrzeć na oczy, i tak wiem, to może być szokiem dla ciebie i prawie na pewno będzie bolało.

Dlaczego to ja mam przejrzeć na oczy skoro to Ty zadajesz ból? :roll: I nie, nie zabolało mnie to.

Xsenia pisze:PRAWDO RUSZ TYŁEK I WEŹ SIĘ ZA SIEBIE, I NIE WIŃ INNYCH.

To jakiś absurd. Takie samo zdanie mam o Tobie. I co teraz? Ty musisz mieć rację? Szczególnie Twoją rację potwierdza śmiech. To idealna postawa człowieka znającego się na złu i dobru. Jest mi Cię żal bo Ty jesteś przekonana o swojej racji i w dodatku wyśmiewasz moją, a chodzi o poważny temat. Jesteś jednym z tych zesztywniałych ludzi, którzy się poddali i jeszcze bezczelnie później prawią morały niewinnym ludziom, że się mylą i to IM karzą się zmieniać. Zastanów się Xsenia, nie zjadłaś wszystkich rozumów.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 08 gru 2015, 16:58

Danut - jeśli zakładamy co oni myslą to można się zgodzić, ale takie postrzeganie przez nich niekoniecznie jest zgodne z prawdą

Prawdo - jest takie powiedzenie "w każdej bajce jest cos z prawdy"
nikt nie jest doskonały, skoro dwie osoby na to zwracają uwagę to może jednak cos jest na rzeczy. Może jednka warto tez spojrzeć na siebie a nie tylko na te druga stronę.
Ujmę to jeszcze inaczej. Odeszła bo nie dałes jej tego czego potrzebowała. Możesz dyskutować dlaczego chciała czegos innego niż Ty chciałeś jej dać. Odchodząc była szczera ze soba i to Cie może zdziwi ale również z Tobą. Po co mieliście się dalej męczyc i ranić - nie ma jej bo nie było dłużej sensu tego ciągnać oboje na tym cierpieliście. OBOJE.
Zastanow się czy odeszłaby gdyby była z Tobą szczęśliwa na tym poziomie rozwoju na jakim wówczas była?

A co do postów Xsenii... myśle, że to było żartobliwe... a że to ciężki żarcik i nie każdy takie lubi to już inna kwestia. Mniej się przejmujmy formą, bardziej treścią.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 17:05

Zastanow się czy odeszłaby gdyby była z Tobą szczęśliwa na tym poziomie rozwoju na jakim wówczas była?

Na pewno będąc na takim poziomie nie popisywała się wiedzą, śmiejąc się przy tym jak Xsenia.

skoro dwie osoby na to zwracają uwagę to może jednak cos jest na rzeczy. Może jednka warto tez spojrzeć na siebie a nie tylko na te druga stronę.

Od samego początku patrzyłem na siebie ja nic nie zrobiłem złego jej ale to już nie chodzi o to, tylko o to, że nawet jako przyjaciel nie można na niej polegać. I uprzejmie proszę aby Xsenia w temat tej kobiety się nie wtrącała, co nie zmienia faktu, że czekam na odpowiedź z jej strony na mój poprzedni post.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 08 gru 2015, 17:05

1Prawda1 pisze:
Xsenia pisze:Najwyższy czas przejrzeć na oczy, i tak wiem, to może być szokiem dla ciebie i prawie na pewno będzie bolało.

Dlaczego to ja mam przejrzeć na oczy skoro to Ty zadajesz ból? :roll: I nie, nie zabolało mnie to..

Zdecydujcie się w końcu, co z tym bólem... ból zadany to ból odczuwany czy ból zadany to ból nieodczuwany? ha ha ... ja czytając ten temat czasami odczuwałem ból... :D
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 17:08

Chodziło mi o to, że gdyby zadała ból to nie ruszyło by ją to. Według niej winny jest ten co czuje ból i co więcej winny musi czuć ból, bo jak nie czuje bólu to jest niewinny a musi się stać winny. Oto rozumowanie Xsenii.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 08 gru 2015, 17:26

1Prawda1 pisze:Na pewno będąc na takim poziomie nie popisywała się wiedzą, śmiejąc się przy tym jak Xsenia.

pytanie nie dotyczyło jaką wiedze posiadała, tylko czy byłaby z Tobą szczesliwa jako taki głuptas jak ja nam tu malujesz ;)
1Prawda1 pisze:
skoro dwie osoby na to zwracają uwagę to może jednak cos jest na rzeczy. Może jednka warto tez spojrzeć na siebie a nie tylko na te druga stronę.

Od samego początku patrzyłem na siebie ja nic nie zrobiłem złego jej ale to już nie chodzi o to, tylko o to, że nawet jako przyjaciel nie można na niej polegać.

Czy aby na pewno się dobrze przyjrzałeś? Szukasz co zrobiłeś jej złego. Wierze, że nic.
Pytanie czego dobrego nie zrobiłeś, że odeszła? bo odeszła z braku czegoś to więcej niż pewne - tacy już jesteśmy - mamy swoje potrzeby. A niezaspokojone potrafią zniszczyć największą fascynację.

1Prawda1 pisze:Chodziło mi o to, że gdyby zadała ból to nie ruszyło by ją to. Według niej winny jest ten co czuje ból i co więcej winny musi czuć ból, bo jak nie czuje bólu to jest niewinny a musi się stać winny. Oto rozumowanie Xsenii.

aż mi się po przeczytaniu to przypomniało:
Donald Ramsfeld pisze:Ma­my zna­ne wiado­me. Rzeczy, o których wiemy, że je wiemy. Wiemy również, że is­tnieją zna­ne niewiado­me. In­ny­mi słowy, wiemy, że są pew­ne rzeczy, których nie wiemy. Ale są również niez­na­ne niewiado­me – ta­kie, o których nie wiemy, że ich nie wiemy.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 08 gru 2015, 17:28

Zaspakajanie potrzeb to nie jest miłość.

pytanie nie dotyczyło jaką wiedze posiadała, tylko czy byłaby z Tobą szczesliwa

Tak Achill, byłaby.
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi