Schizofrenia.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Schizofrenia.

Postautor: Zbyszek » 21 paź 2012, 15:28

sigma pisze: Czy nie wystarczy zwykła medytacja, praktykowana cierpliwie żeby wiedzieć że coś jest ? Przecież samo określenie "wszechświat" jest pojęciem, czyli naszym ograniczeniem.

W pierwszej kolejności, naszym ograniczeniem jest nasz umysł i sama medytacja nam nie pomoże, gdy nie będziemy wystarczająco otwarci. Często dajemy się ponieść, przez fałszywe uczucia, myśli i ideologie. Nasz rozwój polega na powolnym, poznawaniu samego siebie, ale zawsze należy mieć jakiś punkt odniesienia, dla porównania, czy nasz wybór jest słuszny. W moich krótkich spotkaniach medytacyjnych, poszukiwałem spokoju wewnętrznego, gdyż żar który panował w moim ciele, był tak ogromny ze nie mogłem długo pozostać w spokoju. Dopiero po kilku, próbach mogłem uspokoić się i przejść do dalszych refleksji.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 21 paź 2012, 17:12

Znów się zaczyna. Przecież Ty nie masz pojęcia o medytacji, to wynika wprost z tego co piszesz.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nikita » 21 paź 2012, 17:16

Zbyszku medytacja pomaga przekroczyc umysl....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 21 paź 2012, 17:30

Nikita pisze:Zbyszku medytacja pomaga przekroczyc umysl....

Właśnie :roll:.
Piotr

sigma

Postautor: Zbyszek » 22 paź 2012, 21:26

sigma pisze:Znów się zaczyna. Przecież Ty nie masz pojęcia o medytacji, to wynika wprost z tego co piszesz.

Mam pytanie ile lat medytujesz. Ja na pewno nie jestem ekspertem w medytacji, ale jeżeli ktoś mi pisze, od razu, ze przekracza swój umysł, to wydaje mi się ze nie ma zielonego pojęcia o prawdziwej medytacji. Stany wyższe wliczając w to uwolnienie ducha z ciała, osiąga się po latach. Mnisi Tybetańscy zachodzą tak daleko bo często, praktykują od dziecka. Jak pisałeś kiedyś, chciałeś żeby opisać swoje uczucia, podczas medytacji, wiec wspomniałem o swoich początkach. Ale wydaje mi się ze ciebie interesuje tylko krytyka i nic więcej.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 23 paź 2012, 08:28

Zbyszek pisze: ... ale jeżeli ktoś mi pisze, od razu, ze przekracza swój umysł ...

A gdzie tu ja, czy ktokolwiek inny napisał wprost o tym że "przekroczył swój umysł" ? Człowieku, staraj się czytać ze zrozumieniem, myśl a dopiero potem pisz.

ps.: Znowu się dowiem że obrażam innych na forum. A czym jest insynuowanie czegoś, czego nikt nie napisał ? Wolno tak ?
Piotr

sigma

Postautor: atalia » 23 paź 2012, 08:47

A co to znaczy "przekroczyć umysł"? :?
Z tego, co wiem, przekracza się rzekę, jezdnię, Rubikon, smugę cienia, etc... ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 23 paź 2012, 09:00

atalia pisze:A co to znaczy "przekroczyć umysł"? :?
Z tego, co wiem, przekracza się rzekę, jezdnię, Rubikon, smugę cienia, etc... ;)

Atalio, spróbuj medytacji to się przekonasz. Innej możliwości nie ma. Myślę że medytacja nie przeszkodzi Ci nawet w zajmowaniu się mechaniką kwantową.
Piotr

sigma

Postautor: Hilary » 23 paź 2012, 09:28

sigma pisze:
Zbyszek pisze: ... ale jeżeli ktoś mi pisze, od razu, ze przekracza swój umysł ...

A gdzie tu ja, czy ktokolwiek inny napisał wprost o tym że "przekroczył swój umysł" ? Człowieku, staraj się czytać ze zrozumieniem, myśl a dopiero potem pisz.

ps.: Znowu się dowiem że obrażam innych na forum. A czym jest insynuowanie czegoś, czego nikt nie napisał ? Wolno tak ?

Czyżby użytkownik z kilkutygodniowym stażem znalazł mędrka, który pisze o tym, czego nigdy nie doznał?
Doprawdy żałosne, gdy użytkownik który zarejestrował się taaaaki czas temu zaczyna nam mówić o tym, co wyczytał w książkach, a w rzeczywistości nie ma pojęcia! Nie wiesz, to się nie odzywaj i nie zabieraj czasu innych!

;)
Hilary

Postautor: sigma » 23 paź 2012, 09:35

Konrad, przekonaj mnie że jest jeszcze sens tu zaglądać.

Pozdrówka
Piotr

sigma

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi