Pytanie do praktyków

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do praktyków

Postautor: Xsenia » 29 gru 2016, 18:20

Pokaż mi spirytystę, który przestrzega przed kontaktami z drugą stroną :) O ile wiem, nie ma takich, bo na kontaktach z drugą stroną opiera się cała wiedza spirytystów. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 29 gru 2016, 20:29

Xsenia pisze:Pokaż mi spirytystę, który przestrzega przed kontaktami z drugą stroną :) O ile wiem, nie ma takich, bo na kontaktach z drugą stroną opiera się cała wiedza spirytystów. :)

A więc ja się zgłoszę!

Aby nie brać takich kontaktów jako zabawy i podchodzić do tego poważnie, mając czyste serce... ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 29 gru 2016, 21:50

Pawełek pisze:Aby nie brać takich kontaktów jako zabawy i podchodzić do tego poważnie, mając czyste serce...

Pawełku ale przecież tych kontaktów nie zabraniasz, ani nie piszesz, że takie kontakty to okultyzm. A poza tym zgadzam sie z tobą, do każdego doświadczenia, każdego badania należy podchodzić z powagą. Ale żaden spirytysta nie zabroni poznawać niepoznanego.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 29 gru 2016, 22:09

Xsenia pisze:
Pawełek pisze:Aby nie brać takich kontaktów jako zabawy i podchodzić do tego poważnie, mając czyste serce...

Pawełku ale przecież tych kontaktów nie zabraniasz, ani nie piszesz, że takie kontakty to okultyzm. A poza tym zgadzam sie z tobą, do każdego doświadczenia, każdego badania należy podchodzić z powagą. Ale żaden spirytysta nie zabroni poznawać niepoznanego.

No to akurat prawda :) Jeśli chcemy poszerzać horyzonty i zwiększać wiedzę za pomocą przekazów to jestem za, jednakże osobiście uważam, że każda taka osoba musi znać chociaż podstawy teorii, żeby nie było niespodzianek czy zbędnych pytań, a przede wszystkim strachu :) Zabieranie się najpierw za praktykę, a później za teorie jest dla mnie niezrozumiałe.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 29 gru 2016, 22:16

Pawełku ależ co ty piszesz?? :)
Większość mediów, które odważyli sie tu ujawnić, pisało, że pierwsze kontakty z duchami miały już w dzieciństwie. A spirytyzm poznały dużo, dużo później. Nie ma reguły, że najpierw teoria, potem praktyka. To nie szkoła Paweł :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 29 gru 2016, 22:22

Xsenia pisze:Pawełku ależ co ty piszesz?? :)
Większość mediów, które odważyli sie tu ujawnić, pisało, że pierwsze kontakty z duchami miały już w dzieciństwie. A spirytyzm poznały dużo, dużo później. Nie ma reguły, że najpierw teoria, potem praktyka. To nie szkoła Paweł :)

Oczywiście, masz rację! Źle się zrozumieliśmy. Jeśli ktoś jest medium, to wiadome, że od dzieciństwa będzie doświadczało takich zjawisk. Mi chodziło natomiast o osoby, które nie mają aż takich zdolności, a chcą jakby "na siłę" wywołać te zjawiska. Chcą same "zadzwonić" na drugą stronę, a nie odwrotnie. Chodzi mi o osoby, które wcześniej nie miały żadnego związku z duchami, a teraz chcą się tym zająć bez żadnego fundamentalnego przygotowania (bo są już w stanie takie zdobyć). Teraz mnie rozumiesz? :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 29 gru 2016, 22:26

Pawle mam do Ciebie małą prośbę :)

Opisz mi cel mediumizmu według Ciebie.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 29 gru 2016, 22:29

Tak, teraz rozumiem. :) Choć uważam, że jeśli ktoś nie widzi, nie czuje duchów, to najwidoczniej nie ma mieć takiego daru i nie ma się co pchać na siłę. :) Ale ty piszesz dokładnie to samo :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 29 gru 2016, 22:38

Jeśli chcemy poszerzać horyzonty i zwiększać wiedzę za pomocą przekazów

Skąd wiemy czy dany przekaz nie jest fałszywy i grany przez ducha?

Ponawiam też moje poprzednie pytanie :)
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 29 gru 2016, 22:40

1Prawda1 pisze:Opisz mi cel mediumizmu według Ciebie.

Myślę, że jednym z celów mediumizmu jest odkupienie grzechów z poprzednich wcieleń, ponieważ taki dar niesie ze sobą dużą odpowiedzialność. Musisz nie tylko pomagać osobom żyjącym tu na ziemi, ale również zagubionym duszą, przez co jesteś narażony na atak z drugiego świata, jak i naszego świata. Kolejnym może być również chęć szybszego rozwoju przez daną jednostkę. I jednym z również ważniejszych powodów według mnie jest zwiększanie wiary w to, że istnieje coś po śmierci, bądź przekazanie danej wiedzy, wiadomości itp.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi