spirytyzm a patriotyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: spirytyzm a patriotyzm

Postautor: Robert » 21 cze 2010, 16:01

Byłem i jestem zadowolony z wyniku wyborów ...szkoda tylko że Olechowski tak słabo wypadł ;/

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: vinitor » 23 cze 2010, 20:01

janurdsk pisze:Byłem i jestem zadowolony z wyniku wyborów ...

Ten zachwyt byłby jeszcze bardziej wymowny przy kompletnym aplauzie podanym w czasie przeszłym, teraźniejszym i przyszłym, czyli byłem, jestem i będę. Czuję niedosyt...
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Sebastian » 03 lip 2010, 19:09

Halo, halo, może by uporządkować ten temat? xD

Zdrowy patriotyzm (tak to nazwijmy) nakłania do poznawania historii kraju i narodu. Człowiek poznaje swoje korzenie, dowiaduje się co go ukształtowało. Zaczyna rozumieć poszczególne wydarzenia, może oszacować przyszłość. Kiedy człowiek poznaje swoje korzenie, potwierdza się jego świadoma tożsamość. To chyba pomaga w rozwoju, prawda?

No ale cóż, w niektórych językach pomiędzy słowem "patriotyzm" a "nacjonalizm" nie ma różnicy ^^
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 28 lip 2010, 19:20

Ostatnio nie moge wyjsc ze zdumienia obserwujac walke polityczna PiS-u i ich pojmowanie patriotyzmu. Te walki pod krzyzem w Warszawie i te napasnie pisowczykow, komisja Macierewicza....cynizm u ludzi siega zenitu...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 28 lip 2010, 20:15

Osobiście uważam,że do tego typu uwag najlepiej nadają się fora polityczne ,których jest cała masa,a może nawet jeszcze więcej...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: vinitor » 29 lip 2010, 08:50

Wikipedia:
Patriotyzm (łac. patrio = ojczyzna, gr. patriates) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar. To wypełnianie obowiązków obywatelskich. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.

A czym to się różni od polityki? Patriotyzm jest silnie z nią związany. Żeby mówić o jedności i wspólnym celu w sensie globalnym, patriotyzm jest temu przeciwny. Patriotyzm dzieli ludzkość na kawałki, podobnie jak to czynią partie czy grupy ludzi o różnych poglądach. Wystarczy zastanowić się nad elementami składowymi patriotyzmu, żeby bez wahania odrzucić go jako nie pasujący do idei spirytyzmu.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: konrad » 18 sie 2010, 14:42

Znalazłem taki oto fragment w książce "Życie po śmierci", którą niedługo wydamy. Pasuje do tego tematu jak ulał :)

Leon Denis pisze:Również ojczyźnie winniśmy serce i krew swoją. Gromadzi ona i przekazuje spuściznę licznych pokoleń, które pracują i cierpią dla wytworzenia cywilizacji, z owoców której korzystamy od urodzenia. Strzeże skarbów duchowych, zdobywanych przez wieki, czuwa nad ich rozwojem i jak szczodra matka rozdziela je równo między wszystkich ludzi. Cała ta święta ojcowizna, nauka, sztuka, prawa, instytucje, ład i swobody, cały ten aparat społeczny, stwarzany myślą i rękami ludzkimi, wszystko, co stanowi bogactwo, wielkość i ducha narodu, jest naszą własnością. Bez ojczyzny, bez cywilizacji, którą nam w spadku przekazuje, bylibyśmy dzikimi. Cokolwiek uczynimy dla niej, nigdy nie wyrównamy jej darów.
Czcijmy pamięć tych, którzy czuwaniem, wysiłkami i poświęceniem przyczyniali się do zgromadzenia i powiększania tego dziedzictwa; niech nam świętą będzie pamięć bohaterów, broniących ojczyzny w godzinie niebezpieczeństwa, tych wszystkich, którzy aż do progu śmierci głosili prawdę, służyli sprawiedliwości i przekazali nam krwią swą okupione swobody i postęp, z których dziś korzystamy!
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 18 sie 2010, 16:11

Też tak sądzę..Muszę mieć tę książkę.. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Hansel » 02 mar 2015, 09:44

Léon Denis kiedy uznał że jego ojczyzna znajduje się w niebezpieczeństwie bo w roku 1870 zaatakowali ją Prusacy jak najbardziej słuzył jej w stopniu podporucznika.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: światowid » 02 mar 2015, 15:52

Nikita pisze:Ostatnio nie moge wyjsc ze zdumienia obserwujac walke polityczna PiS-u i ich pojmowanie patriotyzmu. Te walki pod krzyzem w Warszawie i te napasnie pisowczykow, komisja Macierewicza....cynizm u ludzi siega zenitu...

zgadzam się z Tobą.
Ale u mnie to nie jest zdumienie.
ja odczuwam smutek i przygnębienie, że umysły ludzi są tak pokiereszowane i dają się omamić politykom i księżom.
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi