Zawiłości spirytyzmu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zawiłości spirytyzmu

Postautor: 1Prawda1 » 05 lis 2016, 22:20

Tak, jest jego oznaką.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: 1Prawda1 » 07 lis 2016, 14:39

Pamiętajmy jednak, że życzliwość jest jeno malutkim dodatkiem i nie należy przywiązywać do niej dużej wagi w rozmyślaniu o rozwoju.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Darel » 08 lis 2016, 10:24

Życzliwość jest bardzo istotnym aspektem naszego rozwoju. Przypominam wywiad z Divaldo Franco na ten temat

http://www.portal.spirytyzm.pl/uprzejmosc/
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Darel

Postautor: Mirek » 08 lis 2016, 12:53

1Prawda1 pisze:Pamiętajmy jednak, że życzliwość jest jeno malutkim dodatkiem i nie należy przywiązywać do niej dużej wagi w rozmyślaniu o rozwoju.

Ito ma być prawda? No chyba, że rozwojem nazywasz rozwój w kierunku zła.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pablo diaz » 08 lis 2016, 22:13

Nie sposób się nie zgodzić z Krzysztofem i Darelem .Uprzejmość,życzliwość,serdeczność rodzi się z czystej miłości,tam nie znajdziesz drobiny pychy ,zarozumialstwa ,zazdrości,nieufności czy uczucia urazy.
Człowiek z takimi cechami jest jak ktoś, kogo, serce przekształciło się w boski płomień, który potrafi rozproszyć ciemności ...
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Anka » 09 lis 2016, 22:37

Vinitor widzę do czego dążysz Sama często głęboko rozważam rożne juz nakreślone schematy pod innym kontem. Wspaniałe jest to ze wszyscy jestesmy unikatowi i każdy z nas ta sama rzecz bedzie odbierał inaczej. Uważam ze spojrzenie i przyjrzenie sie pewnym tematom pod innym kontem moze ukazać światło wcześniej nie dostrzegane. Nie sadze ze złe jest analizowanie tematu a tym bardziej dzielenie sie swoimi spostrzezeniami. Tak człowiek sie uczy i zdobywa wiedzę poniekąd. Bardzo miła lektura. Dziekuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Anka

Postautor: Nikita » 10 lis 2016, 09:56

Fajny ten wywiad o uprzejmosci...warto byc uprzejmym na codzien we wlasnej rodzinie, w pracy i na ulicy...gdziekolwiek...nawet jak inni sa nieuprzejmi to reagowac uprzejmoscia...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 1Prawda1 » 10 lis 2016, 10:08

Ito ma być prawda? No chyba, że rozwojem nazywasz rozwój w kierunku zła.

Przestań się spieszyć do krytyki.

Pablo całkowicie się z Tobą nie zgodzę. Czysta miłość to nie jest to czym siebie ''obcy'' ludzie darzą. Myślałem, że ktoś na forum wyłapie o co mi chodzi, a chodziło mi o sztuczne zamazanie tej czystej miłości właśnie tą życzliwością. Co z tego, że ludzie będą do siebie mili itp. a jak przyjdzie co do czego to liczy się tylko ICH syn, ICH córka, ICH matka. To nie jest czysta miłość, Ty Pablo masz wiele miłości w sobie bo to widać, jednak to co napisałeś mija się z prawdą.

I jeszcze raz uwaga dla Mirka - najpierw przemyśl co piszesz, bo nie jest to miłe, kolejny rok czytać zniechęcające moje mądrości posty.

Pozdrawiam was kochani. Bez wyjątku.

PS. Aby być dla mnie uprzejmym, takim miłym - proszę o kontynuowanie rozmowy. Zobaczymy jak się ona zakończy. :)

To co mi jeszcze przyszło na myśl odnośnie tego tematu to takie stwierdzenie: Lepiej kochać prawdziwie w smutku, niż w radości kochać po swojemu.

Kolejna rzecz: Lepiej zabrać się za dobre czyny co do ludzi, hamować krytykę jeśli wiem, że nic nie wiem a nie ''lansować'' się życzliwością - ja tak widzę moralność.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 10 lis 2016, 15:47

1Prawda1 pisze:Lepiej kochać prawdziwie w smutku, niż w radości kochać po swojemu.

Rozwiniesz proszę?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 10 lis 2016, 16:04

Chciałem pokazać tym, że ''suma sumarum'' życzliwość pozostanie zawsze tylko emanacją, cieniem, ładnym ''zapachem wokół człowieka'', lecz nigdy nie będzie to wyższa forma dobra, to jedynie tylko emanacja.

A co do samego cytatu, pewnie, że rozwinę. Chodziło mi o to w sumie co powyżej, tylko w takim głębszym, ciekawszym sensie... że prawdziwa miłość bierze się z serca jak tu piszecie moi drodzy : ) Ale życzliwość zakryje tę miłość jeśli nie będzie ta miłość większa, wzniosła, a skoro życzliwość zakryje prawdę o niej to jest i zawsze będzie jak już chyba trzeci raz piszę - tylko samą emanacją : ). Osobną rzeczą.

Podam wam taki przykład. Człowiek wygrał w lotto i w ogóle szał łał radocha itp. Zawsze był tak gburowaty do ludzi i jak wygrał to wszystkim zaczął mówić dzień dobry, komplementy i w ogóle - czyli mamy krótki dowód tutaj na to, że życzliwość nie ma nic w wspólnego z rozwojem w sensie ''składnika'' rozwoju. Jest to jedynie jakby ''narzędzie'' którym może posłużyć się człowiek, by wytworzyć fajną atmosferę.
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi