2 pytania początkującego

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: 2 pytania początkującego

Postautor: Nangaparbat » 15 lis 2010, 18:00

Przepraszamw takim razie za slowo tozszamosc, po prostu odrobinke mnie dziwi po tylu latach nadal docieka sie kim byl Jezus...

Powiedzmy ze dostalem juz odpowiedz, dziekuje :")

"Im dalej w las tym ciemniej" :")
Nangaparbat

Postautor: sigma » 15 lis 2010, 18:37

Nangaparbat pisze: ... odrobinke mnie dziwi po tylu latach nadal docieka sie kim byl Jezus ...

A kiedy, tak naprawdę, dociekano w krajach gdzie dominował katolicyzm ? Do takich dociekań trzeba umieć czytać, mieć dostęp do Biblii, chcieć dociekać, nie bać się proboszcza (dla mnie to zupełnie niezrozumiałe ale w Polsce niektórzy wciąż się boją proboszcza) ...
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nikita » 15 lis 2010, 18:45

to fakt...he he szczegolnie ojca Rydzyka...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 15 lis 2010, 20:25

W pierwszej kolejności proboszcza. Dlatego że on jest blisko, spotyka się z niektórymi sąsiadami, rozmawia z nimi, nie wiadomo o czym ... Potem oni z kimś rozmawiają ... Moim zdaniem na tym właśnie polega zastraszanie narodu. Ludzie boją się czegoś czego tak naprawdę nie ma.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Voldo » 15 lis 2010, 22:42

Nangaparbat pisze:ok to pdosumowujac...Jezus: Duch doskonaly, istota wyzsza, Oswiecony od urodzenia (w ciele fizycznym), Opiekun ziemi, syn Bozy...

Jezus = dobry Duch i nauczyciel, który podjął się trudów nauczania ludzi. Koniec kropka ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 16 lis 2010, 08:25

Voldo....tak wlasnie jest...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 16 lis 2010, 18:10

:)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 18 lis 2010, 12:00

Ja z mojej strony trójcę świętą postrzegam tak:

1) Jest jeden Bóg, który jest nieskończenie sprawiedliwy i dobry. Taką wizję Boga przedstawia wyłącznie spirytyzm. W innych koncepcjach czy to filozoficznych, czy religijnych Bóg jawi się jako istota mściwa, niesprawiedliwa.

2) Jezus nie jest Bogiem, ale jest Duchem, który przeszedł wszystkie szczeble na drodze ku doskonałości. Jest istotą tak doskonałą, że wiele osób traktuje go jak Boga właśnie. Ponieważ Bóg jest ponad ludzkimi pasjami, za takie traktowanie z pewnością się nie obrazi :D

3) Duch święty to po prostu personifikacja Duchów wyższych, czyli tych najbardziej rozwiniętych moralnie i intelektualnie, które nieustannie nas wspomagają. Niestety nie wiem, czy używane w Biblii słowo "duch" może być interpretowane jako "duchy", ale wiem, że w przypadku niektórych hebrajskich słów tak właśnie jest np. "elohim" słowo oznaczające Boga i używane w Księdze Rodzaju de facto oznacza "bogowie" - jest w liczbie mnogiej. Podobnie słowo "chaim" oznaczające "życie", a tak naprawdę dające się przetłumaczyć jako "życia" (wygląda na słowo w liczbie mnogiej, coś takiego jak u nas "drzwi" albo "okulary")... Biblijne drzewo życia mogłoby więc rozpatrywane jako "drzewo żyć" i nawiązywać do reinkarnacji... Wracając jednak do Ducha świętego - poczytajcie sobie Nowy Testament podmieniając słowo Duch święty na Duchy święte albo Duchy wyższe i wszystko nabierze sensu ;) Duch święty akurat odpowiada bardzo często za zjawiska typowo mediumiczne (mówienie w innych językach znane z Dziejów Apostolskich itp.)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 18 lis 2010, 20:53

Według Koranu trójca Święta to Bóg, Jezus i Maryja - ale islam uważa ten dogmat za herezję.

Taka ciekawostka :)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 18 lis 2010, 23:19

1) Jest jeden Bóg, który jest nieskończenie sprawiedliwy i dobry. Taką wizję Boga przedstawia wyłącznie spirytyzm. W innych koncepcjach czy to filozoficznych, czy religijnych Bóg jawi się jako istota mściwa, niesprawiedliwa.

No bez przesady, na świecie jest kilka tysięcy religii. 8-)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi