Wiara czyni cuda

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wiara czyni cuda

Postautor: Marzyciel » 15 sie 2017, 08:21

OneNight pisze:Teoretycznie mogę opuścić planetę - wystarczy stąd wylecieć statkiem kosmicznym z drugą prędkością kosmiczną - analogie nie mają sensu, bo co ma piernik do wiatraka oprócz ilości liter?

Poza tym, grawitacja jest niezbędna do życia człowieka. Po to ona jest, bo gdyby nie grawitacja, nie byłoby gatunku ludzkiego. Reinkarnacja natomiast jest nie prawem fizyki, a systemem - taki sam system jak na Ziemii, że trzeba chodzić do szkoły, pracować itd.

Teoretycznie możesz też nie cierpieć, wystarczy nie chorować. W jednym masz rację
z tym piernikiem. Między teorią, a praktyką jest wiele słów, które mogą wydawać się
bezużyteczne, ale jednocześnie to wszystko co masz.

Porównywanie reinkarnacji do systemów stworzonych przez człowieka, zaciemnia jej obraz.
Kołu zycia i śmierci bliżej do systemu takiego jak wszechświat niż do szkoły czy pracy.
Takie jest przynajmniej moje zdanie.
Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus.
Awatar użytkownika
Marzyciel

Postautor: Pawełek » 15 sie 2017, 10:02

OneNight pisze:Poza tym, grawitacja jest niezbędna do życia człowieka. Po to ona jest, bo gdyby nie grawitacja, nie byłoby gatunku ludzkiego. Reinkarnacja natomiast jest nie prawem fizyki, a systemem - taki sam system jak na Ziemii, że trzeba chodzić do szkoły, pracować itd.

OneNight, a powiedz mi, kto stworzył grawitację? :) Kto stworzył prawa fizyki? Skoro mamy stwórcę, który stworzył wszechświat, to i prawa fizyki, a skoro jest reinkarnacja to możemy przyjąć, że jest to prawo wszechświata, pomimo że nam to nie pasuje. Tak jak nie możemy walczyć z zasadami fizyki - bo są niezmienne, tak i nie możemy walczyć z reinkarnacją, bo jest prawem wszechświata. W takiej sytuacji jeśli przyjmujemy, że stwórca stworzył wszystko, to prawa fizyki i prawa wszechświata (reinkarnacja m.in.) są na tym samym poziomie. Reinkarnacja jest po prostu czymś naturalnym.

Skoro mówisz, że jakiś staruszek ma sadystyczne popędy i pozwala nam cierpieć z powodu reinkarnacji, to równie dobrze mogę powiedzieć że jest sadystycznym staruszkiem ponieważ cierpimy z powodu prawa grawitacji, bo spadamy i możemy sobie krzywdę zrobić :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Ryszard » 15 sie 2017, 11:54

Prawa fizyki , są niezmienne póki wiemy tyle co nic.
Jeszcze 200 lat po Koperniku, uniwersytety nauczały , że słońce krąży wokół ziemi.
Wiele teoretyków obala wiarę w niezmienność praw, jednak by udowodnić, ze jest inaczej potrzeba wielkich pieniędzy, czyli akceptacji teorii względności przez rządy oraz , co ważniejsze przez dzisiejszych naukowców.

Dlatego by "zrozumieć" świat potrzebna jest wiara, choćby spirytyzm.
Szczęśliwi ci którzy wierzą, mają gotową odpowiedź na wszystko .
Wiara czyni cuda
Nawet gwiazdy płaczą z tym, kto płacze w nocy.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: OneNight » 15 sie 2017, 13:50

OneNight, a powiedz mi, kto stworzył grawitację?

Big Bang.
Tak jak nie możemy walczyć z zasadami fizyki

Cóż, prawa fizyki również mogą ulegać zmianom - w czarnej dziurze na przykład :D
Reinkarnacja jest po prostu czymś naturalnym .

Dla mnie to system.
równie dobrze mogę powiedzieć że jest sadystycznym staruszkiem ponieważ cierpimy z powodu prawa grawitacji, bo spadamy i możemy sobie krzywdę zrobić

Przynajmniej wiesz czemu sobie zrobiłeś krzywdę, bo pamiętasz jak spadłeś. Poza tym, porównanie jest bez sensu. Człowiek nie może żyć bez grawitacji, reinkarnacja wydaje się zbędna do przetrwania. Na upartego, możesz polecieć na IS i już nie masz grawitacji.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 15 sie 2017, 17:43

OneNight pisze:
OneNight, a powiedz mi, kto stworzył grawitację?

Big Bang.

Big Bang który póki co jest nadal teorią. Osobiście zgadzam się z tym modelem powstania wszechświata, jednak musimy wziąć pod uwagę że ktoś to wszystko musiał zainicjować.

OneNight pisze:Cóż, prawa fizyki również mogą ulegać zmianom - w czarnej dziurze na przykład :D

Z tego co się orientuje to raczej jeszcze nie wiemy co się takiego dzieje w czarnej dziurze :) Prócz tego, że wszystko się w niej zapada. I biorąc pod uwagę stan naszej dzisiejszej technologii, raczej się nie dowiemy. Zastanawia mnie jednak jakie według Ciebie następują zmiany praw fizyki w takiej czarnej dziurze.

OneNight pisze:Dla mnie to system.

Okej :)

OneNight pisze:Przynajmniej wiesz czemu sobie zrobiłeś krzywdę, bo pamiętasz jak spadłeś.

No chyba że uderzyłeś głową i masz amnezję :D Nasza niepamięć poprzednich wcieleń na tym etapie rozwoju ma pewien sens, z tego względu że my jako ludzie często lubimy przyklejać innym "etykietki". Jak ktoś siedział w więzieniu za (drastyczne przykłady) morderstwo, kradzież, handel narkotykami to po wyjściu z więzienia to się zanim ciągnie cały czas. Ma problem ze znalezieniem pracy jak i zaufania wśród innych. Jeśli sobie nagrabiłeś w poprzednim wcieleniu, to inni teraz tego nie zobaczą i masz czystą kartę by wszystko naprawić.

OneNight pisze:reinkarnacja wydaje się zbędna do przetrwania.

Przedstawię Ci to inaczej: jak się rodzimy to jesteśmy niemowlakiem, i z czasem nasze ciało rośnie, dojrzewa, stajemy się dorośli. Jest to czymś naturalnym i nie zatrzymasz tego "bo nie". Możesz mówić, że nie chcesz się zestarzeć, że nie chcesz dorosnąć, ale to i tak się stanie i nic z tym nie zrobisz. To rozwój. Tak samo działa reinkarnacja. "Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo".

OneNight pisze:Na upartego, możesz polecieć na IS i już nie masz grawitacji.

Jak to nie? A co trzyma IS na orbicie? :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 15 sie 2017, 18:16

Na IS nie upadniesz.
Uwolnisz ciało od grawitacji.

Twój duch nie zginie, gdy się nie wcielisz, czyli nie można porównywać tego do rzeczy niezbędnych do przetrwania organizmu ludzkiego.

Co do czarnych dziur, to muszę znaleźć książke Hawkinga.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 15 sie 2017, 18:19

Pawełek pisze:
OneNight pisze:Przynajmniej wiesz czemu sobie zrobiłeś krzywdę, bo pamiętasz jak spadłeś.

No chyba że uderzyłeś głową i masz amnezję :D Nasza niepamięć poprzednich wcieleń na tym etapie rozwoju ma pewien sens, z tego względu że my jako ludzie często lubimy przyklejać innym "etykietki". Jak ktoś siedział w więzieniu za (drastyczne przykłady) morderstwo, kradzież, handel narkotykami to po wyjściu z więzienia to się zanim ciągnie cały czas. Ma problem ze znalezieniem pracy jak i zaufania wśród innych. Jeśli sobie nagrabiłeś w poprzednim wcieleniu, to inni teraz tego nie zobaczą i masz czystą kartę by wszystko naprawić.

Myślę, że na tym etapie ewolucyjnym, na jakim jesteśmy, zbyt wiele wiedzy na temat świata duchowego (a więc także naszej przeszłości reinkarnacyjnej) byłoby szkodliwe dla większości mieszkańców Ziemi. Nawet nie tylko dlatego, że ludzie patrzyliby na siebie krzywym okiem. Gdyby ludzie mieli tak łatwy wgląd w rzeczywistość duchową, jak w sferę zmysłową, skutkowałoby to tym, że w jakiejś mierze odwróciliby się od tej ostatniej, nie przykładaliby do niej należnej wagi. Życie materialne, biologiczne i zmysłowe wymaga, by skupiać się na tym co tu i teraz. Co innego wiedza duchowa o osób, które w sposób przemyślany szukają wiedzy o zaświatach i zarazem wiedzy tej naprawdę potrzebują w ramach przebudowy duchowej swojej egzystencji - im nic nie grozi, a wiedza duchowa nada głębię ich codziennym doświadczeniom. Myślę, że właśnie przed takimi osobami odsłania się tajemnica ich poprzednich wcieleń. Z tego samego powodu uważam, że to dobrze, iż rozwinięty mediumizm jest rzeczą wyjątkową, a nie powszechną. W naszej sytuacji to konieczne.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 15 sie 2017, 18:59

OneNight pisze:Twój duch nie zginie, gdy się nie wcielisz, czyli nie można porównywać tego do rzeczy niezbędnych do przetrwania organizmu ludzkiego.

Jak jednego dnia nie pójdziesz do szkoły, też nie umrzesz :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 15 sie 2017, 19:52

Szkoła to system, a mówiłeś że reinkarnacja jest bardziej naturalnym prawem niż systemem. Jeśli w takie filozofowanie chcesz się bawić, to proszę bardzo - nie wszędze edukacja jest obowiązkowa, a wykształcenie można zdobyć na inne sposoby np. nauka w domu. Idea reinkarnacji takich alternatyw nie ma.
"Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo".

Twoje prawo, nie obowiązek.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 15 sie 2017, 20:14

OneNight pisze:Szkoła to system, a mówiłeś że reinkarnacja jest bardziej naturalnym prawem niż systemem. Jeśli w takie filozofowanie chcesz się bawić, to proszę bardzo - nie wszędze edukacja jest obowiązkowa, a wykształcenie można zdobyć na inne sposoby np. nauka w domu. Idea reinkarnacji takich alternatyw nie ma.
"Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo".

Twoje prawo, nie obowiązek.

No dobrze. Podsumowując: ja osobiście chcę się nadal wcielać i zdobywać doświadczenie, jednocześnie się rozwijając :) Jeśli nie będziesz chciał się wcielić, to się nie wcielisz, ale myślę że prędzej czy później zaczniesz się nad tym zastanawiać :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi