Jak odróżnić medium od schizofrenika?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak odróżnić medium od schizofrenika?

Postautor: neuron » 14 gru 2016, 21:47

John Nasch też był chory ale wszyscy korzystamy z tego co odkrył będąc chorym właśnie

Nietzsche był szalony wręcz i to nie jest tajemnica ...

takich przykładów można by mnożyć , więcej i więcej

soldado pisze:W przeciwnym wypadku: skąd osoba rzekomo chora, zna tyle szczegółów na temat danej sytuacji? I tak dalej.

no skąd ?

jak rozpoznac to czy jest chory czy nie
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: soldado » 14 gru 2016, 21:50

neuron pisze:John Nasch też był chory ale wszyscy korzystamy z tego co odkrył będąc chorym właśnie

Nietzsche był szalony wręcz i to nie jest tajemnica ...

takich przykładów można by mnożyć , więcej i więcej

soldado pisze:W przeciwnym wypadku: skąd osoba rzekomo chora, zna tyle szczegółów na temat danej sytuacji? I tak dalej.

no skąd ?

jak rozpoznac to czy jest chory czy nie

Na tej samej zasadzie bardzo często szaleństwo idzie w parze z geniuszem :)
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: neuron » 14 gru 2016, 21:51

hmm
Ostatnio zmieniony 14 gru 2016, 21:52 przez neuron, łącznie zmieniany 1 raz

neuron

Postautor: neuron » 14 gru 2016, 21:52

soldado pisze:bardzo często szaleństwo idzie w parze z geniuszem

no to wracamy do pnkt wyjścia , jak odróżnić szaleństwo od geniuszu

neuron

Postautor: danut » 14 gru 2016, 22:07

neuron pisze:
danut pisze:Mózg odbiera świadomość

sugerujesz ze świadomość znajduje się poza nami ??

pochodzi z zewnątrz ? a mózg tylko ją odbiera? no co Ty

jak miałoby to niby działać ??

a co z całą resztą ??

danut pisze:gdy przestaje pracować/umiera, no to nie może być już świadomy

nie może już być swiadomy , więc jak w końcu ?

Wyobraź to sobie tak, jak grę holograficzną, do której dopisujesz siebie i z nią się zespalasz. Masz tam do spełnienia zadania, musisz wyćwiczyć to co potem wykorzystasz, rozwijać świadomość, ale najpierw musisz stworzyć siebie jako postać do tej gry i korzystasz w tym celu już z tego środowiska, - tła obrazu, z niego się sklejasz, bo inaczej mógłbyś tę grę tylko oglądać, a nie brać w niej udział. Oczywistością zatem się staje, że to co wykorzystałeś do swojego tu zaistnienia musisz tu zostawić, ono znowu zamieni się w proch i w tło, z którego powstaną innego życia obrazy. Jest inna głębsza rzeczywistość, z której się wyłaniamy, ona tym kieruje.
danut

Postautor: danut » 14 gru 2016, 22:14

neuron pisze:
soldado pisze:bardzo często szaleństwo idzie w parze z geniuszem

no to wracamy do pnkt wyjścia , jak odróżnić szaleństwo od geniuszu

Geniusz ma kontrolę nad swoim szaleństwem umie logicznie łączyć i odbierać czysto informacje. Rozumuje. Analizuje. Szaleńcem zaś rządzą te informacje jak chcą, a on nie umie ich logicznie skleić, ani odnaleźć ich wartości, odróżnić prawdy od fałszu, omamu od rzeczywistości, itp. dla niego wszystko jest jednym. To dlatego tak bardzo charakterystyczne dla psychoz są histeria, niebywały strach, obłęd naszpikowany emocją, agresja, nieadekwatne do sytuacji zachowania, brak samokontroli, chaos.
danut

Postautor: Pablo diaz » 14 gru 2016, 22:19

czarnyMag pisze:Takie pytanie do Was - bo to dużo zmienia :)

Warto zapoznać się z dziełami spirytystycznymi ,jest bardzo dużo wiedzy na ten temat .

Choć medium przedstawiają różne zaburzenia psychiczne ,to raczej są zdrowsi niż populacja ogólna.
Prawdą jest ,że medium podobnie jak schizofrenicy dość często są produktem wpływu duchów niższych,przez to są mylone.

Warto wiedzieć,że stan zaburzenia ,który przedstawiają schizofrenicy jest wynikiem poczucia winy ,to błędy z przeszłości zapisanego w perispirycie (ciele duchwym)Wielu schizofreników to osoby ,które zniszczyły swoją jażń przez samobójstwo lub odebrali życie innym.
Manifestacja schizofreni często jest odmienna,zauważyłem,że schizofrenicy:
mówią dużo o Bogu są bardzo wierzący
jedna Pani opowiadała mi ,że widziała dwa razy Jezusa (nazwała Go Bogiem jest wiary katolickiej)
mają silne lęki ,strach
w chwilach górnego zaburzenia chowają noże,ostre narzędzia,uciekają w nieznane
mówią,że ktos ich prześladuje i chce zabić,mają skłonności do morderstwać np. kogoś z rodziny ,lub popełnienia samobójstwa,zdarza się,że trują się... Z mediumizmem (niewyedukowanym) ma dużo wspólego ,ale z typowym medium już mało .
Dzięki spirytystycznemu leczeniu duchowemu ( uwolnieniu od opętańczych duchów,fluidoterapii,wody fluidycznej ,modlitwy i pracy na rzecz bliźnich)wielu ze schizofreników odzyskało psychiczne zdrowie.

W wywiadzie z 1985r. Chico Xavier wspomina o zaburzeniu schizofrenicznym od min.30 :00
https://www.youtube.com/watch?v=KcVmIXDY7YM
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Re: Jak odróżnić medium od schizofrenika??

Postautor: OneNight » 14 gru 2016, 22:46

czarnyMag pisze:
neuron pisze:
czarnyMag pisze:Ale drogi Forumowiczu - schizofrenik według mnie widzi zarówno duchy jak i ufki (kosmitów) i w jednymi i z drugimi rozmawia.
Mylę się?

nie wiem , może się mylisz a może i nie , co ma jedno do drugiego ??

pytanie nie brzmi co widzi schizofrenik i z kim rozmawia tylko co tu się wyprawia się .......gdzie góra a gdzie dół , co jest bardziej realne , teraz tu czy teraz ..tam

kto to wie co widzi i z kim rozmawia człowiek w psychozie bo chyba to miałeś na myśli , no i teraz kwestia jakie podłoże ma ta psychoza ....czym jest ? skad się bierze?

bo jesli tak podejść do sprawy to wszyscy tutaj ,równo jak jeden mamy psychoze :)

Bo widzisz drogi Forumowiczu - opowiedziałem się w dyskusji na temat schizofrenii po stronie chorych na tę dolegliwość - i zostałem skarcony w LD przez mego "Świetlistego" :) że nie mam racji :) i widzisz - nie miałem racji! Ale ja pytam forumowiczów tego Forum (a w tym Ciebie) - jak to jest?!

Świetlisty we śnie to przewodnik senny. Jest to bardzo rzadkie zjawisko, ale żebyś nie popadł w pychę muszę Ci powiedzieć, że też go spotkałem. Twój coś chyba za dużo gada, bo przewodnik senny powinien jedynie Ci pomagać w kontroli nad snami i odzyskiwaniu w nich świadomości, a nie dyskutować o Twoich poglądach. Nie wiadomo czym on dokładnie jest, ale zna się na umyśle lepiej niż my, więc jeśli mówi że nie masz racji, to jej nie masz i nie dyskutuj z nim :D

Co do mediumizmu się nie wypowiem. Raz mi się niby coś udało naskrobać, ale podejrzewam, że to zwykły wymysł mojej podświadomości. Potrafiłem 10 razy napisać to samo imię identycznym charakterem pisma - prawie bazgroły, ale kropka w kropkę takie same, niczym podpis albo autograf. Mózg potrafi wiele rzeczy. Wielozadaniowość to bzdura - możesz skupić się jedynie na 1 rzeczy jednocześnie. Jeśli będziesz próbował pisać i czytać coś równocześnie, to podświadomość przejmie kontrolę nad ręką. Przykładem jest szczotkowanie zębów - podczas tej czynności możesz sprawdzać fb na telefonie, bo ręka będzie szczotkować bez Twojej świadomej ingerencji. Na tym polega fenomen mediumizmu, który się celowo wywołuje - tzw. kontakty na życzenie.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: neuron » 14 gru 2016, 23:14

OneNight pisze:Mózg potrafi wiele rzeczy

OneNight pisze:Wielozadaniowość to bzdura - możesz skupić się jedynie na 1 rzeczy jednocześnie.

przykład z mojego podwórka

świadomie ogarniam to wszystko i do tego w trakcie wspólnego grania na żywo oglądam stream w tv ;)
Załączniki
14915644_1169174343152041_4238459560091876583_n.jpg
14915644_1169174343152041_4238459560091876583_n.jpg (125.02 KiB) Przeglądany 5695 razy

neuron

Postautor: OneNight » 14 gru 2016, 23:18

Chodziło mi o to, że część naszych czynności przejmuje podświadomość. Gdybyś grał po raz 1, to nie byłbyś w stanie tego tak łatwo ogarnąć. Może Ci się jedynie wydawać, że robisz to świadomie, ale nauki nie oszukasz - ja sobie tego nie wymyśliłem.
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi