Dyskusje różne, aktualne wydarzenia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Dyskusje różne, aktualne wydarzenia

Postautor: Nikita » 06 sie 2016, 16:07

Mlode dusze to ludzie robiacy kariere i myslacy materialnie a tacy Maja gdzies rozwoj duchowy...rozwoj duchowy zaczyna sie od dusz dojrzalych i starych....wtedy dusza jest na tyle dojrzala, ze robienie kariery po trupach ja juz nie interesuje...Sa rozne sciezki...jedni beda pomagac innmym a inni beda robic medytacje....medytacja wycisza umysl wiec jest jak najbardziej pozytywna....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 06 sie 2016, 16:08

Zreszta jedno nie wyklucza drugiego...wsrod moich znajomych ci, ktorzy medytuja tez pomagaja innym...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: odnowa » 06 sie 2016, 16:33

Medytacja czy rozwój duchowy nie czyni nikogo lepszym. To co ktoś robi dla społeczeństwa czyni go lepszym bądź gorszym. Jestem hipokrytą bo nic nie robię, nie medytuję, nie pracuję, nie pomagam innym :lol:
odnowa

Postautor: Pawełek » 06 sie 2016, 16:57

odnowa pisze:Medytacja czy rozwój duchowy nie czyni nikogo lepszym.

Skąd ten wniosek?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: odnowa » 06 sie 2016, 17:13

Pawełek pisze:
odnowa pisze:Medytacja czy rozwój duchowy nie czyni nikogo lepszym.

Skąd ten wniosek?

Przez pewien czas medytowałem i starałem się rozwijać duchowo i doszedłem do wniosku że nie czyni to mnie lepszym wobec osób które nie czynią tego co ja. Dwukrotnie osiągałem nieco głębsze stany medytacyjne, wypełnione radością i euforią że myślałem nawet iż jest to oświecenie (nie było to oświecenie, nie pozbyłem się do końca swego cierpienia ani ludzkich bolączek).
Chodzi mi o to, że nie lubię gdy ludzie rozwijający się duchowo uważają siebie za lepszych, za wybrańców czy kogo tam jeszcze.
odnowa

Postautor: Pawełek » 06 sie 2016, 17:39

odnowa pisze:Chodzi mi o to, że nie lubię gdy ludzie rozwijający się duchowo uważają siebie za lepszych, za wybrańców czy kogo tam jeszcze.

Jeśli są takie osoby to raczej nie sądzę by naprawdę się rozwijały ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 06 sie 2016, 18:08

Ja sie nie uwazam za lepsza ale widze pozytywne efekty medytacji bo moj umysl jest spokojniejszy....Ten kto sie wywyzsza widocznie wpada w pulapke ego...Nie oceniaj czegos tylko dlatego, ze Tobie nie wyszlo...innym medytacja duzo pomaga...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: OneNight » 06 sie 2016, 21:06

Nikita, w Twoich ostatnich postach często pojawia się słowo "młode dusze". Ja odnosze wrażenie, że to narzekanie typu "to wszystko ich wina".
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Nikita » 06 sie 2016, 21:21

OneNight ostatnio duzo czytalam na ten temat i dlatego o tym pisze...poprostu latwiej jest mi zrozumiec dlaczego na swiecie tyle zla i cierpienia...gdyby bylo wiecej dusz starych nie byloby wojen ale narazie nasz swiat zamieszuje wiecej dusz mlodych i troxhe dzieciecych...a te najbardziej rozrabiaja. Stare dusze tez byly kiedys mlode i tez rozrabialy...a teraz splacaja dlugi karmiczne...Takze ja nie oceniam tych mlodych dusz ale szukam wytlumaczenia....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: odnowa » 07 sie 2016, 14:56

Nikito, gdzie napisałem że mi "nie wyszło"? Mam inne podejście do medytacji, nie traktuję jej jako celu, ale środka do osiągnięcia większego celu jakim jest oświecenie. Nie jest to praca na jedno wcielenie, ale na niezliczoną ilość... W każdym razie w tym wcieleniu rozpocząłem już swoją pracę - przyjąłem schronienie u buddyjskiego mnicha, dostałem imię karmiczne. Co z tego wyjdzie? Oby dobro...
odnowa

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi