Planowa deinkarnacja a zdrowy tryb życia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Planowa deinkarnacja a zdrowy tryb życia

Postautor: kalatala » 22 sty 2015, 11:52

Mirku, mnie też to podejście nieco zdziwiło, ale jeśli studentce tak pasuje, to się kłócić nie będę :-) W każdym razie zadaje ciekawe pytania :-) Prowadzimy powolutku rozmowę na FB.

Poproszę Konrada o zrobienie ankiety na temat diety wśród spirytystów. Wiedziałam, że stosunkowo wiele osób z nas nie jada mięsa, ale chyba więcej, niz myślałam.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 22 sty 2015, 12:20

kalatala pisze:Mirku, mnie też to podejście nieco zdziwiło, ale jeśli studentce tak pasuje, to się kłócić nie będę :-) W każdym razie zadaje ciekawe pytania :-) Prowadzimy powolutku rozmowę na FB.

Poproszę Konrada o zrobienie ankiety na temat diety wśród spirytystów. Wiedziałam, że stosunkowo wiele osób z nas nie jada mięsa, ale chyba więcej, niz myślałam.

Jeśli interesuje ją kontekst historyczny, mogłaby sięgnąć do przedwojennych periodyków spirytualistycznych (dostępne w cyfrowej bibliotece śląskiej), np. "Hejnału", gdzie dość szeroko propagowano dietę jarską.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 22 sty 2015, 18:07

W dzisiejszych czasach bycie wegetarianinem jest bardzo ryzykowne i kosztowne.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 23 sty 2015, 18:59

kalatala pisze:Poproszę Konrada o zrobienie ankiety na temat diety wśród spirytystów. Wiedziałam, że stosunkowo wiele osób z nas nie jada mięsa, ale chyba więcej, niz myślałam.

Kalatala nie rozpędzaj się :) Ogólny odsetek wegetarian wśród ludzi, to tylko 4% i nie przypuszczam by wśród spirytystów było ich jakoś znacząco więcej. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: kalatala » 23 sty 2015, 23:35

W tym momencie mamy 27 %, czyli ZNACZNIE więcej.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Arronax » 24 sty 2015, 11:13

Jest wiele rodzajów białka pochodzącego od zwierząt, nie warto się wszystkiego pozbywać. Ja np. jestem, bardzo aktywny fizycznie, dla mnie przejście na wegetarianizm wiązałoby się z pewnym spadkiem wydolności. A np. nie jem prawie wieprzowiny, zawsze coś. Można to zastąpić rybami, jajkami, które są bardzo zdrowe.

Temat rzeka ale warty uwagi. W końcu zdrowe jedzenie = zdrowe życie.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Mirek » 24 sty 2015, 16:05

W gęsiej wątróbce jest więcej witaminy C niż w cytrynie. Jest też dużo witaminy K2 odpowiedzialnej za delegację wapna aby trafiało do kości i zębów. W roślinach jest jej sladowa ilość. Poza tym witaminy najlepiej wchłaniane są z tłuszczami zwierzęcymi.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: kalatala » 26 sty 2015, 13:13

Istnieje wielu sportowców, którzy po przejściu na weganizm zaczęli osiągać lepsze wyniki. Poza tym cytryna jako źródło witaminy C jest przereklamowana, znacznie więcej wit. C ma np. szpinak. W pożywieniu roślinnym można znaleźć absolutnie wszystko, czego człowiek potrzebuje, łącznie z witaminą B12. Twierdzenie inaczej jest ślepym powtarzaniem propagandy przemysłu mięsnego i farmaceutycznego.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 26 sty 2015, 13:16

Witaminy bez minerałów są bezużyteczne. Nasze gleby są mocno wyjałowione więc zjadanie samych roślin nie jest wstanie dostarczyć nam pierwiastków śladowych w dawkach dziennych wymaganych do zdrowego funkcjonowania.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 26 sty 2015, 15:55

kalatala pisze:Twierdzenie inaczej jest ślepym powtarzaniem propagandy przemysłu mięsnego i farmaceutycznego.

No ja słucham raczej swojego żołądka, a nie reklam :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi