Bog

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Bog

Postautor: forrest » 16 mar 2012, 21:29

Nikita pisze:Calkowicie zgadzam sie z Atalia...ja takze tenduje w te strone aby nie uosabiac Boga ze starszym panem z broda ale jako Cos ukrytego, cos co jest istota rzeczy...niesamowita inteligencja, ktora stoi za kazdym mozliwym zdarzeniem, zyciem i dzialaniem....niesamowita Milosc itd. My naszym rozumem nie ogarniemy Boga ale sa na Ziemi i byli oswieceni lub mistycy, ktorzy wlasnie w ten sposob Boga opisuja...jako ocean milosci, swiatlosci....

Czyli jest to "ocean" materii wykazującej pewne tendencje do organizowania się, a nie Istota myśląca? Nie jestem fizykiem, ale widziałem parę skrajnych absurdów, w całości będących ezoterycznym bełkotem – chyba najbardziej modnym od pewnego czasu jest film z króliczą norą w tytule. Z uporem będę powtarzał – jeżeli ktoś chce zrozumieć podstawy mechaniki kwantowej, to niech dokładnie prześledzi tok rozumowania zawarty w trzech tomach "Lectures on quantum mechanics" Englerta. Ta książka nie jest wolna od błędów – wiem to od pewnego fizyka z IFT na Hożej – ale jest bardzo przystępnie napisana (nawet ja jestem w stanie zrozumieć, o co w niej chodzi). No i – w przeciwieństwie do wspomnianego filmu – nie ma w niej majaczenia... .
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: atalia » 16 mar 2012, 22:13

Filmu,o którym piszesz,nie oglądałam,a wiedze o fizyce kwantowej (nie jestem przecież fizykiem)zaczerpnęłam z kilku ksiażek poważnych zdaje się naukowców,m.in.Richarda Feynmana.I to by było na tyle...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 16 mar 2012, 22:21

I za pozwoleniem,sama jestem przeciwniczką wszelakich newageowo-ezoterycznych bajdurzeń,o ile oczywiscie myśli róznych mistyków Wschodu i Zachodu(szczególnie Mistrz Eckhart oraz św.Jan od Krzyża)nie zaliczymy w poczet w/w.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: oran » 16 mar 2012, 22:23

Opisanie pojęcia Boga jest nie porozumieniem w żaden sposób nie da się przyjąć jakichkolwiek odnośników słów opisujących wyobrażeń zupełny brak danych.
Możemy jedynie na podstawie książek próbować, ale przecież nie wiemy czy kto kol wiek ma rację czy choćby zbliżenie do rzeczywistości Boga Absolutu Praprzyczyny Pierwszego Stwórcy.
Pomyślcie jak na przestrzeni wieków historii w różny sposób próbowano, ale przecież świadomość ewoluuje i człowiek rozszerza swoją wiedzę i gdy opisywano Boga, że przechadzał się po ogrodzie w wyobrażeniach był On podobny do człowieka a jak mi się wydaje tak być nie może.
Człowiek na swój sposób myślenia wyraził Boga w jakichś dla siebie zrozumiałych ramach, co wydaje się właśnie nie logiczne, bo przecież taka Istota nie może rozumować w tak bardzo ograniczony sposób jak właśnie ten pyłek w przestrzeni bezkresnej, jakim jest człowiek….
Wiecie, co kol wiek by nie napisać to i tak wszystko jest dalekie od opisu czegoś nie opisywalnego…………..
Też wydaje mi się, że Bóg to nie osoba a raczej coś o wiele bardziej złożonego….
Czy Bóg stworzył wszechświat całą przestrzeń? To zanim to stworzył gdzie był?
Nie wiem czy w ogóle istnieje odpowiedz! Wiem za to, że nie wiem ………
Wszystkich Was Pozdrawiam.
oran

Postautor: atalia » 16 mar 2012, 23:01

Właśnie,ludzie(szczególnie Zachodu) chcieliby wepchnąć Boga w jakies ramki,uporządkować,opisać,przylepić etykietkę,a przecież nie mozna słowami opisać nieopisywalne i poznać niepoznawalne..zajrzyj do poczty... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 17 mar 2012, 09:51

Ja bym powiedział po kolei, ludzkość jeszcze nic nie wie tak na prawdę, a chce poznać najtrudniejsze zjawiska, jak nawet wyższe duchy nie do końca rozumieją istotę Boga i to jak powstają duchy.

To tak jak byście wzięli dziecko które dopiero uczy się dodawać, dali mu podręcznik do powiedzmy Algebry lub Trygonometrii i powiedzieć by się nauczyło rozwiązywać takie działania. Jak myślicie ilu z nich wykonało by je, a ilu wykonało by je prawidłowo.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 17 mar 2012, 11:46

No właśnie...całkowicie zgadza się to z tym,co napisałam powyżej.

Jednak moje pojmowanie Boga jakoś tak "samoczynnie"ciaży w kierunku Boga -Kosmosu.Cóz na to poradzę,poglądy te same sobie przyszły,choć nikt ich specjalnie nie zapraszał.
Na pewno znaczny wpływ na to wywarły moje trzy osobiste doswiadczenia "nieoddzielenia",a dopiero później lektury.
I pomyśleć,że jeszcze niedawno gotowa byłam bronić dualizmu wlasną piersią,tak wygodny,logiczny i racjonalny mi się wydawał.
Dualizm ze swym duchem racjonalizmu zachodniego swietnie pasuje do klasycznej ,uporzadkowanej fizyki newtonowskiej,natomiast pojęcie Jedni wspólgra ze schizofrenicznym szaleństwem mechaniki kwantowej.Jak okreslił to jeden z wielkich fizyków,niestety nie pamiętam kto : "jeśli wydaje ci sie,ze rozumiesz mechanikę kwantową,znaczy,ze jej nie rozumiesz".
I jeszcze raz przytoczę wypowiedź Nielsa Bohra wygłoszoną na jakiejs konferencji,bo moze nie wszyscy ją znają:"Wszyscy zgadzamy się,że pańska hipoteza jest szalona.Ale czy wystarczająco?"
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: forrest » 17 mar 2012, 17:05

Co to jest "schizofreniczne szaleństwo mechaniki kwantowej"? Co rozumiesz przez "dualizm"?
Wykładu Feynmana nie znam; słyszałem tylko, że zastosował rachunek wariacyjny do modelowania zjawisk mechaniki kwantowej.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: atalia » 17 mar 2012, 21:02

Użyłam tu pewnej metafory a miałam na mysli głownie zasadę nieoznaczonosci Heisenberga i wiażący się z tym pojęciem dualizm korpuskularno-falowy.

Natomiast jeśli chodzi o dualizm w religii,chodzi o ścieranie się przeciwieństw- duch vs materia,dobro vs zło,światło vs ciemnosć,etc.

A o matematyce mi nie wspominaj,bo się kompletnie na tym nie znam i w kwestiach wzorów matematycznych muszę wierzyć naukowcom na słowo. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 17 mar 2012, 21:32

forrest pisze:rachunek wariacyjny do modelowania zjawisk mechaniki kwantowej.

:shock:
Czuję się głupi :lol:
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi