cthulhu87 pisze:Dlaczego? Odpowiedź znajdziemy w dziejach średniowiecza. Wspomnijmy choćby niszczenie herezji przy pomocy siły i procesy czarownic - teologowie uważali, że heretycy zasługują na śmierć, a herezja jest najgorszym złem, albowiem naruszają na szwank nie tyle życie doczesne (jak zbójcy czy pospolici mordercy), co życie wieczne swoich ofiar.

cthulhu87 pisze:Rozsądek podpowiada jednak, że grzech wobec Boga powinien być mniej istotny niż wobec ludzi.
...
Oczywiście współczesny człowiek potraktuje ten tok rozumowania jako stek bzdur, poza tym koncepcja Boga, który byłby istotą wyczuloną na tego rodzaju ludzkie słabości, jak wymienione w postach wyżej, jest naprawdę śmieszna i dziecinna
Będziesz miłował Pana Boga swego z całego serca swego, z całej duszy swojej i ze wszystkich sił swoich, a bliźniego swego jak siebie samego.
stefan12 pisze:Będziesz miłował Pana Boga swego z całego serca swego, z całej duszy swojej i ze wszystkich sił swoich, a bliźniego swego jak siebie samego.
To doskonale obrazuje hierarchię jaką powinniśmy się kierować w odniesieniu do Boga i ludzi.
Mk 12,28b-34 pisze:Jeden z uczonych w Piśmie zbliżył się do Jezusa i zapytał Go: Które jest pierwsze ze wszystkich przykazań? Jezus odpowiedział: Pierwsze jest: Słuchaj, Izraelu, Pan Bóg nasz, Pan jest jeden. Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych. Rzekł Mu uczony w Piśmie: Bardzo dobrze, Nauczycielu, słusznieś powiedział, bo Jeden jest i nie ma innego prócz Niego. Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Jezus widząc, że rozumnie odpowiedział, rzekł do niego: Niedaleko jesteś od królestwa Bożego. I nikt już nie odważył się więcej Go pytać.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości