Czy mozemy nasze cierpienie ofiarowac za zmarlych ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy mozemy nasze cierpienie ofiarowac za zmarlych ?

Postautor: fruwla » 25 maja 2015, 15:28

Xsenia pisze:Hmm, po prostu nie chcę żyć wiecznie. Dla mnie śmierć będzie nagrodą za wypełnienie zadania życiowego :) Nagrodą, a nie karą :) Ale wiem, ze odbieram śmierć inaczej niż większość ludzi. Większość ludzi unika śmierci i chce jak najdłużej żyć. I nie boję się inkarnować ponownie. To następna szansa na naprawienie błędów z tego życia, więc dlaczego miałabym się bać następnych szans? :) Szczerze mówiąc już nie mogę się doczekać następnej inkarnacji :)

Fascynujace podejscie.
Wyglada na to, jakbys odrabiala panszczyzne zamiast zyc pelnia zycia.
A z drugiej strony z ta 60 to moze i masz racje.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Mirek » 25 maja 2015, 16:52

Frula, Xsenia żyje bardzo intensywnie i niewiele ma czasu tak naprawdę dla siebie. Myślę, że jak dzieci jej się usamodzielnią, to zacznie dbać o siebie, a nie tylko o innych. Gdy tak intensywnie się żyje, to człowiek się szybko starzeje. Pewnie Xsenia boi się, że się szybko wypali i już nic ją może nie cieszyć. To są moje spostrzeżenia.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: fruwla » 25 maja 2015, 17:33

Tak, intensywne zycie powoduje szybsze wypalenie.
Tez mam za soba okres bardzo intensywnego zycia. Po tym wszystkim zmienilam priortety, teraz cenie sobie bardziej wyciszenie, kontakt z natura i moje magiczne chwile.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Xsenia » 26 maja 2015, 06:56

fruwla pisze:Wyglada na to, jakbys odrabiala panszczyzne zamiast zyc pelnia zycia.

:lol: :lol: :lol: Trafiłaś w sam środek :D
Nie mogę żyć tak jakbym chciała, bo po moich własnych decyzjach mam zobowiązania, których nie mogę uniknąć. I nie uniknę ich do końca życia. :) Nie jest tak, że żałuję, że podjęłam takie, a nie inne decyzje. Tak się po prostu stało, pogodziłam się z tym, i staram się żyć najlepiej jak się da, dla moich bliskich też. :) Ale o większości marzeń musiałam zapomnieć. I dlatego mam nadzieję na ich realizację w następnym życiu :) W następnym życiu chciałabym też naprawić te błędy, które popełniłam w tym i już nie mam szans ich naprawić. Gryzą mnie i nie dają spokoju, a z ich naprawieniem muszę czekać do czasu po śmierci. Jak wiec widzisz, nie boje się śmierci i czekam na nią z utęsknieniem :)

Mirek pisze:Pewnie Xsenia boi się, że się szybko wypali i już nic ją może nie cieszyć.

To też nie tak Mirku :) Potrafię się cieszyć z różnych rzeczy, drobnych też. I nie boję się wypalenia :D Bóg zrzuca na mnie tylko to z czym sobie sama poradzę, więc wypalenie mi nie grozi :) I czasem wyrywam z życia choć godzinkę dla siebie, także nie ma tak źle. :)

fruwla pisze:Po tym wszystkim zmienilam priortety, teraz cenie sobie bardziej wyciszenie, kontakt z natura i moje magiczne chwile.

OOO to to. Doceniam każdą najmniejszą chwilę w ciszy i w kontakcie z naturą (nawet gdy sarenka mi wyskakuje przed maską samochodu, cudem nie rozjechałam ;) ).

A wracając do tematu: nie wydaje mi się by można było ofiarować nasze cierpienie za zmarłych. Cierpimy po to by odpokutować błędy poprzedniego życia, albo po to by rozwinąć się duchowo. Nie można więc cierpienia przekazać. Nie można też cierpieć dodatkowo, bo to bez sensu. Nie można szkodzić samemu sobie, nawet jakbyśmy tego bardzo chcieli.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 17 lip 2015, 18:16

Luperci Faviani pisze:Piłat skazał Jezusa, ponieważ uległ presji żydów - nie miał żadnych argumentów przeciw, gdyż Jezus milczał. Trudno jest to ocenić z naszego ludzkiego punktu widzenia, ale na pierwszy rzut oka - według mnie - wygląda na to, że śmierć przez ukrzyżowanie stanowiła część planu. Z drugiej strony, wielu zwykłych ludzi wielokrotnie w historii poświęciło się dla idei. Myślę też, że Ewangelie nie zawierają wszystkiego i być może nie są nam znane niektóre fakty, które mogłyby wiele wyjaśnić. Na szczęście najistotniejsze pozostało - Jego nauki.

http://historia.focus.pl/archeologia/dl ... ezusa-1220
http://historia.focus.pl/archeologia/dl ... 0?strona=2
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi