Kara Śmierci

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kara Śmierci

Postautor: Belial71 » 12 paź 2012, 14:23

Jakoś kara w przyszłym wcieleniu do mnie nie przemawia . To na to wychodzi że ja teraz ponoszę karę za coś co zrobiłem w jakimś hipotetycznym poprzednim wcieleniu bo nie chodzę od lipca. To co to za kara jak nie wiem za co ?
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: nuta » 12 paź 2012, 14:26

Do mnie też,toż to kolejna obiecanka na wytłumaczenie terazniejszych cierpień i nadzieję,że kiedyś będzie lepiej ...... w końcu okaże się, że ofiara zasłużyła na śmierć,bo w poprzednim wcieleniu coś nawywijała
nuta

Postautor: Belial71 » 12 paź 2012, 14:29

Jak już kiedyś pisałem poprzednie wcielenia , wolna wola od Boga dlatego tak się dzieje na świecie a nie inaczej są to wg mnie wygodne wyjaśnienia złych rzeczy które się dzieją przez ludzi wierzących że Bóg jest samą miłością i dobrocią.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: methyl » 12 paź 2012, 14:31

Belial71 pisze:To jaka Waszym zdaniem jest sprawiedliwa kara za pozbawienie kogoś życia

Taka o jakiej mówi spirytyzm.
W kolejnych żywotach Duch, który dopuścił sie przewinień będzie musiał doświadczyć na sobie samym jakie są konsekwencje czynów, których był źródłem.
I to jest sprawiedliwość.
Wy mówicie o zemście :)
Miejcie więcej wiary w zamysły Boże, pewnych rzeczy z naszej "niskiej" pozycji jeszcze nie widzimy ale one istnieją, tworzą ład i harmonię dla nas jeszcze niedostrzegalną.
Kropka.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Belial71 » 12 paź 2012, 14:34

Dlaczego o zemście ? Złodziej jak ukradnie idzie do więzienia to też zemsta ? Zabójca jak odbiera życie powinien je stracić bo żadna inna kara nie jest tu adekwatna to czynu.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: nuta » 12 paź 2012, 14:35

Methyl,ale to o czym piszesz opiera się na wierze,nie ma pewności że tak jest

wyobraź sobie sytuację gdzie dwoch kolesi morduje bestialsko psa i co robisz ? wchodzisz z nimi w dyskusję czy dajesz się ponieść emocjom i ratujesz zwierzaka ? ja robię wszystko,by uwolnić zwierzaka i skopać tyłki kolesiom,nie wchodzę w zadne gadki i daję się ponieść emocjom. Czy to jest naganne ? przecież spieszę na ratunek

Trzeba wziąć po uwagę,że są ludzie i taborety, i czasami trzeba uciąć nogi przy samej d...,by kolesiowi więcej nie odbiło,niektórych nie da się zresocjalizować,niestety.Trzeba karać adekwatnie do winy
nuta

Postautor: Nikita » 12 paź 2012, 14:51

Oczywiscie,ze trzeba zareagowac gdy inni kogos krzywdza...ale nie nalezy sie na oprawcy wyzywac....pedofil gdy trafi do wiezienia to podejrzewam, ze wspolwiezniowie zrobia mu dokladnie to samo co on robil innym....klawisze jak i wiezniowie chyba najbardziej nie lubia gwalcicieli i pedofilow. Nie sadze aby w wiezieniu byl taki miod....

My takze dopuscilismy sie w przeszlosci mase brzydkich rzeczy wiec dlaczego mielibysmy sadzic innych? Dusza dojrzewa powoli i rozwija sie...Czasami jest sie ofiara a czasami katem...az sie wkoncu czlowiek z tego kola wyzwoli.... ;)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: nuta » 12 paź 2012, 15:40

Nikita pisze:pedofil gdy trafi do wiezienia to podejrzewam, ze wspolwiezniowie zrobia mu dokladnie to samo co on robil innym....klawisze jak i wiezniowie chyba najbardziej nie lubia gwalcicieli i pedofilow.

Juz to,że dostaną za swoje od współwięźniów jest jakimś pocieszeniem dla skrzywdzonych, ale patrząc szerzej pojawia się pytanie, co będzie jak wyjdą po tych 15 latach ? Nie lepiej takich eliminować ? Pedofil do końca zycia pozostanie zboczeńcem i gdy nadarzy się okazja znowu to zrobi :roll:
nuta

Postautor: atalia » 12 paź 2012, 16:06

Wszystko te kwestie rozpatrujecie z ziemskiego, iluzorycznego punktu widzenia. Pomyślcie o naukach Jezusa i o tym, że najważniejszym, fundamentalnym prawem Wszechświata jest miłość - ogarnia ona całokształt wszechrzeczy; jeśli występuję się przeciw temu prawu, trzeba ponosić owego stanu rzeczy konsekwencje.
Bredzenia ezo-paniusi? Ja tam jestem zwolenniczka rozwiązań ścisłych i naukowych, jakkolwiek o powyższym jestem święcie przekonana bez matematycznego wzoru i to by było na tyle
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 12 paź 2012, 16:12

nuta pisze:Juz to,że dostaną za swoje od współwięźniów jest jakimś pocieszeniem dla skrzywdzonych, ale patrząc szerzej pojawia się pytanie, co będzie jak wyjdą po tych 15 latach ? Nie lepiej takich eliminować ? Pedofil do końca zycia pozostanie zboczeńcem i gdy nadarzy się okazja znowu to zrobi :roll:

Czy mam rozumieć, że kara śmierci miała by być pocieszeniem dla skrzywdzonych ? Mocno karkołomny pomysł tym bardziej z punktu wiedzenia moralności chrześcijańskiej.
Prawo (nasze ziemskie) ma za zadanie a) resocjalizację skazanych b) jeżeli to niemożliwe - odizolowanie zagrożenia od społeczeństwa
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi