Demony są czy ich nie ma ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Demony są czy ich nie ma ?

Postautor: atalia » 13 paź 2012, 08:55

Twój ostatni post (patrz wyzej) az nadto dobitnie o Twoim agnostycyzmie(czyli powątpiewaniu o istnieniu Boga) mówi. Nie przejmuj się, w swoim czasie byłąm wojującą ateistką zatem wszystko jeszcze przed Tobą.
Z "własnej autopsji" ;) wiem, ze nieraz człowiek potrzebuje potężnego wstrząsu, by pogodzić się z Bogiem, czego rzecz jasna Ci nie życzę, jednak czasem innej drogi po prostu nie ma.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Belial71 » 13 paź 2012, 08:58

Źle mnie zrozumiałaś , nie to miałem na myśli . Chciałem przez to powiedzieć że teoria mitologii może odnosić się do wszelakich przekazów na temat Bogów i istot nadprzyrodzonych "Anioły , Demony" . Co nie znaczy że tak uważam. Ja mam własny pogląd na istotę Boga , różniący się od Waszego . Inaczej Go postrzegam. I tak jak Wy wierzycie w istnienie reinkarnacji , ja wierzę w istnienie demonów. Chyba dobrze że znajdzie się taka "czarna owca" jak ja na forum , nie jest one wtedy jednostajne gdzie wszyscy maja takie same zdanie. Bo cóż to by była za dyskusja:
Atalia : Bóg jest miłością i pomaga mi iść przez życie
Belial71 : Tak Atalio jest również miłosierdziem i mi też jest bardzo pomocny
Atalia : Jak to wszystko jest idealnie stworzone
Belial71 : Tak ja też nie mogę wyjść z podziwu
itd. , itd .
Na drugi dzień raczej nie mielibyśmy o czym pisać.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: nuta » 13 paź 2012, 09:16

Dokładnie Atalio,ale u mnie było na odwrót,pogodzona z Bogiem dostałam takiego kopniaka,że teraz nawet nie potrafię się modlić i wyrzucam Stwórcy,że jednym ciosem powalił mnie na kolana. Pojmuję Boga nie jako osobę,ale źródło wszystkiego,bo jak inaczej wytłumaczyć tyle zła na które daje pozwolenie ?
nuta

Postautor: 000Lukas000 » 13 paź 2012, 10:01

Belial71 pisze:Zgadza się ale to samo można powiedzieć o Starym i Nowym Testamencie czy innych przekazach mówiących o każdym Bogu . Czy to będzie Budda , Bóg Chrześcijan czy dowolnie inny. Wszystkie te postacie można nazwać postaciami z mitologii. Idąc dalej tym tropem dochodzimy do wniosku że wszystkie wierzenia na Ziemi to mitologia i tak naprawdę jesteśmy sami i po śmierci nic oprócz dołka nas nie czeka.

Właściwie Bóg w przeciwieństwie do bytów które nazywamy jako duchy będzie zawsze w kwestii wiary. Można jedynie kwestią logicznej dedukcji dojść do stwierdzenie że istnieje istota najwyższa, która to wszystko zapoczątkowała i stworzyła świat i prawa które zakładają rozwój w stronę dobra, więc sama musi znać dobro na tyle by być w naszych oczach doskonała.
Wiemy również że duchy uznają istnienie tej praprzyczyny, najwyżej inteligencji, i tyle.

Wątpię czy nawet za sto wcieleń pojmiemy choć w promilu kim jest Bóg, a ktoś kto myśli że zbliżył się do prawdziwego pojęcia już tu na ziemi, jest w błędzie.

Ja nie aspiruje do tej wielkiej zagadki, wiem że jest i w tej kwestii tyle mi wystarczy.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: nuta » 13 paź 2012, 10:05

Lukas,nic dodać,nic ująć
nuta

Postautor: atalia » 13 paź 2012, 12:27

Moje postrzeganie Boga akurat nieco różni sie od tego, jak rozumiany jest przez wiekszośc osób tu piszących. Nie chce się zagłebiać w temat ( zbyt obszerny), powiem tylko,że jest to mój prywatny pogląd, którego zresztą nikt nie zabrania mi tu głosić i to właśnie jest cały spirytyzm.
Ze sztywnymi, odgórnie obowiązującymi dogmatami nigdy nie byłabym w stanie się pogodzić- cóz, nie leży to w mojej naturze.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: nuta » 13 paź 2012, 15:35

Oczywiście,każdy ma prawo do swoich poglądów i trzeba to uszanować
nuta

Postautor: juniperus » 08 sty 2013, 16:15

Filaretka pisze:Istnieją, jestem jednym z nich - tak przynajmniej twierdzi macocha mojego chłopaka. :lol:
A mnie moja rodzina nazywa czarownicą :lol:
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi