Podszepty duchów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Podszepty duchów

Postautor: Voldo » 23 sty 2012, 18:06

Munio pisze:Ustalmy wreszcie czy podszepty duchow są a jeśli tak to jaki ich jest sens jeżeli w człowieku ich odpowiedniki istnieją.

Ciągle unikałem tego wątku, bo jakoś mi się nie chciało zaczynać dyskusji...
A widzę temat przypomina gadanie z wymienionym wcześniej vinitorem...

Krótko i na temat...
Duchy inspirują nas myślami.
Czasem jest tak, że nasz Duch opiekun podpowiada nam coś, ale robi to w taki sposób, żebyśmy myśleli, że to nasz pomysł.
Dobro przyciąga dobro, zło przyciąga zło. Jeśli jesteśmy dobrzy, to ciągną do nas Duchy dobre i nam pomagają. Jeśli jesteśmy źli, ciągną do nas Duchy niedoskonałe i z kolei one swoją obecnością popychają nas dalej w robieniu tego, co złe.
Koniec, kropka. Amen. Tyle.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: NATAŁ » 31 sty 2012, 01:26

A słuchajcie czy duchy chodza za nami? Kiedys czytałem lub widziałem kogos w telewizji który powiedział ze w koło cmętarzy jest pełno duchów szczególnie tych niedoskonalych ; pijacy,złodzieje,mordercy,samobójcy itd Czesto spotykam sie ze znajomymi własnie koło naszego cmętarza za nim , obok gadamy czasem cos pijemy :) no mieszka sie nie daleko wiec to taka nasza miejscówka policja nie zaglada :) I tak nieraz patrze na mury i cmętarz i tak mysle o tym bo wydaje mi sie czasem ze dziesiatki oczu na mnie faktycznie patrza a moze stoją obok nas nie raz?Do czego zmierzam kolega mieszka zaraz dosłownie obok boisko tylko go dzieli od muru i droga na cmetarz i mi mówił ze budzi sie w nocy ostatnio i widzi postac cała czarna nad łózkiem. Innym razem postac była jasna znowu. Naj lepsza akcja była i wtedy naprawde ciary go przeszły gdy 3-4 moze cienie dosłownie mu przemkneły po scianie twierdzi ze wygladali jak grubka postaci które szybko znikneły.O spadajacych poprostu przedmiotach nie wspomne.Wogóle ten nasz cmetarz jest zagadkowy rozmawiałem z 2,3 osobami które widziały słuchajcie czarna postac zgarbiona miała cos w rodzaju ogona i towazyszył jej dzwiek łańcuchów -zniewolenie?(straznik )
Drażac temat dowiedziałem sie ze u nas jest powazny problem bo az biskup działał. Nie wiem czy to sekta czy grupka fanatyków jakis ale ponoć dochodziło do akcji typu rytuały nie wiem msze czarne na naszym cmetarzu.Podeszłem do tego troszke z przymrózeniem oka ale kumpel mi powiedział ze jak kiedys szedł pózno noca z dziewczyna koło bramy widział na cmetarzu pod kapliczka postace i nie był pewien ilu ciemno bylo ale swieczek było duzo i co sie z tym wiaze jasno wiec zucali sie w oczy , zdazył zauwazyc ze byli w długich szatach i w kapturach powiedział ze zlek sie bo sam nie wiedział co sie dzieje zlapał mocno dziewczyne i powiedziła jej zeby szła szybciej.Nawet sie nie ogladali bo mieli niezłego stracha bo człowiek nie wie kto to itd a popapranców nie brak.Co o tym wszystkim myslicie jak na to patrzec?Jest cos w tym ?
Awatar użytkownika
NATAŁ

Postautor: Voldo » 31 sty 2012, 01:34

Powiem to tak...
Duchy są zawsze przy nas. Od nas zależy, czy te dobre, czy te niedoskonałe.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: NATAŁ » 31 sty 2012, 01:58

A czy te postacie to były duchy?
Awatar użytkownika
NATAŁ

Postautor: methyl » 31 sty 2012, 12:23

Może tak, może nie.
Tak na dobrą sprawę to nie ma to żadnego znaczenia.
Takie opowieści przypisałbym raczej wybujałej wyobraźni 8-) .
Jak powiedział Voldo, Duchy sa ZAWSZE koło nas.
Cały nasz materialny wszechświat jest "zanurzony" w Świecie Ducha. Obie rzeczywistości oddziałują na siebie NIEUSTANNIE. Media są w stanie bardziej dostrzegać duchową rzeczywistość a reszta (w tym ja) dostrzega jej tyle ile to konieczne.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 31 sty 2012, 13:43

Powiem wiecej-świat nie dzieli się na materialny i niematerialny-wszystko jest jednym.Inną sprawą jest to,jak istniejąca rzeczywistość odbieramy przy pomocy narządów zmysłów- a moze właśnie tak miało być?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Ewa Fortuna » 31 sty 2012, 15:37

Dla duchów pewnie my jesteśmy niematerialni :lol:
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: 000Lukas000 » 01 lut 2012, 09:58

Myślę tak jak inni, nie przywiązuj do takich opowieści takiej wagi, byliście w takim a nie innym miejscu i zaczęliście opowiadać historyjki, które często gdzieś zasłyszano a które kiedyś ktoś zmyślił by się straszyć.

Po za tym nie można zakładać że od razu ma się do czynienia z duchem, powody zjawisk mogą być bardziej prozaiczne, wyobraźnia, gra świateł itp. Trzeba je pierwsze wykluczyć.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Wincent » 09 mar 2012, 10:56

Wracajac do tematu - podszepty duchow - w moim zyciu zdarzyly sie dwa przypadki gdzie cos takiego moglo miec miejsce. Byly to jakby uderzenia myli zupelnie jak mi sie wtedy wydawalo nieracjonalne i zupelnie sprzeczne z tym co wtedy myslalem. Dotyczylo mojego przyszlego zycia. Na ich realizacje musialem czekac dosc dlugo bo ponad 10 lat ale spelnilo sie w 100 procentach. Czy byly to podszepty duchow czy cos innego sam do dzisiaj nie wiem ale zdarzylo sie i wywarlo na mnie wrazenie.
Wincent

Postautor: atalia » 09 mar 2012, 12:55

To całkiem prawdopodobne,choć niemożliwe do udowodnienia.Nasi przewodnicy duchowi często szepcą nam do ucha rozne rzeczy-zwykle mówimy wtedy,że "intuicja nam cos podpowiada".
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi