Zawiłości spirytyzmu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zawiłości spirytyzmu

Postautor: Zuzka » 06 kwie 2010, 14:11

atalia pisze:A ja słyszałam,że jezeli rzeczywiście jest zamrożony,(tego do końca nie wiadomo,ale przecież taka hipotetyczna możliwosć istnieje)jego ciało spoczywa w lodówce Cthulhu.

Piszą, że został poddany kremacji http://pl.wikipedia.org/wiki/Walt_Disney
:)
Zuzka

Postautor: Luperci Faviani » 06 kwie 2010, 14:56

vinitor pisze:Co do punktu drugiego. Nie szło mi o świadomość ale o system zarządzania, kierowania ciałem, a właściwie dwoma zrośniętymi, zwłaszcza gdyby miały wspólny organ, którym zawiaduje każdy Duch z osobna.

Myślę, że jest to jedno z pytań, które można zadać Duchom wyższym w trakcie przygotowywania materiałów do nowej KD, którą kiedyś PTSS napisze :P Myślę też, że samo dokładne przestudiowanie zjawiska braci syjamskich, pod kątem medycznym, pozwoliłoby odpowiedzieć na Twoje pytanie, bez odnoszenia się do spirytyzmu.

Przy okazji, znalazłem ciekawą notatkę na ten temat:

Kochliwa dewotka

Józefa i Róża Blazek, czeskie bliźniaki złączone miednicami, przyszły na świat w 1878 roku. Okazały się ładne, inteligentne i utalentowane. Już jako czternastolatki były atrakcją dla publiczności po obu stronach oceanu. Grały po mistrzowsku na skrzypcach i cymbałkach. Umiały tak zsynchronizować swoje ruchy, że tańczyły, i to każda ze swoim partnerem! Ponieważ były również zalotne, kręciło się wokół nich sporo kawalerów. W 1910 r. brzuch Róży powiększył się niepokojąco i wkrótce obie bliźniaczki trafiły do szpitala. Ponieważ miały wspólną tę damską rzecz, którą nazywa się "naczyniem rozkoszy", dziecko rodziły obie!

Szczegóły ich intymnego życia ogromnie zainteresowały lekarzy i prasę. Siostry zdradziły niektóre sekrety swej sypialni, choć ich zwierzenia różniły się nieco. Róża twierdziła, że kochała się z mężczyzną, Józefa przysięgała, że nie brała udziału w miłosnych igraszkach. Wypowiedź pruderyjnej siostry rozzłościła Różę. Oświadczyła publicznie, że obie, podczas stosunku, doznają takiej samej przyjemności.

Ujawnił się również ojciec dziecka, a nawet poprosił Różę o rękę, ale żaden urząd żadnego z amerykańskich stanów nie chciał udzielić im ślubu w obawie przed oskarżeniem o bigamię!

:lol:
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: vinitor » 06 kwie 2010, 15:13

Nie musisz czytać, nie musisz się wypowiadać.
Wchodząc nie miej o to żalu do mnie.

.............................................................

Sebastian pisze:Do tych wszystkich wniosków wystarczy raptem jeden artykuł w Wikipedii, KD (którą znasz) i 5 minut na zastanowienie się nad pytaniem. Przypuszczam, że równie dobrze samodzielnie potrafiłbyś znaleźć odpowiedź.

Czy propozycja dotyczy też zlikwidowania książek Kardeka, bo wszystko jest w sieci?
Jeżeli mają pozostać, to czas wnieść uzupełnienia.
Podkreślam, że główne założenia spirytyzmu pochodzą od Duchów z zaświatów. Są one uważane za autorytet, więc niech zatroszczą się skasowanie ubytków. Wprowadzanie własnych pomysłów tudzież domysłów jest nadużywaniem wolnej woli, przyczyniając się do dodatkowych nieporozumień oraz wypaczeń. Dla spirytystów jest tylko jedno źródło wiedzy o Duchach i ich powiązaniach z materią.
Do którego świata należy WIKI?
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Sebastian » 06 kwie 2010, 15:24

Do tych wszystkich wniosków wystarczy raptem [...] KD (którą znasz) i...

Czy propozycja dotyczy też zlikwidowania książek Kardeka, bo wszystko jest w sieci?

Nic dodać nic ująć.

Do którego świata należy WIKI?

Wikipedia? A czy to ważne? O Wikipedii mówiłem tylko w tym kontekście, aby pogłębić swoją wiedzę z dziedziny biologii czytając artykuł o braciach syjamskich (co jest niezbędne do zbadania Twojego problemu :]):
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bracia_syjamscy
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: vinitor » 06 kwie 2010, 17:54

Nie musisz czytać ani wypowiadać się.
Wchodzisz na własne ryzyko i nie miej potem żalu.

.................................................................................

Sebastian pisze:Wikipedia? A czy to ważne? O Wikipedii mówiłem tylko w tym kontekście, aby pogłębić swoją wiedzę z dziedziny biologii czytając artykuł o braciach syjamskich (co jest niezbędne do zbadania Twojego problemu :]):

Musiałeś się pomylić. Ja nie jestem częścią owych syjamskich dzieci i nie jest to mój problem. Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz. Jakie znalazłeś rozwiązanie, to z takim będziesz żyć.
Wytłumaczyłeś z punktu widzenia biologicznego a biologia jako tako nie ma za wiele wspólnego z Duchami. Zajmuję się tematyką spirytystyczną i odpowiedzi szukam w spirytyzmie. A że nie wszystko jest klarowne, więc zaczynam filtrować, żeby nieczyste wtrącenia odseparować od materiału wartościowego. Wbrew współczesnym tendencjom sieć informatyczna nie rozwikła tajemnic życia po śmierci i nie tam trzeba szukać pereł brakujących do kolekcji.
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Sebastian » 06 kwie 2010, 18:40

Rozumiem, że swoją wypowiedzią dążysz do uzyskania odpowiedzi na swoje pytanie, rozwiania wątpliwości i zlikwidowania "zawiłości spirytyzmu".

Rozumiem też, że moje wyjaśnienie kompletnie Cię nie przekonuje. Czuje, że obaliłeś je mnogością argumentów. Jestem po prostu pod wrażeniem.

I tłumacz tak sobie dalej, że to spirytyzm, a nie biologia. Wszystkie dziedziny ze sobą się zazębiają. Nie nauczysz się fizyki bez opanowania matematyki.

A artykuł z Wikipedii (czy z książki od biologii, jak masz taką wielką alergię na "sieci internetowe", ale książki wysyłać Ci nie będę) jest niezbędny do zrozumienia zagadnienia, bo owszem, pytasz o duchy - ale wcielone w ciało materialne, a spirytyzm nie zajmuje się objaśnianiem fizjologii ciała człowieka, on się do niej odnosi.

Skup się na temacie i problemie jaki wysunąłeś. I na przyszłość może też się sam nad nim najpierw zastanów, bo jak czytam: Jakie znalazłeś rozwiązanie, to z takim będziesz żyć. to mnie krew zalewa.

Jeśli dalej będziesz pisać takie jałowe posty i odbiegać od celu tematu, to zastosuję się do Twojej rady wypisanej czerwoną czcionką. Nie będę więcej podejmować próby siania na litej skale.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: vinitor » 06 kwie 2010, 19:54

Nie musisz czytać ani się wypowiadać.
Wolny wybór. Nie odpowiadam za skutki.

......................................................................

„Księga Duchów”
671. Co należy sądzić o tak zwanych świętych wojnach? Czy uczucia doprowadzające fanatyczne narody do niszczenia osób nie podzielających ich wierzeń w przekonaniu, że to podoba się Bogu podobne są do tych uczuć, które przywiodły człowieka do składania ofiar
ze swych bliźnich?
„Narody te są podjudzane przez złe Duchy; wywoływanie wojny
przeciwko swym braciom kłóci się z wolą Boga, który nakazał kochać
bliźniego jak samego siebie”.

744. W jakim celu Opatrzność uczyniła wojnę niezbędną?
„By zapanowała wolność i postęp”.

Temat wojny był już poruszany ale jak potraktować odpowiedź na pytanie 744 w świetle odpowiedzi na pytanie 671?
Wolność i postęp w wyniku działań wojennych narusza poważnie prawo miłości, co `kłóci się z wolą Boga, który nakazał kochać bliźniego jak samego siebie`. Jak to możliwe, żeby w jednym miejscu wojna kłóciła się z wolą Boga a w drugim zatwierdziła ją Opatrzność? Nie ma lepszej i gorszej wojny. Czy Bóg to nie to samo co Opatrzność? Jest bez znaczenia jakie są przyczyny wojny. Liczy się sam fakt. Czy zatem odpowiedź Ducha na pytanie 744 nie jest jawnym wystąpieniem przeciwko Bogu? Prawo miłości należy do najważniejszych praw obowiązujących człowieka. Nie ma i nie powinno być żadnej siły która zezwalałaby na przeciwstawianie się woli Bożej. Zrzucanie winy na złe Duchy nie usprawiedliwia bezmyślności ludzi, a nadużywanie Bożego miłosierdzia jest niedopuszczalne.
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: cthulhu87 » 06 kwie 2010, 19:57

Jest tam mowa wyraźnie o świętej wojnie, tj. takiej, którą ludzie prowadzą w imię Boże, w przekonaniu, że jest w zgodzie z jego wolą. Sens obu tych wypowiedzi jest przecież zupełnie inny.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 06 kwie 2010, 20:00

A co z tą lodówką? :lol:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 06 kwie 2010, 20:25

Mam go w zamrażalce, ale moja lodówka z ZSRR raczej nie dotrwa do 2066 (miał być odmrożony po 100 latach) i będę musiał znależć mu inne locum :lol: . Nie wiem zresztą czy Disney ceni sobie towarzystwo pierożków i lodów :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi